Αποχρώσεις

Να αλλάξουμε επίπεδο και στην ανακύκλωση

Off

Τι μας δείχνουν τα ρεκόρ ανακύκλωσης που καταφέρνουν τα νέα παιδιά της πόλης και οι πολίτες που συμμετέχουν σε διάφορα εγχειρήματα; Μα, την εύκολη προσαρμογή όλων μας σε μία καλή πρακτική. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκριθεί σήμερα κάποιος αν του προτείνεις κάτι καλό για το περιβάλλον ή για κάποιον κοινωνικό σκοπό.

 

Ίσως να είναι και μία θετική συνέπεια της κρίσης, να έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον για κοινωνική συμμετοχή. Ή, να έχουμε ένα κρυμμένο απόθεμα που αποκαλύπτεται όταν μας καλούν και βρούμε μία ευκαιρία. Ξέρουμε πάντως κι από άλλες περιπτώσεις ότι η τοπική μας κοινωνία ανταποκρίθηκε με ζήλο και σε υψηλό επίπεδο σε κρίσιμες προκλήσεις της εποχής.

 

Άρα η βάση υπάρχει. Λείπουν μάλλον τα ερεθίσματα. Ή καλύτερα, λείπουν οι οργανωμένες προσπάθειες για να ανέβουμε επίπεδο. Γιατί εκεί είναι πια και το στοίχημα: Να πάμε μπροστά, να αλλάξουμε θέση και κατάσταση, να δούμε την εικόνα αλλά και την ουσία αυτής της πόλης να αλλάζει. Ήδη στον προηγμένο κόσμο ο «μπλε» κάδος αντικαθίσταται από τη γενικευμένη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή κλπ) και τη γενικευμένη ανακύκλωση των πάντων. Και κατανοούμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εύκολα σε μία ελληνική πόλη, αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

 

Το νέο πρόταγμα συνεπώς, το νέο κάλεσμα δεν θα πρέπει να είναι απλώς να ανακυκλώσουμε περισσότερο, αλλά να έχουμε μία πόλη που να μην σκέφτεται πια τα σκουπίδια της ως πρόβλημα. Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. 

 

Ψάχνοντας διαφορετικές εμπειρίες

Μόλις βρούμε καμιά ευκαιρία για έξοδο στα χωριά, ανακαλύπτουμε και τη γοητεία του «απλού ανθρώπου». Ειδικά εμείς οι δημοσιογράφοι μόλις γυρίσουμε από κανά καφενείο και μετά από κανά τσίπουρο παραπάνω, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κάνουμε και μία ανάλυση για το τι μάθαμε «από τον λαό». Και τα γράφουμε μετά και περήφανοι που πιάσαμε τον κοινωνικό παλμό.

 

Η αλήθεια όμως είναι ότι και στα καφενεία των χωριών και στα καφενεία των πόλεων πάνω κάτω οι ίδιοι άνθρωποι πάνε. Έχουν τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες προσλαμβάνουσες θέλω να πω. Τα ίδια δελτία ειδήσεων άλλωστε βλέπουν στην τηλεόραση. 

Αν θέλεις τώρα να δεις πώς αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα οι κάτοικοι της χώρας, πρέπει να γνωρίσεις ανθρώπους με ξεχωριστές εμπειρίες. Έναν κτηνοτρόφο ας πούμε, ένα δάσκαλο μικρής πόλης ή τον γιατρό ενός Κέντρου Υγείας.

 

Είναι συνεπώς οι διαφορετικές εμπειρίες που έχουν οι άνθρωποι που κάνουν και ενδιαφέρουσες τις απόψεις τους και όχι αν μένουν στην επαρχία ή είναι «ανώνυμοι» κατά τους κανόνες του life style. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου