Ήπειρος

Έχασε τη ζωή του πάνω στο καθήκον

Off

Τραγικό θάνατο την ώρα του καθήκοντος, μαζεύοντας απορρίμματα, όπως έκανε κάθε μέρα, βρήκε χθες το πρωί ένας 49χρονος, εργαζόμενος του Δήμου Ιωαννιτών στην καθαριότητα, θύμα τροχαίου δυστυχήματος.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 7 το πρωί στην παλαιά Εθνική Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, στα όρια των Δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας, όπου το απορριμματοφόρο του Δήμου σταμάτησε για την αποκομιδή κάδων απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν από τους άλλους εργαζόμενους, χωρίς κανείς να αντιληφθεί τους λόγους, ένα ΙΧ (τζιπ), που οδηγούσε ένας 72χρονος, ξέφυγε από την πορεία του και «καρφώθηκε» στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου όπου βρισκόταν ο άτυχος εργαζόμενος, περιμένοντας να απομακρύνει τον κάδο που άδειαζε στο όχημα. Ο θάνατος ήταν σχεδόν ακαριαίος και οι προσπάθειες του πληρώματος του ΕΚΑΒ δεν στάθηκαν αρκετές για να αποσοβήσουν το μοιραίο. Σοβαρά τραυματίστηκε και ο 72χρονος οδηγός του ΙΧ.
Ο Δήμος Ιωαννιτών βυθίστηκε στο πένθος και την οδύνη, για ένα εργατικό ατύχημα, που δυστυχώς παρόμοια έχουν συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν.
Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνά το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, στο οποίο έχουν ήδη καταθέσει οι συνάδελφοι του άτυχου εργαζόμενου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας Δημήτρη Κατηρτσίδη το θύμα είχε λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ και το απορριμματοφόρο είχε σταθμεύσει στην άκρη του οδοστρώματος.

Ανακοινώσεις
Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την οδύνη και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του 49χρονου άτυχου εργαζόμενου.
Την βαθιά θλίψη και οδύνη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» εκφράζει με δήλωσή του ο Ν. Γκόντας. «Ο Δήμος Ιωαννιτών θρηνεί τον άδικο χαμό ενός ακόμη εργαζόμενου την ώρα που εκείνος πάσχιζε για την καθαριότητα της πόλης μας», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Γκόντας.
Η δημοτική παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» με ανακοίνωσή της εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και οδύνη της και τονίζει: 
«Ο άδικος χαμός ενός εργαζόμενου στον χώρο εργασίας του, υπηρετώντας την πόλη και τους δημότες της πρέπει να αφυπνίσει όλους μας στο δήμο, δημοτικό συμβούλιο και παρατάξεις ώστε με τη μέγιστη δυνατή ευθύνη να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια εξάλειψης παρόμοιων ατυχημάτων όπως αυτών των δυο που είχαμε την τελευταία τετραετία.
Υποχρέωση του Δήμου είναι να διερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος, που πιθανώς έχουν να κάνουν και με τις ακραίες καιρικές συνθήκες υπό τις οποίες δούλευε το πλήρωμα του απορριμματοφόρου, να αποδώσει τις ευθύνες σε όποιον τις φέρει και να στηρίξει έμπρακτα την οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη του Δήμου μας». 
Με ανακοίνωσή τους επίσης η παράταξη «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις» εκφράζουν την οδύνη τους για το χαμό του συναδέλφου, τονίζοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών είχαν σημειωθεί τρία εργατικά ατυχήματα.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως σήμερα Πέμπτη στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Δήμου μπροστά από το Δημαρχείο.
Τέλος, τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του θύματος εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας.
Άλλο ένα θύμα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά την ώρα της εργασίας θρηνεί ο κλάδος των Δημοτικών Υπαλλήλων, σημειώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδία των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΠΟΕ ΟΤΑ.
«Ευχόμαστε να είναι το τελευταίο θύμα ενός κλάδου που επιτελεί ένα βαρύ, δύσκολο και ανθυγιεινό επάγγελμα που πολλές φορές τα συστημικά Μ.Μ.Ε. αλλά κυρίως οι κυβερνώντες προσπαθούν να απαξιώσουν και να συκοφαντήσουν, προς εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου