Πολιτισμός

Των Πλειάδων απαστράπτοντα Κάστρα

Off

Τα ΓΑΚ Ηπείρου (Ι.Α.Μ.Η.) φιλοξενούν τα έργα της Ροζίνας Καρώνη «Των Πλειάδων Απαστράπτοντα Κάστρα.», με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Αρχείων. 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Σουφαρί Σεράι, στο Κάστρο (Δ. Φιλοσόφου και Γλυκήδων) και θα παραμένει ανοικτή από τις 3 έως τις 14 Ιουνίου καθημερινά 11:00 – 15:00 και 17:00-21:00. 

Το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο της εικαστικού της Τέχνης, Ροζίνας Καρώνη.

Οι Πλειάδες περιέχουν στο όνομά τους, το μεγαλείο του πλήθους, μαζί με το πολυπρόσωπο, της καθεμίας συγκεκριμένης οντότητας, όπως υπάρχει και βρίσκεται ή φωτίζει τον σκοτεινό ουρανό. Ένα τεράστιο πλήθος άστρων, μέσα στο αχανές σύμπαν στροβιλίζεται και αντιστέκεται αντικριστά, όπως ο μπάλος ο ερωτικός, σ’ ένα χορό που δονείται και ταλαντεύεται και εκφράζεται με τις ιδιότητες και ιδιοφανείς συχνότητες της συγκυρίας. Το κάθε άστρο, και τα σώματα, που το περιτριγυρίζουν, φτιάχτηκαν από την ίδια νομοτέλεια, αλλά με πρωτοφανή, για τον καθένα τρόπο και συνδυασμό, όπως τα άνθη, που διακοσμούν τη γη, όπως οι άνθρωποι, που φέρνουν στο άγγιγμά τους την σφραγίδα της μοναδικότητας.

Δίκαιη η ονομασία της Πλάσης στο επίπεδο ή εύρος ‘της Κόσμησης’, καθώς κόσμημα αποτελεί καθένα είδος, μικρό ή μεγάλο, που συνεισφέρει με τη μοναδικότητά του, στην ολοκλήρωση του Σύμπαντος. Αλλά, ακόμη, που με τα χέρια, ανοιχτά και την ψυχή του, δένει και αγκιστρώνεται και αποτελεί την αλυσίδα της κοσμικής ύπαρξης. 

Μα πιο πολύ, που πέρα από την οργανική του θέση και την βιολογική του εκπλήρωση ή πέρα από τους λογικούς ευτελείς μας κανόνες, έχει μια λαμπρή και απαστράπτουσα αίγλη, μια μοναδική ομορφιά και μια δυνατότητα εναρμόνισης στο σύνολο, που περικλείεται στη λέξη ‘’Κόσμος’’.

Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου στις 19.00.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου