Ήπειρος

Το ΣτΕ θα κρίνει λυματολάσπη και βιοαέριο

Off

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να προσφύγει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας καταθέτοντας ταυτόχρονα προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα για την μονάδα επεξεργασίας λυματολάσπης στην Ελεούσα, αλλά και για την μονάδα βιοαερίου στη ΒΙΠΕ.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φάνηκε από την αρχή, ότι θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την ένταση, αλλά και τις πολιτικές προσεγγίσεις, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και στις παρεμβάσεις των πολιτών, από την Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί αλλά και μεμονωμένων.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία κατέληξε το Σώμα μετά από 3ωρη και πλέον συζήτηση προβλέπει την προσφυγή στο ΣτΕ και την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τη μονάδα λυματολάσπης και για τη μονάδα βιοαερίου, παρότι αμφότερες οι μονάδες έχουν αδειοδοτηθεί από τα τέλη Ιουνίου.
Επίσης αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής αποτελούμενης από τους επικεφαλής των παρατάξεων, όπως επίσης η πραγματοποίηση ανοιχτών συνελεύσεων στις τοπικές κοινότητες αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Αυτές, θα γίνουν στον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, στη ΔΕΥΑΙ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η συζήτηση μπορεί να είχε επίκεντρο τις δύο μονάδες και κυρίως τη μονάδα λυματολάσπης, όμως κατά τη διάρκειά της αναδείχτηκαν τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του Δήμου Ζίτσας σε βάθος 20 και πλέον ετών, επομένως και οι ευθύνες όλων εκείνων που διαχειρίστηκαν τις τύχες της περιοχής.
Το γεγονός μάλιστα ότι κάποιοι από εκείνους που διαχειρίστηκαν τα περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα του Δήμου Ζίτσας, εμφανίζονται σήμερα με καταγγελτικό λόγο σε βάρος της Δημοτικής Αρχής που μετρά τρεις μήνες θητείας, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και θυμηδία… Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο Δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος, λέγοντας πως η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη και το δείχνει στην πράξη, να «σπάσει αυγά» και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως δε χρωστά τίποτε και σε κανέναν.
Η Δημοτική Αρχή όπως είπε, έκανε αποδεκτή μέσω της Οικονομικής Επιτροπής τη νομική γνωμοδότηση και την εισήγηση του νομικού συμβούλου και τάσσεται υπέρ της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Εκείνο που δεν έχει απαντηθεί είναι γιατί από τον Ιούνιο του 2014 όταν αδειοδοτήθηκαν οι μονάδες αυτές δεν κατατέθηκε προσφυγή, αλλά ούτε και ασφαλιστικά μέτρα», σημείωσε με νόημα ο κ. Πλιάκος.

Η αντιπολίτευση
Ο Βασ. Γαρδίκος στην τοποθέτησή του επέμεινε στην αναγκαιότητα κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων και ισχυρής νομικής υποστήριξης του Δήμου προκειμένου να δικαιωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επικριτικός σε βάρος όσων διαχειρίστηκαν τα ζητήματα της περιοχής σε βάθος 20ετίας εμφανίστηκε ο Χρυσ. Βούζας, κάνοντας λόγο για ομερτά και ενδοτική στάση στο παρελθόν.
Πρόσθεσε ακόμη πως είναι αδήριτη η ανάγκη λαϊκών συνελεύσεων για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για τη συνέχιση του δικαστικού αγώνα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Επίσης, την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των δύο μονάδων εξέφρασαν οι Σωτήρης Μανούσης και Μανώλης Ματσάγκας.

Οι πρώην δήμαρχοι
Στην αναγκαιότητα κοινής στάσης επέμεινε ο πρώην δήμαρχος Ζίτσας Δ. Ρογκότης που υπερασπίστηκε την τακτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Το λόγο πήρε ακόμη ο Σ. Βλέτσας, που τάχθηκε και αυτός υπέρ της δικαστικής διεκδίκησης από την πλευρά του Δήμου Ζίτσας.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ακόμη εκπρόσωποι των πολιτών από συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένοι με την ένταση κάποιες στιγμές να ξεφεύγει από τα συνήθη όρια.

Σφοδρή επίθεση στη ΔΕΥΑΙ
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ειδικότερα προς τους πρώην δημάρχους ο κ. Πλιάκος επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή δεν οφείλει γραμμάτια σε κανέναν, αλλά είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου με κάθε κόστος.
Εκτός όμως από το σκέλος που αφορά στις ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν γίνει ο Δήμαρχος Ζίτσας εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στη ΔΕΥΑΙ, την οποία χαρακτήρισε ως τον «πραγματικό ένοχο» της κατάστασης. Δεσμεύτηκε μάλιστα πως ο Δήμος Ζίτσας θα κινηθεί νομικά σε βάρος της ΔΕΥΑΙ εάν η τελευταία επιμένει να μην απαντά επί της ουσίας. «Από τις 6 Οκτωβρίου έχουμε αποστείλει έγγραφο στη ΔΕΥΑΙ να μας ενημερώσει για τον τρόπο διαχείρισης της λυματολάσπης και δεν έχουμε καμία απάντηση. Εάν δεν βάλει τα πράγματα στη θέση τους θα κινηθούμε νομικά σε βάρος της. Δεν γίνεται η ΔΕΥΑΙ να ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών και ο Δήμος Ζίτσας να μην έχει κανένα απολύτως ρόλο και λόγο για τη λειτουργία της», σημείωσε ο κ. Πλιάκος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου