Επικαιρότητα

Αναζητώντας τον δρόμο προς τον καταναλωτή

Off

Αποτελεί πλέον μονόδρομο για όσους ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή η ιδιοπαραγωγή τυροκομικών – γαλακτοκομικών προϊόντων και η διάθεσή τους στον καταναλωτή.

Αυτό μπορεί γενικότερα να αποτελεί μία κοινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, στην οποία εισέρχεται σταδιακά και ο Έλληνας παραγωγός, από την άλλη όμως φαντάζει ως μία αναγκαιότητα, για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

Όσο μεγαλύτερος μάλιστα είναι ο αριθμός εκείνων που μπαίνουν στο επάγγελμα και στην πρωτογενή παραγωγή, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αναγκαιότητα ώστε τα ποιοτικά προϊόντα να βρουν τη θέση που τους αξίζει στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Η τυποποίηση έχει κάνει τεράστια βήματα στην Ελλάδα και οι προοπτικές που διανοίγονται για την ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων μέχρι το τελικό στάδιο ίσως είναι για πρώτη φορά στην ιστορία, αρκετά ευνοϊκές.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο της εκδήλωσης της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων με τη στήριξη της Περιφέρειας και του Δήμου Ιωαννιτών που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Σε αυτήν, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Μπακαλέξης στάθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, πλέκοντας το εγκώμιο της Γαλακτοκομικής, για το τεράστιο έργο και τη συνεισφορά της εδώ και δεκαετίες.

Η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Αλεξάνδρα Μέγα χαρακτήρισε ως «υποσχόμενη δραστηριότητα» την ιδιοπαραγωγή όχι μόνο στο τυρί και το γιαούρτι, αλλά και στο παγωτό. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους τοπικών και θεσμικών φορέων με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να επαναλαμβάνει τη σπουδαιότητα που έχει για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Η αντιδήμαρχος Β. Μέγα στο χαιρετισμό της χαρακτήρισε απαραίτητες τις συνεργασίες στην πρωτογενή παραγωγή, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη του δήμου Ιωαννιτών στο έργο της Γαλακτοκομικής.

Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Καθηγητής του Γεωπονικού Τμήματος Αν. Τσίνας επέμεινε στην αξιοποίηση των ποιοτικών πλεονεκτημάτων των τοπικών προϊόντων και στην υπεραξία που αυτά μπορούν να προσδώσουν.

Ανακοίνωσε δε, ότι το πρώτο από τα τρία διετή προγράμματα για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών για την Γαλακτοκομία και Τυροκομία.

Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Χριστ. Μπαλτογιάννης και ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Φ. Δεκόλης ενώ ακολούθησαν παρουσιάσεις υπηρεσιακών παραγόντων και αποφοίτων της Γαλακτοκομικής.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου