Τελευταία Νέα

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 11:50
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Δεκεμβρίου 2014
Επικαιρότητα

Ποιο φως να περιμένει κανείς από το σκοτάδι;

Off

Ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι «δεν πάει άλλο» έστειλε από τα Γιάννενα την Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνύοντας παράλληλα το σχέδιό του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Με την ομιλία του, η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα, ολοκλήρωσε την περιφερειακή σύσκεψη για τη διαμόρφωση του προγράμματος του κόμματος για την Ήπειρο που έγινε την Κυριακή στο ξενοδοχείο Du Lac.
O κ. Τσίπρας μίλησε σε μία κατάμεστη αίθουσα η οποία ανανέωσε πολλές φορές τη σύνθεσή της αφού πολύ κόσμος ερχόταν ως και το τέλος της εκδήλωσης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «ο δρόμος της καταστροφής και η τρομολαγνεία δεν έχουν τελειωμό», γι’ αυτό «ήρθε η ώρα της αυλαίας» για την κυβέρνηση, όπως είπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βάλει καμία υπογραφή ντροπής, ούτε να αθετήσει τις υποσχέσεις του, σημείωσε ακόμα ενώ τόνισε ότι «με κάθε δημοκρατικό όπλο θα προσπαθήσουμε να φύγει η κυβέρνηση».
Για την επικείμενη συμφωνία με την τρόικα έκανε λόγο για «χαριστική βολή σε μια οικονομία σακατεμένη και σε μια κοινωνία τραυματισμένη, «άλμα προς την πλήρη διάλυση» και «προετοιμασία για έγκλημα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία ξεκάθαρα πολιτική ομιλία, χωρίς να σηκώσει τους τόνους στο ύψος μίας προεκλογικής περιόδου, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της πόλωσης που υπάρχει το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, έδωσε βάρος στην ανάλυση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, ενώ έδωσε πολύ χώρο και στην παρουσίαση προγραμματικών θέσεων κυρίως πάνω σε θέματα ανάπτυξης.

Ευρεία απεύθυνση
Στόχος της ομιλίας Τσίπρα ήταν σαφώς η απεύθυνση σε ευρύτερα ακροατήρια, πέραν όσων μέχρι σήμερα τον έχουν προσεγγίσει και με μία διάθεση ανάδειξης μίας ηγεμονικής γραμμής για τη διακυβέρνηση της χώρας
Ιδιαίτερα για το βασικό πρόγραμμα που πρωτοπαρουσιάστηκε και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τόνισε ότι είναι μια στρατηγική που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση, κι ότι μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών. 
Τα βασικά προγραμματικά στοιχεία που ανέδειξε για ασφαλιστικό, φόρους και θέσεις εργασίας ήταν:
«Να διασφαλιστεί το δικαίωμα ακόμα και των πιο αδύναμων να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ή θέρμανση τον χειμώνα, η φτηνή μετακίνηση για τους άνεργους.
Να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ή, ακόμα – ακόμα, δεν έχουν ούτε να φάνε.
Να βοηθήσουμε οικογένειες που απειλούνται από την κρίση να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης.
Στην πολιτική για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντάξαμε και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Δεν είναι προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα μελετημένο και καλά υπολογισμένο βήμα.
Το επόμενο βήμα είναι τα μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας. Είναι η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σήμερα τα χρέη αυτά συσσωρεύονται. Το δημόσιο δεν εισπράττει. Και το πρόβλημα συνεχώς ανακυκλώνεται και μεγαλώνει.
Έχουμε επίσης δεσμευτεί για την κατάργηση του φόρου- λαιμητόμου της μικρομεσαίας περιουσίας, του περιβόητου ΕΝΦΙΑ.
Στην λογική της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι ακόμα η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ, και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.
Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά συμβάλλει, όπως και η επαναφορά της 13ης σύνταξης, στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.
Άλλα ένας εξ ίσου σημαντικός στόχος, που αφορά ιδιαίτερα και την πραγματική οικονομία στην περιφέρεια, είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Καθώς και η δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες.
Τέλος ένας τρίτος βασικός πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι η στήριξη της εργασίας. Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάργηση της πρόσφατης αντεργατικής νομοθεσίας. Και η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, έχουμε επεξεργαστεί την δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο 300.000 θέσεις εργασίας.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο. Κοστίζει περίπου 12 δις ευρώ στο σύνολό του.
Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», κατέληξε.
Στα βασικά στοιχεία για το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:
– Το πρώτο σημείο είναι η στήριξη της εργασίας. Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν έχει κανένα κοινωνικό όφελος, αν δεν δημιουργεί θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας.
– Το δεύτερο σημείο είναι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας. Και όχι των οικονομικά ισχυρών που τείνουν να διαμορφώνουν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
– Το τρίτο σημείο είναι η επιδίωξη ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται. Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από τη μετανάστευση.
– Το τέταρτο σημείο είναι η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
– Και το πέμπτο σημείο είναι προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.

Θεματικές συσκέψεις
Πριν από την κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπα προηγήθηκε ο χαιρετισμός της βουλευτού Άρτας και Περιφερειακής Συμβούλου Όλγας Γεροβασίλη και στη συνέχεια η αναλυτική εισήγηση του βουλευτή Ιωαννίνων Χρ. Μαντά για τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Ηπείρου στα οποία εστιάζονται οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των κυβερνητικών του προτάσεων. Ο κ. Μαντάς τόνισε πως η Ήπειρος μπορεί να μετατραπεί σε μία περιφέρεια ανάπτυξης και ζωής για τους κατοίκους, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Επίσης τόνισε πως κεντρική στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιοποίηση των παραγωγικών συμπλεγμάτων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. «Παρουσιάζουμε τους άξονες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηπείρου που επικεντρώνονται στον αγροτοδιατροφικό και τον κατασκευαστικό τομέα», σημείωσε ο κ. Μαντάς που αναφέρθηκε ακόμη στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στον τουρισμό και στην προβολή της υδάτινης κληρονομιάς και του αντίστοιχου δυναμικού της Ηπείρου.
Η Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε: Η Ήπειρος είναι, πλούσια. Οι πολιτικές ήταν και είναι φτωχές και σε οικονομικούς πόρους και σε όραμα. Οι άλλοτε συντηρητικές, άλλοτε εκσυγχρονιστικές και πρόσφατα οι μνημονιακές πολιτικές, της έδωσαν διαχρονικά, αλλά και σήμερα την πρωτιά στην φτώχεια και την ανεργία. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από τα αδιέξοδα μονοπάτια του νεοφιλελευθερισμού. Πέρα από τα μνημόνια που καταστρέφουν την οικονομία και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή».
Το πρωί στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης έγιναν δύο θεματικές συσκέψεις, η μία για το αγροτοδιατροφικό ζήτημα με εισηγητή τον Γιάννη Καραγιάννη και μία για τη διαχείριση των υδάτων στην Ήπειρο με εισήγηση του Γιάννη Παπαδημητρίου.
Χαρακτηριστικό και των δύο αυτών συσκέψεων ήταν η πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου, με πάνω από 200 και 300 άτομα να παρακολουθούν τις εισηγήσεις αλλά και η εκπροσώπηση πολλών θεσμικών φορέων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, που συμμετείχαν με παρεμβάσεις του.

Απάντηση ΝΔ
Με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων αποδίδει αλαζονεία και αλλοπρόσαλλη πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα. «Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το φιάσκο του Λονδίνου, τα περιθώρια στενεύουν και το υποτιθέμενο πρόγραμμά του προκαλεί την ανησυχία και τον προβληματισμό τόσο στους εταίρους μας όσο και στους πολίτες μας. Όσον αφορά τα έργα της περιοχής μας, ο ΣΥΡΙΖΑ αργά θυμήθηκε την ανάπτυξη της Ηπείρου όταν τόσα χρόνια ήταν απόν και σφύριζε αδιάφορα. Και αν ο κος Τσίπρας έχει "μνήμες αγώνων" από καταλήψεις, οι Έλληνες πολίτες έχουμε μνήμες καθημερινών, επίπονων αγώνων και θυσιών για τη σωτηρία της πατρίδας και δε θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένοι αυτοί οι αγώνες  μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ