Πολιτισμός

Πολύς κόσμος, πολλές μουσικές στην Πρέβεζα

Off

Θετικός ο απολογισμός για το 17ο Preveza Jazz Festival που έγινε στο λιμάνι της Πρέβεζας 31 Μαΐου, 1 και 2 Ιουνίου με πλήθος κόσμου όλο το τριήμερο.

Ήταν μία συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, του Δήμου Πρέβεζας και του Preveza Jazz Festival, υπό την αιγίδα των Πρεσβειών και Ινστιτούτων της Αυστρίας, Ολλανδίας, Ελβετίας, Σουηδίας, Μεγάλης Βρετανίας  και Λουξεμβούργου, και με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η δύναμη της συνεργασίας μπορεί να παράγει ένα πολιτιστικό «θαύμα» σε μια μικρή πόλη σαν την Πρέβεζα που το έχει τόσο ανάγκη. 

Όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές στον απολογισμό τους:

Παρ’ όλες τις «σειρήνες» των ημερών (δεύτερο σαββατοκύριακο δημοτικών εκλογών, τελικό κυπέλλου) το κοινό «ξέφυγε» τιμώντας με την παρουσία του το καθιερωμένο θεσμό της πόλης που προσφέρει σε δημόσιο χώρο υψηλής ποιότητας μουσικά ακούσματα με εκλεκτούς προσκεκλημένους από πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και ιδιαίτερους γνώριμους. Έτσι την Παρασκευή είχαμε την τύχη να ταξιδέψουμε με τα υπέροχα ηχητικά τοπία των Month of Sundays που ξεκίνησαν το τριήμερο με την δικιά τους σύγχρονη τζαζ δωματίου. Στη συνέχεια το σουηδικό κουαρτέτο Filip Jers Quartet κατέκτησε το κοινό με τη δυναμική του συνδυασμού τζαζ με μπλουζ και την φολκ μουσική που τόσο αριστοτεχνικά καταφέρνει συνοδεία της φυσαρμόνικας ως εκφραστικού τζαζ οργάνου. Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν ο υποδιευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών Patrik Klingborg,  συνοδεία της  Eleni Androvic, Πολιτιστικής γραμματέως του Ινστιτούτου. Η βραδιά έκλεισε με τους Septeto Internacional το υπερ- και πολύ- εθνικό γκρουπ, με μουσικούς από την Κούβα, την Βραζιλία, την Ισπανία και την Ελβετία, που μας ξεσήκωσαν με τα λάτιν τζαζ ιδίωμα τους. 

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με τον πολύπειρο δεξιοτέχνη τρομπετίστα Ernie Hammes και το συγκρότημα του, από το Λουξεμβούργο. Στη συνέχεια οι Ολλανδοί Things I can’t control έφτιαξαν μια κατάσταση με τη δική της ταυτότητα και ιδιαιτερότητα, με ονειρικά ηχητικά τοπία στα οποία μας οδηγούσε η κιθάρα του Marzio Scholten. Το μοναδικό project “A Tribute to Leonard Cohen” με τις υπέροχες, ξεχωριστές παρουσίες και φωνές των Nalyssa Green, Sugahspank! και  Lou is κυριολεκτικά μας μάγεψε, παρασύροντας μας στο οικείο τρυφερό σύμπαν του Leonard Cohen.

Οι YiaSena ένα ακόμη πολυεθνικό γκρουπ από τη Μεγάλη Βρετανία, άνοιξε την τρίτη μέρα παρασύροντας μας στα μουσικά τους ανατολίτικα αλλά και ηπειρώτικα μουσικά μονοπάτια με φίλτρο την τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό, σε διασκευές  αλλά και δικές τους συνθέσεις τους.  

Το αποκορύφωμα ήρθε με την «δικιά μας» Δήμητρα Γαλάνη και την συνάντηση της με δύο από τους καλύτερους μουσικούς της νέας γενιάς της ελληνικής μουσικής σκηνής, τον Πρεβεζάνο Θωμά Κωνσταντίνου, μεγάλο δεξιοτέχνη στο ούτι και στα παραδοσιακά όργανα και τον εξαιρετικό τζαζίστα πιανίστα Σπύρο Μάνεση. Το «Βράδυ», το μελοποιημένο από την Λένα Πλάτωνος ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη έκλεισε την βραδιά, με την βαθιά φωνή της Δήμητρας να μεταδίδει ένα γλυκό ρίγος σε όλους.  

Το Preveza Jazz Festival ευχαριστεί με την ανακοίνωσή του, το κοινό του αλλά και όλους όσοι συντέλεσαν στην επιτυχία του Φεστιβάλ: τους συνδιοργανωτές Π.Ε Πρέβεζας και Δήμο Πρέβεζας που στηρίζουν την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος. Τους χορηγούς επικοινωνίας που στηρίζουν επικοινωνιακά το φεστιβάλ. Το Preveza Jazz Festival  ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Μέγα Δωρητή του Φεστιβάλ,  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που για δεύτερη χρονιά με την πολύτιμη συμβολή του υποστήριξε την αναβάθμιση του. 

 

Νέα συναυλία στις 6 Ιουλίου

Το Preveza Jazz Festival ανακοίνωσε τέλος την εμφάνιση των Jive Aces από την Μεγάλη Βρετανία, ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα swing στον κόσμο, με εμφανίσεις σε περισσότερες από 30 χώρες. Στην Πρέβεζα θα εμφανιστούν με ένα οκταμελές σχήμα την Παρασκευή 6 Ιουλίου, στο Δημοτικό Κηποθέατρο "Γιάννης Ρίτσος".  

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ