Πολιτισμός

«Ο Χορός των Προγόνων» στη θεατρική σκηνή

Off

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Μιχάλη Σπέγγου «Ο Χορός των Προγόνων». Το Σάββατο 20 Απριλίου στις, 9 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Πέντε μονόπρακτα, ματιές σε στιγμές της Ιστορίας μας από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία.   Συν ένα τελικό μονόπρακτο, όπου το παρελθόν έρχεται μεταλλαγμένο στο σήμερα 

και προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον.

1. ΔΩΔΩΝΗ: Βρισκόμαστε στην αρχαία Δωδώνη. Στο αρχαίο θέατρο ένας άντρας ετοιμάζεται να αγωνιστεί για τη ζωή του. Απαγγέλλει αποσπάσματα από την Ιλιάδα και τον Οιδίποδα. Έξω, είκοσι χιλιάδες θεατές περιμένουν. Ο μονόλογός του αποκαλύπτει αλλά και εκπλήσσει. Οι εποχές έχουν αλλάξει.

 2. ΚΥΡΑ-ΦΡΟΣΥΝΗ: Το μοιραίο βράδυ. Γιάννενα, Γενάρης 1801. Τα γεγονότα θα τα δούμε μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας. Μιας γυναίκας σε αγωνία για την ίδια της την τύχη. Μιας γυναίκας με ιδιαιτερότητες. «Ωραία και μπανταλή πήρες, ορέ», είπε στον άντρα της κάποτε ο τρομερός και φοβερός αστυνομικός διευθυντής του Αλή Πασά, ο Ταχίρ Αμπάζης.

 3. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Τα καραβάνια που έπαιρναν τους ξενιτεμένους στην ξενιτιά. Λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Δυο φυγάδες. Ένας απαγορευμένος έρωτας, προτού το καραβάνι φτάσει στο Βουκουρέστι.

 4. ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ: 25 Μαρτίου 1944, η δραματική σύλληψη των Γιαννιωτών Εβραίων από τους Γερμανούς. Μέσα από τα μάτια μιας αδικοχαμένης ψυχής που κατάφερε να νικήσει την Ιστορία.

 5. ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Εκείνος, ο ανακριτής. Εκείνη, η αιχμάλωτη. Αδέλφια είναι.

 6. ΣΗΜΕΡΑ: Οι απόγονοι των προηγούμενων ηρώων επιστρέφουν στις ρίζες τους, στο σήμερα. Συναντιούνται, ερωτεύονται μεταξύ τους και τον τόπο. Παίρνουν αποφάσεις ζωής. Αποφάσεις επιστροφής και ελπίδας. Στο τέλος μάς καλούν να ενώσουμε τις φωνές μας σ’ ένα τραγούδι. Όλοι μαζί. Σαν υπόσχεση.

 Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Χασιακή, Αλέξανδρος Κλημόπουλος, Ηλέκτρα Τσακαλία.

 Είσοδος: 10€.  Προπώληση στο βιβλιοπωλείο Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11) και στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, τηλ. 26510 83961

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου