Επικαιρότητα

Ορίζοντας 20ετίας με κόστος 80 εκατ. ευρώ

Off

Στο πλαίσιο των δύο προηγούμενων, με επιπλέον όμως παρουσιάσεις και επιμέρους προτάσεων που προέκυψαν στην πορεία, αλλά και με μία εκτίμηση του συνολικού κόστους των προτεινόμενων έργων, πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ιωαννιτών.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν από την μελετητική εταιρεία έχουν χρονικό ορίζοντα 20ετίας, ενώ ένας εκτιμώμενος προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 80 εκ. ευρώ, χωρίς τις εκπτώσεις που συνήθως προκύπτουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς.

Στα αξιοσημείωτα που διαφοροποίησαν την τρίτη διαβούλευση κάποιες προτάσεις των μελετητών, εκτός από εκείνες των πεζοδρομήσεων κεντρικών οδών όπως η Αβέρωφ, η Καραμανλή και η Ανεξαρτησίας, που είχαν παρουσιαστεί στις προηγούμενες συνεδρίες.

Τέτοιες προτάσεις τις οποίες παρουσίασε εκ μέρους των μελετητών ο κ. Ριζομυλιώτης είναι η δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης στο Εθνικό Στάδιο Ζωσιμάδων, αλλά και στην λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας.

Οι μελετητές ακόμη προτείνουν την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών μέσω κυκλικών και όχι γραμμικών διαδρομών, όπως γίνονται σήμερα.

Το τελικό σχέδιο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου και θα είναι διαθέσιμο για σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις, μέχρι τη Δευτέρα 8 Απριλίου.

Η αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, που υποδέχτηκε το κοινό μίλησε για την σημασία της διαβούλευσης σε ένα σχέδιο που αποτυπώνει ουσιαστικά το όραμα του Δήμου Ιωαννιτών για την πόλη του αύριο.

«Φορείς, ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις, επαγγελματικές ομάδες και ομάδες ενδιαφερόντων, σύλλογοι και φυσικά όλοι οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν και σε αυτή τη φάση στον δημόσιο διάλογο και να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις προτάσεις τους σε ότι αφορά τις μελέτες, το κόστος έργων και την ιεράρχησή τους.

Το όραμα που συνδιαμόρφωσαν συνεργατικά εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες για το μέλλον του δήμου βαίνει σε φάση ολοκλήρωσης. Οι κεντρικοί άξονες των στόχων που θέσαμε από κοινού, όπως ποιότητα ζωής, οικονομική ανάπτυξη, περιβάλλον, καινοτομία κ.α. θα αρχίσουν να πραγματώνονται.

Οι προσδοκίες μας υλοποιούνται και μπαίνουν οι βάσεις ώστε το σχέδιο να γίνει πράξη», είπε αρχικά η κ. Βασιλείου.

Η ίδια τόνισε ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας δεν είναι μια συμβατική μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αλλά αποτελεί ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο, μια στρατηγική μελέτη. 

«Αποτελεί το όραμα που εφαρμόζει τα μέτρα, τις πολιτικές, τα έργα και τις δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση αναγκών για κινητικότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.

Σήμερα βρισκόμαστε στο πρώτο βήμα πριν να αποκτήσει φυσική υπόσταση αλλάζοντας οριστικά, μεταξύ άλλων, την εικόνα της πόλης και την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών.

Είναι σαφές πως ένας γόνιμος και δημιουργικό κύκλος για τον δήμο Ιωαννιτών ολοκληρώνεται. Ταυτόχρονα, σηματοδοτείται μια νέα αφετηρία. Με γνώμονα τη βιωσιμότητα, προχωράμε στην επόμενη ημέρα, στην οποία, όπως μαζί οραματιστήκαμε, βρίσκεται στο κέντρο ο άνθρωπος», κατέληξε.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έκανε λόγο για ένα «σημαντικό εργαλείο που η σημερινή Δημοτική Αρχή αφήνει ως παρακαταθήκη για την εξέλιξη του Δήμου Ιωαννιτών σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

Παράλληλα, εξήρε το επιστημονικό έργο των μελετητών αλλά και την παρουσία αρκετών επικεφαλής ή εκπροσώπων παρατάξεων στην τρίτη κατά σειρά διαβούλευση, τονίζοντας όμως πως «θα έπρεπε να είναι όλοι εδώ για ένα τόσο σημαντικό θέμα».

Παρόντες στην εκδήλωση, οι επικεφαλής παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, Λάζαρος Νάτσης και Άρης Μπαρτζώκας, η υποψήφια δήμαρχος Τατιάνα Καλογιάννη και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου