Επικαιρότητα

Η ανάγκη, οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις

Off

Σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το εάν η πρόταση για την αναγκαία αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες του συστήματος επιβολής και έκτισης ποινών, εξέφρασε ο Γιάννης Πανούσης, ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας που βρέθηκε στα Γιάννενα την Τετάρτη, ως ομιλητής της εκδήλωσης του Κέντρου Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ, για τη νομοθεσία και την κοινωνική αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Πανούσης μιλώντας στο ITV αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις με τη διαβούλευση για το νέο Ποινικό Κώδικα, χαρακτηρίζοντας απόλυτα αναγκαία την αναθεώρησή του. Αυτό όμως, επισήμανε, που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση του σχεδίου είναι η σύνδεση του Ποινικού Κώδικα με των σωφρονιστικό κώδικα, αλλά και τον τρόπο διασφάλισης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των δικαστικών. «Προφανώς, χρειάζεται αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό το θεσμικό πλαίσιο. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν λίγα χρόνια αποσύρθηκε από τον Ποινικό Κώδικα το κεφάλαιο «περί μονομαχίας». Το θέμα είναι σε ποια ιδεολογικοπολιτική βάση αποφασίζονται οι αλλαγές και όχι με ποια συγκυρία. Τι θα γίνει πραγματικά με την έκτιση των μεγάλων ποινών; Θα εκτίονται ή θα έρχεται πάλι η Πολιτεία, με κρυφοαμνηστιακούς νόμους, να αποφυλακίζει τους κρατούμενους;», ανέφερε αρχικά. Με τον τρόπο αυτό, αναπτύσσοντας τη σκέψη του αναφέρθηκε και στην αποτυχία της εφαρμογής και επίτευξης των στόχων, που έθεσε ο νόμος Παρασκευόπουλου. «Στόχος ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών. Οι αποφυλακίσεις όμως δε μπορούν να γίνονται συλλογικά. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας φορέας που θα εγγυάται ποιος μπορεί να αποφυλακιστεί και ποιος όχι. Όταν έχουμε υποτροπή στα εγκλήματα σε ποσοστό 60-70% απλώς, μεταφέρεις το πρόβλημα στην κοινωνία και προφανώς δεν ισχύει, το ότι μειώθηκε η εγκληματικότητα με την εφαρμογή του νόμου. Είχε και έχει τρωτά σημεία, μπήκε και στην πολιτική κρεατομηχανή και δε μπορούμε να βρούμε και να εφαρμόσουμε και α θετικά του σημεία».

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΣΧΕΔΙΑ»

Σύνδεση της θεραπείας με την επανένταξη

 

Ο κ. Πανούσης ήταν ένας εκ των ομιλητών στην εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, με θέμα «Νομοθεσία, κοινωνική αντιμετώπιση, θεραπεία της χρήσης ουσιών».

Εκτός από τον κ. Πανούση μίλησαν ακόμη ο δικηγόρος-ποινικολόγος Κωνσταντίνος Τζούμας, ο αντιπρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ευστάθιος Βεργώνης, η κοινωνιολόγος και διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων Έλενα Αγαπητού και ο επιστημονικός διευθυντής της «Σχεδίας» και καθηγητής Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πανούσης χαρακτήρισε ιδεολογικά βεβαρυμένο το ζήτημα της χρήσης των ναρκωτικών στο παρελθόν, που μπήκε σε νέα βάση, όταν η χρήση μπήκε σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Σημείωσε δε, ότι βασική παράμετρος για την συνολικά ορθολογική αντιμετώπιση των χρηστών είναι η ταύτιση της αποθεραπείας και απεξάρτησης με την κοινωνική επανένταξη και ενσωμάτωση.

«Απαιτείται επανέλεγχος στο σύστημα διαχείρισης του ζητήματος από την πρόληψη και την αστυνομία, μέχρι την καταδίκη σε φυλάκιση και την επανένταξη. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποδεχθεί στους κόλπους της εύκολα, έναν πρώην χρήστη που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της απεξάρτησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πανούσης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου