Ήπειρος

Και στο βάθος… ιδιωτική πρωτοβουλία

Off

Βήμα προς βήμα επιχειρείται η προσέγγιση και η διασύνδεση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Το πρώτο βήμα έγινε με τον ορισμό των Συμβουλίων Διοίκησης στα Πανεπιστήμια της χώρας, που μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτελέσει κανέναν ουσιαστικό ρόλο για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημόσιου πανεπιστημίου.
Το δεύτερο βήμα είναι αυτό που εξετάζουν ήδη ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα από την κρατική χρηματοδότηση. Το βήμα αυτό προβλέπει τη δρομολόγηση εξελίξεων για τη δημιουργία επώνυμων εδρών για να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες, θέσεις μελών ΔΕΠ, ενώ αθηναϊκά δημοσιεύματα επεκτείνουν τις προοπτικές αυτές στις συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η προώθηση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων.
Η ελλιπής χρηματοδότηση και η περικοπές που έχουν φτάσει το 70% τα τελευταία χρόνια στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε συνδυασμό με τη μη αναπλήρωση του διδακτικού προσωπικού που συνταξιοδοτείται,έχει δημιουργήσει πλείστα προβλήματα στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα που αναζητούν τρόπους και πόρους αντιμετώπισης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης σημείωσε με νόημα πως δεν είναι στις προτεραιότητες του Ιδρύματος μία τέτοια διαδικασία η οποία αντίκειται στη διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Παρέπεμψε πάντως στη Σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιείται το Σάββατο, στην οποία θα συζητηθούν τα θέματα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, καθώς επίσης των διαθεσιμοτήτων και των Οργανισμών τους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ