Ήπειρος

Σε νέα φάση περνάει η «Δωδώνη»

Off

Στο επόμενο στάδιο από αυτό της πρώτης αγοραπωλησίας των μετοχών πριν από δύο περίπου χρόνια, πέρασε η υπόθεση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, αφού η 12η Νοεμβρίου του 2014 είναι η ημερομηνία που περνά στην ιστορία πλέον, ως εκείνη που ο πλειοψηφών μέτοχος, η εταιρεία SI Foods Ltd έγινε κάτοχος και του ποσοστού των μετοχών που κατείχε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων. 
Η συμφωνία επικυρώθηκε την Τετάρτη και ανακοινώθηκε επισήμως χθες με δελτίο τύπου της εταιρείας που γνωστοποιεί, ότι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση συνολικά 965.166 μετοχών της πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 23,77 %. Συνολικά, η SI κατέχει ποσοστό μετοχών 91,54% της εταιρείας, ενώ 1% παραμένει στην Ένωση Ιωαννίνων και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στην κατοχή των άλλων Ενώσεων της Ηπείρου, με τις οποίες επίσης γίνονται συζητήσεις για την εξαγορά και του δικού τους ποσοστού.
Όπως είχε ανακοινωθεί από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Γ. Βιτάλη σε παλιότερη δήλωσή του, το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει τη διατήρηση ποσοστού μετοχών 1% στην κατοχή του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων – Ένωση Αγροτών.
Στην ανακοίνωση δε γίνεται καμία αναφορά στο ποσό της εξαγοράς των μετοχών ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως πλησιάζει τα 6 εκ. ευρώ. 
Με τη συμφωνία αυτή, μπαίνει και ένα ιστορικό τέλος στην πορεία της εταιρείας, η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε, φτάνοντας σε ηγετική θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά των γαλακτοκομικών, μέσα από τις υγιείς δυνάμεις του συνεταιριστικού κινήματος. Στην πορεία όμως, λανθασμένες πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με την προσπάθεια παρεμβάσεων και αλληλεξάρτησης με την εταιρεία, δημιούργησαν ένα σκηνικό το οποίο εμπόδιζε επί της ουσίας την αναπτυξιακή προοπτική της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ.
Η πρώτη τελεία σε αυτό το καθεστώς μπήκε με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της πρώην ΑΤΕ από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και η παύλα, μπήκε και επίσημα την Τετάρτη με την υπογραφή του συμφωνητικού για την εξαγορά και του υπολοίπου ποσοστού των μετοχών της Ένωσης Ιωαννίνων.

Η εξυγίανση της Ένωσης
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, οι συναλλαγές, που αφορούν και στο οικονομικό τίμημα θα ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες και θα επιτρέψουν στον  Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων – Ένωση Αγροτών να κινηθεί για την εξυγίανσή του.
Η συμφωνία αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη και σηματοδοτεί τη διαρκή εμπιστοσύνη και αφοσίωση του  βασικού μετόχου της ΔΩΔΩΝΗ στην ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
Η συμβολή της πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων στην ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗ και ανάδειξη της σε ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο των γαλακτοκομικών ήταν καθοριστική όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικότερα κατά το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων, η συνεργασία ήταν εποικοδομητική, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με μοναδικό στόχο την επιτυχία της ΔΩΔΩΝΗ και την υποστήριξη των χιλιάδων παραγωγών της. Η συνεργασία αυτή θα συνεχίσει τη πορεία της και στο μέλλον με  τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων – Ένωση Αγροτών να παραμένει μέτοχος στη ΔΩΔΩΝΗ», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια προστίθεται και η σχετική αναφορά στις πρωτοβουλίες της εταιρείας να αναπτύξει τη γαλακτοκομία στην Ήπειρο.  
«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υιοθέτηση εκ μέρους της ΔΩΔΩΝΗ πολυάριθμων πρωτοβουλιών με στόχο τη στήριξη των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών σε θέματα αποτελεσματικότερης εκτροφής, εξεύρεση λύσεων για την προμήθεια ζωοτροφών και συμβάσεων συμβολαιακής κτηνοτροφίας. 
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο (μέχρι και τον Ιούλιο 2014), η ΔΩΔΩΝΗ διασφάλισε  τη πλήρη εξόφληση της εισκόμισης γάλακτος έχοντας καταβάλλει με συνέπεια μηνιαίες πληρωμές καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν,  και έχοντας  ήδη πραγματοποιήσει προκαταβολές προς τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, που υπερβαίνουν το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν τη νέα γαλακτοκομική περίοδο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου