Χωρίς κατηγορία

Νέους ορίζοντες άνοιξε η έκθεση για τη Δωδώνη

Off

Άνοιξε δρόμους συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα η έκθεση για την αρχαία Δωδώνη, που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρήγιο της Καλαβρίας.

Οι σχέσεις από τα προϊστορικά χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Κάτω Ιταλίας επαναβεβαιώνονται και επικαιροποιούνται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο και επίπεδο μέσα από την έκθεση, με αντικείμενα από την Αρχαία Δωδώνη και το Μαντείο να «ταξιδεύουν» για πρώτη φορά οργανωμένα, στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ η συνεργασία τόσο με το Μουσείο του Ρηγίου, όσο και με το Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο δίνει τη δυνατότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου οικοδομήματος με επιστημονικά ερείσματα.

Παράλληλα συμφωνήθηκε ώστε το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν αμφίδρομες επισκέψεις, συναντήσεις και σεμινάρια στα δύο αρχαιολογικά μουσεία Ιωαννίνων και Ρηγίου, ενισχύοντας το πολιτιστικό απόθεμα και των δύο περιοχών.

Οι αρχαιολόγοι Ιουλία Κατσαδήμα και Ελένη Βασιλείου αντίστοιχα αναφέρθηκαν σε επιμέρους παραμέτρους της έκθεσης, οι οποίες έκαναν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη εντύπωση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα χρηστήρια ελάσματα από το Μαντείο της Δωδώνης.

Σε κάποια από αυτά άλλωστε επιβεβαιώνεται η άφιξη στην Αρχαία Δωδώνη και στο Μαντείο κατοίκων από την Κάτω Ιταλία, που θέλησαν να εκφράσουν τις δικές τους αγωνίες απευθυνόμενοι στο αρχαιότερο και σπουδαιότερο μαντείο της αρχαιότητας.

Η έκθεση οργανώνεται σε δύο θεματικές ενότητες: η πρώτη είναι αφιερωμένη στο Ιερό και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με έμφαση στην φηγό και τα χρηστήρια ελάσματα, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στην έκθεση αντικειμένων σχετικών με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, που μνημονεύονται στα κείμενα των χρηστηρίων ελασμάτων και βρίσκονται στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου. Τα αντικείμενα αυτά, κυρίως αγγεία, ειδώλια και μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα, θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, εγκαταστάσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου της Καλαβρίας, στο οποίο φυλάσσονται, οι δύο περίφημοι χάλκινοι ανδριάντες των πολεμιστών (Bronzi di Riace).

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου