Εκδηλώσεις

Το «Μοιρολόι της Παναγίας» για 13η χρονιά

Off

Απέκτησε φανατικούς φίλους και προσέλκυσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των κατοίκων και των αποδήμων που επιστρέφουν τις ημέρες αυτές στο χωριό, αλλά και πολλών επισκεπτών για τις ημέρες του Πάσχα. Ο λόγος για το «Μοιρολόι της Παναγίας», που τραγούδησαν για 13η χρονιά από την αναβίωσή του, νέες και νέοι της Κοπάνης του δήμου Δωδώνης, αλλά και εκείνοι που τήρησαν το ίδιο έθιμο τις περασμένες δεκαετίες.

Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, μικροί και μεγάλοι περπάτησαν στους δρόμους του χωριού κρατώντας στα χέρια τους τις λαζαρίνες, τα μεγάλα κουδούνια οι άνδρες και τα σταυροκάρβελα, οι γυναίκες, ψωμιά σε σχήμα σταυρού, που συμβολίζουν τη Σταύρωση του Χριστού.

Η Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοπάνης του δήμου Δωδώνης και η Τοπική Κοινότητα με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων του χωριού αναβίωσαν και πάλι το έθιμο της Μ. Παρασκευής, αναβιώνοντας αναμνήσεις του παρελθόντος και φέρνοντας συγκίνηση στους παλιούς κατοίκους του χωριού. 

Αφού πήγαν σε όλα τα σπίτια του χωριού, οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία της Κοπάνης, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος πιστών, μετά τη λειτουργία της Αποκαθήλωσης.

Πρόκειται για ένα έθιμο όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γ. Δρόσος, που χάνεται στα βάθη των χρόνων και αναβιώνει τα τελευταία χρόνια χάρη στην αγάπη των κατοίκων που φροντίζουν να το κρατούν ζωντανό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου