Τελευταία Νέα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Υπάρχει θέμα Μεταξά στον ΠΑΣ;
Δημιουργείται Κέντρο για τα αγγειακά εγκεφαλικά
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 10:08
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Απριλίου 2019
Επικαιρότητα

Πώς άλλαξε στον χρόνο η Κοσμηρά

Off

Ένα παράδειγμα για το πώς ένα παραδοσιακό χωριό μετατρέπεται μέσα σε δύο δεκαετίες σε ένα προάστιο μίας επαρχιακής πόλης είναι αυτό της Κοσμηράς.

Με 500 περίπου εγγεγραμμένους κατοίκους, η Κοσμηρά από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2000 κατέγραψε μία τεράστια αύξηση του μόνιμου πληθυσμού που σήμερα προσεγγίζει τους 1000.

Το χωριό επεκτάθηκε σε διάφορες κατευθύνσεις, όπως όμως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις αντίστοιχες περιπτώσεις η ανάπτυξη αυτή έγινε άναρχα και έπειτα από την περίοδο της προσαρμογής όλοι άρχισαν να διαπιστώνουν και να καταγγέλλουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις βασικών υποδομών.

Η αστικοποίηση ενός παραδοσιακού οικισμού του λεκανοπεδίου, σε προνομιακό μάλιστα γεωγραφικό σημείο έχει μεταβάλλει και τις ανάγκες του, που έγιναν ακόμη μεγαλύτερες με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την ένταξη του χωριού στο δήμο Ιωαννιτών.

Παρόλα αυτά η Κοσμηρά εκτός από ένα ζωντανό χωριό σε απόσταση 10 χλμ από την πόλη είναι και ένας οικισμός που έχει αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα και βασικότερα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, το δίκτυο ύδρευσης και οι προσβάσεις προς τις κατοικίες αλλά και τις μονάδες πρωτογενούς παραγωγής.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γ. Οικονόμου τα στεγανά αλλά και οι παρωχημένες αντιλήψεις του παρελθόντος σε όλες σχεδόν τις κοινότητες έχουν ξεπεραστεί και πλέον βασικός γνώμονας και στόχος όλων είναι η συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Έτσι, αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που έχει επιτευχθεί σε όλα τα επίπεδα και με τον δήμο Ιωαννιτών αλλά και με την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Προφανώς δεν έχουν γίνει όλα όσα θα θέλαμε και εμείς και οι κάτοικοι. Προφανώς επίσης δεν είμαστε οι καλύτεροι που βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση. Καταφέραμε όμως πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον του χωριού μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Οικονόμου εξελέγη πρόεδρος στην Κοσμηρά ως υποψήφιος με τους «Πολίτες για την Ανατροπή». Στις εκλογές του 2019 όμως θα είναι υποψήφιος με την «Ενότητα Πολιτών» και τον Θ. Μπέγκα λέγοντας ότι αυτό που τον έκανε να πάρει αυτή την απόφαση ήταν το όραμα του δημάρχου για το δήμο και την ανάπτυξη του σε όλα τα γεωγραφικά και διοικητικά του όρια.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου