Επικαιρότητα

Τα «φακελάκια» και το τεκμήριο της αθωότητας

Off

Το διεθνές σεμινάριο κολποσκόπησης και παθολογίας του τραχήλου της μήτρας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής με ένα από τα «αγαπημένα» θέματα της επικαιρότητας, τόσο των μέσων που την παρουσιάζουν – αλλά και την καθορίζουν – όσο και των πολιτών, που την παρακολουθούν. 
Ο λόγος για τα «φακελάκια», τη διαδικασία εκούσιου ή ακούσιου χρηματισμού των μελών της ιατρικής κοινότητας, που αποτέλεσε θέμα των εισηγήσεων των διακεκριμένων νομικών της πόλης και μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σωτ. και Ερ. Αθανασίου. 
Αμφότεροι, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το θέμα από μία διαφορετική σκοπιά, εστιάζοντας στις πολλαπλές και κυρίως καταστροφικές συνέπειες, για τον ιατρό του ΕΣΥ ή τον πανεπιστημιακό, που έχει καταγγελθεί, ότι χρηματίστηκε.
Βασικό συμπέρασμα των τοποθετήσεών τους το ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας, που αυστηροποίησε τα κριτήρια και τις ποινές, αίρεται μεταξύ των άλλων και το τεκμήριο της αθωότητας, για όποιον κατηγορείται από το πρώτο κιόλας στάδιο της καταγγελίας και παραπομπής του, αφού τίθεται αυτομάτως σε αυτοδίκαιη αργία.
«Παρατηρούμε μία πρωτοφανή αντίφαση στη διαδικασία. Ο πολίτης προσφεύγει στη διαδικασία αυτή γιατί θέλει να τον χειρουργήσει ο συγκεκριμένος γιατρός, που βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση και ο ασθενής στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, πληρώνει για να χειρουργηθεί από αυτόν, γιατί σε αυτόν έχει εμπιστοσύνη, αυτόν γνωρίζει καλύτερα.
Ενώ όμως, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της επιλογής του γιατρού από τον πολίτη, θεωρείται, ότι αυτό συνιστά τέλεση ποινικού αδικήματος, με συνέπειες καταστροφικές για τον γιατρό είτε του ΕΣΥ είτε πανεπιστημιακό, που μετά την παραπομπή τους μπαίνουν σε αυτοδίκαιη αργία. Χωρίς καν να διαπιστωθεί η παράβαση, το τεκμήριο της αθωότητας πάει περίπατο», σημείωσε ο κ. Σωτ. Αθανασίου.
Από την πλευρά του ο Ερ. Αθανασίου τόνισε πως η ποινή της αυτοδίκαιης αργίας, επιταχύνθηκε τελευταία, για να υπάρχει ένα «ξεκαθάρισμα», στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας, όπως είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους και παράλληλα για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη.
 «Η αυτοδίκαιη αργία από μία προβλεπόμενη ποινή στην περίπτωση που είχαμε αποδεδειγμένα κάποιον ένοχο, μετατράπηκε σε διοικητικό μέτρο», τόνισε ο κ. Ερ. Αθανασίου. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου