Πολιτικό Ρεπορτάζ

Ξανά στην τελική ευθεία για τις νέες εκλογές

Off

Ούτε μία ημέρα δεν είναι διατεθειμένα τα κόμματα να αφήσουν να περάσει, στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, αφού η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σηματοδοτεί αφενός μία νέα πολιτική και εκλογική αναμέτρηση και αφετέρου θέτει σε εγρήγορση τους κομματικούς μηχανισμούς, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διεργασίες για τα ψηφοδέλτια και να ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας. 

Στην τελική ευθεία θα μπουν όλοι από την ερχόμενη Δευτέρα, αφού ολοκληρωθεί και ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών ωστόσο τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη προχωρήσει τις συζητήσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, σε συνδυασμό και με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, και των αυτοδιοικητικών.

 

Με Μ. Καλογήρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συγκαλεί για σήμερα Παρασκευή στις 19.30 στην ΕΗΜ την πρώτη ανοιχτή συνέλευση μελών και φίλων του εγχειρήματος στην κεντροαριστερά με ομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου. Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η οργάνωση του αγώνα των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, «για τη νίκη που είναι αναγκαία και εφικτή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

Παρά τη γενική κατήφεια και τον προβληματισμό για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πει κάποιος, ότι η αποτίμηση δεν είναι και τόσο απογοητευτική, καθώς το 29,54% που συγκέντρωσε το κόμμα στην ΠΕ Ιωαννίνων, δείχνει ότι διατηρεί μία σημαντική εκλογική βάση, την οποία θα προσπαθήσει να διευρύνει.

Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται εξελίξεις και αποφάσεις επί της συγκρότησης του ψηφοδελτίου για το νομό Ιωαννίνων, όπου η λογική λέει, ότι ξανά υποψήφιοι βουλευτές θα είναι οι τέσσερις εν ενεργεία, αν και υπάρχει μία διάχυτη φημολογία για τον Γ. Καραγιάννη, ότι δε θα είναι υποψήφιος. Αν παρόλα αυτά η τετράδα των νυν βουλευτών Μαντά, Στέφου, Τζούφη και Καραγιάννη, δε χαλάσει, το κόμμα θα στραφεί σε αναζήτηση δύο γυναικών και ενός άνδρα, που πιθανότατα θα προέρχεται από τον τομέα του αθλητισμού, χωρίς προς το παρόν τουλάχιστον να γίνονται περισσότερο γνωστά κάποια ονόματα.

 

Χαρμολύπη στη Ν.Δ

Περισσότερο περίπλοκη είναι η κατάσταση στην τοπική Ν.Δ όπου δεν ξέρουν αν πρέπει να χαρούν για το συνολικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ή να προβληματιστούν για το αντίστοιχο στην ΠΕ Ιωαννίνων. Η αύξηση των ποσοστών του κόμματος από το 28,33% τον Σεπτέμβριο του 2015 στο 32,74% στις ευρωεκλογές της Κυριακής δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο θα περίμενε κανείς για μία περιοχή, στην οποία ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης έφτασε το δυσθεώρητο 58,39% στην ΠΕ Ιωαννίνων!

Ο προβληματισμός εντείνεται και λόγω της αποτυχίας της Τατ. Καλογιάννη που απολάμβανε της στήριξης της Ν.Δ να περάσει στο β’ γύρο των εκλογών στο δήμο Ιωαννιτών με ποσοστό κάτω του 20%, με τον Αλ. Καχριμάνη επίσης στα όρια του δήμου, να συγκεντρώνει 55,38%.

Οι ποσοστιαίες διαφορές είναι τεράστιες και έχουν προβληματίσει τα κεντρικά της Ν.Δ που αναμένεται από τη Δευτέρα να αρχίσουν να ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους για τα ψηφοδέλτια. Ο μόνος σίγουρος στο ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων θα πρέπει να θεωρείται ο Κ. Τασούλας, όμως από εκεί και ύστερα, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. 

Η εκλογική αποτυχία της κας Καλογιάννη στο δήμο Ιωαννιτών εκτιμάται πως θα λειτουργήσει αρνητικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής του Στ. Καλογιάννη στο ψηφοδέλτιο, κυρίως λόγω της εξαιρετικά μικρής χρονικής απόστασης που χωρίζει τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Για τις άλλες τρεις θέσεις ανδρών υποψηφίων υπάρχει τριπλάσιος αριθμός ενδιαφερομένων, όπως είναι ο Γ. Καραμπίνας, ο Π. Κολόκας, ο Στεφ. Φούσας, ο Κ. Χαραλαμπόπουλος, ο Λ. Γεωργόπουλος, ο Κ. Δαρδαμάνης, ο Σπ. Κωνσταντόπουλος. Στις γυναικείες υποψηφιότητες τα πράγματα μάλλον θα είναι περισσότερο εύκολα αφού προβάδισμα φαίνεται πως έχουν η Μ. Κεφάλα και η Μ. Τσολάκη, ενώ υπάρχουν και αρκετές άλλες αξιόλογες επιλογές.

 

Η Γεννηματά αποφασίζει 

ποιος θα «κοπεί»

Τέλος, στο Κίνημα Αλλαγής, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, από τότε που άλλαξε ο νόμος για την ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια και η Φ. Γεννηματά αναμένεται να είναι αυτή, που θα πάρει την απόφαση να «κοπεί» ένας εκ των πέντε υποψηφίων βουλευτών στην ΠΕ Ιωαννίνων, που έχουν ανακοινωθεί εδώ και μήνες. Μιχ. Κασσής, Σωτ. Ζαρπαλάς, Θαν. Μανταλόβας, Κων. Γάτσιος και Νικ. Γκόλας περιμένουν στο… ακουστικό τους για να πληροφορηθούν αν θα είναι τελικά στο ψηφοδέλτιο ενώ για τις τρεις γυναικείες υποψηφιότητες σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της Έλενας Αγαπητού, της Μαργ. Ζήκου και τα ονόματα της Β. Μέγα και της Μαργ. Κιτσανού να παίζουν αρκετά δυνατά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου