Πολιτικό Ρεπορτάζ

Δημιούργησε με την πρώτη πλειοψηφικό ρεύμα

Off

Ήταν αρκετή η πρώτη, μία και μοναδική μέχρι σήμερα, εκδήλωση της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου, με την παρουσίαση σχεδόν του συνόλου του ψηφοδελτίου στην Ήπειρο, για να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα νίκης για τον Αλ. Καχριμάνη από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών.

Αυτό έγινε απολύτως σαφές με την εντυπωσιακή σε όγκο και δυναμική εκδήλωση της προηγούμενης εβδομάδας, σε συνδυασμό με την αντανάκλαση και απήχηση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, που συνδυάζουν στο σύνολό τους την εμπειρία, τη γνώση και τον ενθουσιασμό των νέων, που ασχολούνται για πρώτη φορά με τα κοινά.

Η δυναμική του ψηφοδελτίου έρχεται να προστεθεί στην δυναμική του Αλ. Καχριμάνη που επέλεξε να ξεκινήσει τελευταίος τον προεκλογικό αγώνα, στέλνοντας όμως από την πρώτη προεκλογική εκδήλωση της παράταξης ένα σαφές μήνυμα επικράτησης από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Στη διαμόρφωση αισιόδοξων εκτιμήσεων για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ρόλο αναμφίβολα παίζουν και τα θετικά δημοσκοπικά ευρήματα, που έχει στα χέρια της η περιφερειακή παράταξη του Αλ. Καχριμάνη, και τα οποία επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ν.Δ. 

Η αισιοδοξία που προϋπήρχε έδωσε τη θέση της στη βεβαιότητα ότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου στην Περιφέρεια Ηπείρου, το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο με αυτό των εκλογών του 2014.

Έχοντας απέναντί του την υποψηφιότητα της κας Γεροβασίλη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τελεί εν αναμονή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας η Αξιοβίωτη Ανάπτυξη επικράτησε από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Αυτό που φαινόταν το 2014 απίθανο, έγινε πραγματικότητα και το επιτελείο του απερχόμενου και εκ νέου υποψήφιου Περιφερειάρχη εμφανίζεται απόλυτα αισιόδοξο, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων εκλογών.

Στην ομιλία του ο Αλ. Καχριμάνης επέλεξε άλλωστε να στείλει και αυτός το δικό του μήνυμα επικράτησης από την πρώτη Κυριακή λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό το αποδέχονται εμμέσως και οι αντίπαλοι, που θέτουν όλοι ως στόχο να κόψουν ψήφους από την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, ώστε να οδηγήσουν τη μάχη στο β’ γύρο.

 

Ανεβαίνει ο Δημητρίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η μάχη στην Περιφέρεια Ηπείρου και για τους άλλους υποψήφιους περιφερειάρχες με τον Δ. Δημητρίου να δείχνει πως εκμεταλλεύεται την άνοδο των δημοσκοπικών τουλάχιστον ευρημάτων για το ΚΙΝ.ΑΛ πανελλαδικά και να καρπώνεται μέρος αυτής της ανόδου στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η παρουσία της Φ. Γεννημματά στην πρώτη εκδήλωση της παράταξης στην Πρέβεζα πριν από δύο εβδομάδες «έδωσε πόντους» στην υποψηφιότητα Δημητρίου όπως και η δική του παρουσία και τοποθέτηση με την ιδιότητα του προέδρου του Επιμελητηρίου στον απολογισμό της περιφερειακής αρχής για το 2018.

Αντίθετα, η υποψηφιότητα Ζάψα παρουσιάζει σημεία κόπωσης και αυτό βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση και με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η επιλογή του υποψήφιου Περιφερειάρχη να τεθεί επικεφαλής μίας αμιγούς κομματικής παράταξης με την «ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα είχε ένα θετικό αντίκτυπο στην αρχή, στη συνέχεια όμως θα προέκυπτε ένα σημαντικό πολιτικό κόστος.

Ο Σπ. Ριζόπουλος με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» από την άλλη μετά από ένα ντεμαράζ σε επικοινωνιακό επίπεδο από τον Οκτώβριο και έπειτα, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει το ψηφοδέλτιό του από τον Δεκέμβριο είναι το μεγάλο ερωτηματικό των εκλογών, αν και πρόσφατες μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία των κομμάτων και των περιφερειακών παρατάξεων δε δείχνουν σημαντική δυναμική.

Στα γνωστά επίπεδα κινείται και εξαντλείται η προεκλογική δραστηριότητα και των υπόλοιπων υποψηφίων της Λαΐκής Συσπείρωσης και της Αριστερής Παρέμβασης, ενώ η μία και μόνη δημόσια παρουσία του Κ. Νουτσόπουλου ως υποψήφιου περιφερειάρχη, επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» δεν αρκεί για να προσδώσει βεβαιότητα στην κάθοδό της στις εκλογές.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου