Επικαιρότητα

Όταν οι κάλπες συνάντησαν τη γραφειοκρατία

Off

Η δυσκολότερη από πολλές απόψεις εκλογική διαδικασία των τελευταίων δεκαετιών ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό τρεις μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

Για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να προσέλθουν ταυτόχρονα σε τέσσερις κάλπες και η διαδικασία αυτή αποδείχθηκε πρωτόγνωρη και δύσκολη όχι μόνο για τους εκλογείς, αλλά και για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και στη συνέχεια για τα Πρωτοδικεία.

Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί την προηγούμενη εβδομάδα, ότι είναι αναπόφευκτα τα προβλήματα στη διαδικασία κυρίως μετά το κλείσιμο της κάλπης και την καταμέτρηση των ψήφων, επιβεβαιώθηκαν στην πράξη. Από τη μία ο τεράστιος φόρτος εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων που έπρεπε να συντάξουν τέσσερα διαφορετικά πρακτικά εις τριπλούν το καθένα για κάθε εκλογική αναμέτρηση και από την άλλη η ανεπάρκεια αλλά και η αμέλεια πολλών αντιπροσώπων προκάλεσε ευτράπελα και καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης έφταναν στο Πρωτοδικείο δικαστικοί αντιπρόσωποι για να παραδώσουν τους σάκους με το υλικό και τα πρακτικά, ενώ πολλοί χρειάστηκε να παραμείνουν για ώρες στο Μέγαρο, προκειμένου να διορθωθούν τα πρακτικά με την καθοριστική συνδρομή των δικαστικών υπαλλήλων.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαρία Νάκα αποδείχθηκε λανθασμένη η επιλογή για τέσσερις ταυτόχρονες κάλπες, γιατί το ελληνικό κράτος παραμένει γραφειοκρατικό σε πολύ μεγάλο βαθμό.

«Υπερέβαλαν εαυτούς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι υπάλληλοι του Πρωτοδικείου, ξεπερνώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, για να εκδοθούν οριστικά αποτελέσματα. 

Υπήρξαν όμως δυστυχώς και περιστατικά με νέους συναδέλφους που δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν σωστά τα πρακτικά είτε λόγω ανεπάρκειας, είτε λόγω ασυνέπειας και ανευθυνότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Επανακαταμέτρηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Π.Ε Ιωαννίνων βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της επανακαταμέτρησης που έχει ζητηθεί κατ’ επειγόντως για τους δήμους Δωδώνης και Ζίτσας αντίστοιχα, όπου οι νικήτριες παρατάξεις δεν εξασφάλισαν τη νίκη από την πρώτη Κυριακή για λίγες ψήφους.

Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο σήμερα Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής του β’ γύρου, ενώ ο νικητής έχει εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

 

«Όχι» στην πρόταση για αμοιβή

 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με χθεσινή της παρέμβαση στο μεταξύ και με αφορμή τα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία προτείνει την καθιέρωση αμοιβής για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών.

Η κα Νάκα εξέφρασε την αντίθεσή της για την προοπτική αυτή δίνοντας μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική.

«Αν οριστεί αμοιβή θα πρέπει μετά να βλέπουμε ποιος και με ποια κριτήρια κάνει την επιλογή. Το θέμα είναι να εμπνεύσουμε τους πολίτες, να ανταποκρίνονται σε τέτοιες υποχρεώσεις και να είναι ενεργοί. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να ορίσουμε μαθητές που έχουν δικαίωμα ψήφου, που είναι γνωστής διαμονής και μέσα από τις σχολικές τους μονάδες να ενημερώνονται και να εκτελούν χρέη Εφορευτικών Επιτροπών», ανέφερε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου