Επικαιρότητα

Προϋπολογισμός ρυθμισμένος στις περικοπές

Off

Ως και 70% κάτω είναι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα χρονιά σε σχέση με τα ποσά που είχαν να διαχειριστούν οι νομαρχίες της Ηπείρου στο παρελθόν.
Οι περικοπές αυτές αναδείχτηκαν κατά τη συζήτηση για τον τον προϋπολογισμό του 2015 που ψήφισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 
Το ύψος του ανέρχεται σε 92.591.340,68 ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις για έργα Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ κ.ά.) που πληρώνονται μέσω του Περιφερειακού Ταμείου. 
«Είναι αλήθεια ότι οι πόροι που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, είναι κατά 70% λιγότεροι από όσους διαχειρίζονταν οι πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Δεν μένουμε όμως σε αυτούς που έχουμε σήμερα και διεκδικούμε περισσότερους", ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του. Ζήτησε δε τη συμπαράσταση όλων για να αλλάξει πορεία η Ήπειρος: «Χρειαζόμαστε όλοι. Πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Να την κάνουμε παραγωγική, να αναπτυχθεί η μεταποίηση στον πρωτογενή τομέα, να στηριχθούμε και στον κλάδο παροχής των υπηρεσιών. Σε αυτά εμείς θα ρίξουμε το βάρος», τόνισε για να προσθέσει, ότι παρά τους περιορισμένους πόρους, η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σημαντικά έργα σε πολλούς τομείς και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα, στις βελτιώσεις του οδικού δικτύου, στα αρδευτικά κ.ά. 

Τα αντιπλημμυρικά
Για τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης:
«Είμαι υπερήφανος γιατί αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ώστε να καθαριστούν όλοι οι τάφροι, είχαν να γίνουν από το 1965 και εντεύθεν. Κι αυτούς, μετά από 40-50 χρόνια τους καθαρίζουμε εμείς με τα μηχανήματα που έχουμε και τους δικούς μας πόρους. Οι αναδασμοί φέρονταν ως τελειωμένοι στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Στη συνέχεια όλοι είχαν μεταφερθεί στο πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής, που διαχειρίζεται από την Αθήνα (Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης).  Ποιος αναδασμός έγινε;" αναρωτήθηκε για να αναφερθεί συνοπτικά σε έργα που προωθούνται σήμερα από την Περιφέρεια. 
"Με δικά μας μέσα θα τελειώσει ο αναδασμός στη Χρυσοβίτσα. Τελειώσαμε στο Λίθινο, τελειώνουμε στο Σακελλαρικό. Τελειώσαμε την Βαλανιδοράχη, επίσης με δικούς μας πόρους. Χάλασαν τα δίκτυα. Στο Ροδοτόπι, βλάβες σε ένα δίκτυο για τις οποίες θέλαμε 700 και 800 χιλιάδες, τις αποκαταστήσαμε με 20.000 ευρώ. Αποκαταστήσαμε βλάβες σε αντλιοστάσια. Δεν μπορούσε το κράτος να τελειώσει το Αρδευτικό στο Μαργαρίτι; Το τελειώσαμε με τους λίγους πόρους μας. Τελειώσαμε στην Αμμουδιά. Παραδίνουμε σε λίγες μέρες και το έργο αλλαγής άρδευσης στην Κόνιτσα, ολοκληρώθηκε – με όλα τα προβλήματά του- το Αρδευτικό Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων". 

Τα οδικά έργα
Αναφέρθηκε ακόμα και στα έργα που εκτελούνται για τη βελτίωση και συντήρηση του οδικού δικτύου της Ηπείρου, παραθέτοντας παρεμβάσεις που γίνονται στο Εθνικό δίκτυο με τους λιγοστούς πόρους που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια. Συγκεκριμένα: Στη διαπλάτυνση της Γέφυρας στη Συκούλα. Στους κόμβους Παντάνασσας, Φραξύλων, Αμμουδιάς, Τερόβου, Νεοχωρίου. Στις συντηρήσεις τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου Άρτα – Καρδίτσα, Άρτα – Τρίκαλα, Άρτα – Γιάννενα, Φιλιππιάδα- Πρέβεζα, Πρέβεζα μέχρι διασταύρωση Πάργας, μέχρι τα σύνορα Μαυρομματίου, Γιάννενα – Κόνιτσα, Γιάννενα – Κακαβιά, Γιάννενα -Κατάρα, Γιάννενα- Ηγουμενίτσα. 
Για τα ζητήματα Πρόνοιας που τέθηκαν, ο Περιφερειάρχης είπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011, η Υπηρεσία και οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στους Δήμους. 
«Παρ' όλα αυτά και το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ και όλα τα συστήματα της κοινωνικής πρόνοιας (Γηροκομεία, κ.ά.) αυτά που μπορούμε τα βοηθάμε", σημείωσε. 
Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, θα είναι η πρώτη της οποίας θα εγκριθεί το Πρόγραμμα 2014- 2020, το νέο ΕΣΠΑ. "Θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει σε ό,τι χρειάζεται για να αλλάξει η περιοχή της Ηπείρου", κατέληξε. 

Η αντιπολίτευση
Η εισήγηση της μείζονος αντιπολίτευσης, της παράταξης Ήπειρος Ανατροπής, κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση διαφωνώντας με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για τον οποίο ανέφερε ότι έχει τα εξής χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:
« Ο προϋπολογισμός υπηρετεί απόλυτα τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές.
• Συντάχθηκε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που επέβαλλε η Τρόικα και ακολουθεί πιστά τις κυβερνητικές υποδείξεις.
•Κινείται στη κατεύθυνση μιας απόλυτα ποδηγετημένης τοπικής αυτοδιοίκησης που υπηρετεί πειθήνια τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές ενάντια στις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων.
• Η σύνταξη του προϋπολογισμού παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας και διαφάνειας καθώς γίνεται χωρίς να υπάρχει στοιχειώδη ενημέρωση των μελών του ΠΣ για τα έργα που προγραμματίζονται και αυτό τη στιγμή που πολλά μέλη του συμμετέχουν για πρώτη φορά.
• Είναι κοινωνικά ανάλγητος καθώς δεν προβλέπει ενώ θα μπορούσε κοινωνικές δαπάνες, περικόπτει δαπάνες που αφορούν μεταφορά μαθητών, νεφροπαθείς κλπ.
• Με τα πλασματικά έσοδα- έξοδα που προβλέπει  προσπαθεί να εκπέμψει το μήνυμα της δήθεν ανάκαμψης της οικονομίας εικόνα που έχει ανάγκη η κυβέρνηση για τους εκλογικούς της στόχους. Με την επιλογή αυτή συντάσσεται απόλυτα η Περιφερειακή Αρχή.
• Δεν διαθέτει στοιχειώδη αναπτυξιακή προοπτική. Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμιά διαβούλευση, ούτε έστω ενημέρωση, για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα που να προγραμματίζει η Περιφερειακή Αρχή. Η κατάτμηση των όποιων κονδυλίων σε μικρά έργα, που εξυπηρετούν απλά τις πελατειακές ανάγκες, αποτελεί τη  σοβαρότερη τροχοπέδη της όποιας αναπτυξιακής προσπάθειας.
• Είναι πολιτικά μη έντιμος καθώς παραπλανεί με τα πλασματικά έσοδα-έξοδα και συγκαλύπτει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι και η Ήπειρος.
• Δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα όλες οι περιφερειακές ενότητες».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου