Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 11:38
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου 2014
Ήπειρος

Διόδια μεν, αναλογικά δε

Off

Στη λογική του μη χείρον βέλτιστον επιχειρεί να κινηθεί το υπουργείο Υποδομών, αιτιολογώντας στους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία στο σύνολό της την απόφαση σύμφωνα με την οποία εντός των προσεχών μηνών, τίθεται σε λειτουργία ο σταθμός διοδίων Παμβώτιδας επί της Εγνατίας οδού, στο ύψος του Δροσοχωρίου.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση που δόθηκε αρμοδίως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης.
Ο σταθμός διοδίων Παμβώτιδας θα είναι ο ένας από τους τρεις σταθμούς που αντιστοιχούν σε περιαστικές περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και τα Ιωάννινα, στους οποίους θα εφαρμοστεί άμεσα το ειδικό σύστημα αναλογικής χρέωσης των χρηστών με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν επί του οδικού άξονα. 
Αναμφίβολα τα αναλογικά διόδια είναι προτιμότερα από τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων, όμως στην περίπτωση των διοδίων Παμβώτιδας υπάρχει μία σαφής διαφοροποίηση που έχει να κάνει με το ότι προηγούμενες πολιτικές αποφάσεις και δεσμεύσεις έδειχναν προς την κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει εκεί σταθμός διοδίων.
Ως ελάχιστη τιμή χρέωσης για τα ελαφρά οχήματα, στην κατηγορία 2, στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των Ι.Χ ορίζονται τα 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο, τιμή που δε μπορεί να είναι μικρότερη, όπως σαφώς αναφέρεται στο ΦΕΚ της 17ης Νοεμβρίου.
Οι λεπτομέρειες περιγράφονται στο ΦΕΚ, για το οποίο άλλωστε προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις, πλην όμως αρκετές ακόμη λεπτομέρειες αναφέρθηκαν στον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, από τους συνεργάτες του υπουργού Μιχ. Χρυσοχοίδη. 

«Ναι» στα αναλογικά διόδια από Καχριμάνη
Αυτό το πρώτο σκέλος θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι το τεχνικό κομμάτι, διότι το πολιτικό σκέλος της απόφασης, επομένως και των αντιδράσεων είναι εκείνο που τυγχάνει μεγαλύτερου ενδιαφέροντος. 
Επί του πολιτικού σκέλους τοποθετήθηκε ο κ. Καχριμάνης που ξεκαθάρισε ότι η λειτουργία των διοδίων προέκυψε κατόπιν απαιτήσεων της τρόικα, ενόψει της παραχώρησης της Εγνατίας σε ιδιώτες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε» για το εάν η Περιφέρεια Ηπείρου αποσύρεται από το κοινό μέτωπο διεκδίκησης της ακύρωσης της σχετικής απόφασης, ο κ. Καχριμάνης είπε:
«Το κοινό μέτωπο είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν και εμείς το διευθύναμε. Πάντα όμως το αίτημά μας ήταν να μη λειτουργήσουν μετωπικά διόδια αλλά να εφαρμοστούν αναλογικά. Αυτό τελικά θα γίνει και εάν θέλουμε να είμαστε αξιοπρεπείς, έστω κι αν είναι δύσκολη η κατάσταση, δε μπορούμε να το απορρίψουμε. Όπως όμως θα λειτουργήσει στους τρεις σταθμούς αρχικά, το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα σε όλο το μήκος της Εγνατίας», τόνισε.
"Αυτό είναι οριστικό, δεν αλλάζει", ειπώθηκε από το Υπουργείο όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η αναλογική χρέωση ήταν το ζητούμενο από πλευράς των τοπικών φορέων.
Ο τρόπος χρέωσης
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Καχριμάνης, η αναλογική χρέωση θα εφαρμοστεί με ειδική μέθοδο, με την οποία η χρέωση των οχημάτων θα γίνεται με ειδικό πομποδέκτη, που θα παρέχεται δωρεάν στους χρήστες, οι οποίοι θα αγοράζουν την ηλεκτρονική κάρτα από την οποία θα αφαιρείται κάθε φορά το αντίστοιχο ποσό με βάση τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει.
Όσοι δεν έχουν εφοδιαστεί με την ηλεκτρονική κάρτα από την άλλη, θα πληρώνουν αντίστοιχα στο συμβατικό κόστος τα διόδια, στην επόμενη έξοδο ή στον επόμενο σταθμό.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη στο ΦΕΚ ο σταθμός διοδίων Παμβώτιδας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 1 Απριλίου του 2015, με ένα χρονικό περιθώριο δύο μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί το τεχνικό σκέλος της εγκατάστασης.
Εάν υποτεθεί ότι θα εφαρμοστεί κιόλας το ελάχιστο όριο της χρέωσης που είναι τα 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο, για την απόσταση των 30 περίπου χιλιομέτρων από τα διόδια μέχρι την έξοδο για το Μέτσοβο, το κόστος θα είναι 0,90 ευρώ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου