Τελευταία Νέα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Υπάρχει θέμα Μεταξά στον ΠΑΣ;
Δημιουργείται Κέντρο για τα αγγειακά εγκεφαλικά
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 10:15
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μαΐου 2019
Επικαιρότητα

Ιδέες στην πράξη για μία «έξυπνη πόλη»

Off

Η προώθηση της στρατηγικής της «έξυπνης πόλης» του Δήμου Ιωαννιτών και η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ήταν ο διπλός στόχος μιας δράσης που διοργάνωσαν ο δήμος Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. 

Το «Ιωάννινα smart city Hackathon 2019» που  πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 10-11 και 12 Μαΐου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, ήταν μια εκπαιδευτική αλλά και διαγωνιστική διαδικασία, που έδωσε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν τις ιδέες  και τις εφαρμογές τους, που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της πόλης των Ιωαννίνων, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της, και ενισχύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, «σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχουμε ακούσει πολλά για την «έξυπνη πόλη». Είναι άλλο τα λόγια κι άλλο οι πράξεις και αυτό που ξεκινήσαμε και κάνουμε πράξη στη δημοτική μας αρχή, με την ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης «Πιλοτικές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης», είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα απαντάει με σύγχρονο τρόπο στις ανάγκες της πόλης και των πολιτών». 

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, τόνισε πως «ο δήμος Ιωαννιτών δίνει στους νέους επιστήμονες βήμα για να κάνουνε πράξη τις ιδέες τους σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολη για τους νέους ανθρώπους». 

Οι προτάσεις αφορούσαν ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες πάνω στις πέντε θεματικές ενότητες που είχαν επιλεγεί:

• Βιώσιμη κινητικότητα – Μεταφορές

• Τουρισμός – Πολιτισμός

• Υγεία – Ευεξία

• Καθημερινότητα Πολιτών

• Κτηριακές υποδομές – Ενέργεια.

Για ένα εξαιρετικό τριήμερο αφιερωμένο στους νέους ανθρώπους και στην καινοτομία με την ανάπτυξη εφαρμογών που αφορούν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δήμο στους πολίτες, μίλησε ο αντιδήμαρχος, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας. 

Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους: «ο πρώτος, γιατί τα Γιάννενα μπαίνουν σιγά-σιγά αλλά μεθοδικά, στο δρόμο της ‘έξυπνης πόλης’ και ο δεύτερος -και πιο σημαντικός από οτιδήποτε άλλο- όπως είπε- είναι ότι απευθυνόμαστε στους νέους επιστήμονες που έχουνε ιδέες και προτάσεις και μέσα από τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Δήμος σε συνεργασία, αυτή τη φορά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δίνει βήμα για να τις κάνουν πράξη, σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολη για τους νέους ανθρώπους και επιστήμονες».

Υποστήριξε πως ο δήμος καινοτομεί και το Hackathon είναι η απαρχή ενός νέου θεσμού που θα καθιερωθεί στα Γιάννενα γιατί προάγει την καινοτομία και την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, των νέων ανθρώπων που θέλουν να επιχειρήσουν στην περιοχή μας. «Αν έτσι συνεχίσουμε, νομίζω πως είναι ο πιο σύντομος δόμος για να βγούμε από την κρίση και προσπαθούμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε ως Δήμος σε αυτό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο», όπως είπε ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση: την υπηρεσία του Δήμου, το Πανεπιστήμιο και τις δύο μεγάλες εταιρείες πληροφορικής– την P&I και της Team Viewer που εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα και δημιουργούν κουλτούρα καινοτομίας. 

Δηλώσεις έκανε και ο Αλέξανδρος Τζιάλας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως «σε αυτό το τριήμερο αναδείχθηκαν οι ιδέες νέων ανθρώπων που κινούνται στο χώρο της πληροφορικής, σε θέματα που σχετίζονται με το μετασχηματισμό της πόλης σε μια σύγχρονη πόλη που θα δημιουργεί νέες τεχνολογίες. Θα συνδράμουμε σε συνεργασία με το δήμο ώστε το Hackathon να γίνει θεσμός». 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου