Επικαιρότητα

Ψάχνουν λύση για τις δύο μικρές αρκούδες

Off

Στη λύση της προσπάθειας για την απομάκρυνση – απώθηση των δύο μικρών αρκούδων που παραμένουν πιθανότατα στην περιοχή, κοντά στον οικισμό του Μετσόβου και στη συνέχεια της ραδιοσήμανσης και παρακολούθησής τους, κατέληξε η Συντονιστική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για την αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης της άγριας πανίδας σε οικισμούς. 
Το περιστατικό βέβαια με τον τραυματισμό της μίας από τις τρεις μικρές αρκούδες που έγιναν η ατραξιόν του Μετσόβου από τις αρχές του φθινοπώρου, ήρθε να προστεθεί σε μία αλληλουχία περιστατικών, που απέδειξαν στην πράξη και την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης, από την άλλη όμως και την καθυστέρηση στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.
Μετά από συζήτηση που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, η Συντονιστική Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση να ενεργοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν τα προβλεπόμενα αποτρεπτικά μέσα, για την απομάκρυνση των ζώων από τον οικισμό και την αποτροπή της επαναπροσέγγισής τους.
Ωστόσο, παρότι οι συνθήκες και το πλαίσιο περιγράφονται σαφώς στην ΚΥΑ που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων, αποδεικνύεται στην πράξη πως απαιτούνται ακόμη πολλά βήματα, μέχρι να αποκτηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των ομάδων άμεσης επέμβασης. Έτσι, σε πρώτη φάση, επειδή το περιστατικό στο Μέτσοβο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, προτάθηκε η ενεργοποίηση της αντίστοιχης ομάδας που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος life, από την Καλλιστώ, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και φορείς των Γρεβενών. 
Η ομάδα αυτή έχει την τεχνογνωσία και είναι επιχειρησιακά έτοιμη, ωστόσο θα πρέπει να γίνει και η προμήθεια των απαιτούμενων μέσων, με χρήματα που η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Ευταξά σημείωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα. 
Με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς πάντως, αφού απαιτείται η εκπαίδευση των υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, υπολογίζεται, ότι η επέμβαση θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» ανέλαβαν την ευθύνη να υποβάλλουν ένα λεπτομερές σχέδιο  για την προμήθεια των απαιτούμενων μέσω και υλικών, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το «Πράσινο Ταμείο». 

Αδυναμία φιλοξενίας 
δήλωσε ο «Αρκτούρος»
Στο τραπέζι του διαλόγου συζητήθηκε για αρκετή ώρα το ενδεχόμενο παγίδευσης των ζώων και μεταφοράς τους στον «Αετό» της Φλώρινας, στις εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου» για να ξεχειμωνιάσουν και την άνοιξη να απελευθερωθούν σε περιοχή που θα έχει κριθεί κατάλληλη.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε όμως από τον εκπρόσωπο του «Αρκτούρου» Ν. Γραμμενόπουλο, που υποστήριξε δεν επαρκεί ο χώρος, για τη φιλοξενία των δύο νεαρών ζώων. 
Έτσι, παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν, ότι δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, η πρόταση εγκρίθηκε και αναμένεται το επόμενο διάστημα η υποβολή του σχεδίου δράσης και χρηματοδότησης.
Ο προϊστάμενος των δασικών υπηρεσιών Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Παπαευθυμίου, όπως επίσης ο Δασάρχης Μετσόβου Ευαγ. Σιούτας, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο επιστημονικός συνεργάτης της Ε’ ΚΟΗ Σπ. Μπαλαμπέκος και άλλοι εκπρόσωποι φορέων επέμειναν στο ότι θα πρέπει να εξεταστεί η μέθοδος της απομάκρυνσης των ζώων, θέτοντας μεταξύ άλλων και θέμα ασφάλειας για τους κατοίκους.
Ο επιστημονικός συνεργάτης της οργάνωσης «Καλλιστώ» Γ. Μερτζάνης τόνισε πως στην παρούσα φάση μπορεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της απώθησης των ζώων, δείχνοντας όμως και ο ίδιος ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Όπως τόνισε άλλωστε τόσο αυτός όσο και ο κ. Γραμμενόπουλος τα μικρά αρκουδάκια έχουν αποκτήσει τροφική εξάρτηση από τα απορρίμματα που βρίσκουν στους κάδους και έχουν δημιουργήσει μία διαφορετική από τη συνήθη σχέση προσέγγισης με τον οικισμό. Ο Κ. Τζιόβας ως τοπικός εκπρόσωπος της «Καλλιστώ» τόνισε πως η περίπτωση του Μετσόβου είναι μία μεγάλη πρόκληση για να οργανωθούν με τον τρόπο που πρέπει οι ομάδες άμεσης επέμβασης. Ο Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Μιχ. Βάκκας επέμεινε στην ανάγκη των συνεργειών μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ομάδων.
Ακόμη, στην συνάντηση τοποθετήθηκαν ο προϊστάμενος του τοπικού παραρτήματος του ΕΛΓΑ Σωτήρης Χήρας και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Γ. Χαβέλας.

 

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν, έχουν ως εξής:
• Προμήθεια αποτρεπτικών μέσων για τα οποία ανέλαβε να ετοιμάσει σχετικό κοστολόγιο η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» και να το αποστείλει τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή
• Προμήθεια τριών ραδιοκολάρων που θα φορεθούν στα αρκουδάκια για να εντοπίζονται και να ελέγχονται οι κινήσεις τους
• Να εκπαιδευτούν τα μέλη της Ο.Α.Ε. στη χρήση των αποτρεπτικών μέσων
• Να ετοιμάσει ο Δήμος Μετσόβου τις προδιαγραφές για την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων ασφαλείας
• Η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αναλάβει την εκτύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου
• Τα μέλη της Ο.Α.Ε. σε συνεργασία με το Δήμο Μετσόβου να προχωρήσουν σε ενημερωτικές δράσεις για τους πολίτες και
• Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αγορά λοιπού εξοπλισμού, που είναι απαραίτητος στις Ο.Α.Ε. για την αντιμετώπιση περιστατικών τραυματισμένων ζώων κ.λ.π.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου