Επικαιρότητα

Έργο με περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Off

Στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το μεγάλο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού προχώρησε η αρμόδια επιτροπή  της ΔΕΥΑΙ, κάνοντας έτσι ένα καθοριστικό βήμα για να ολοκληρωθεί η περιπέτεια του συγκεκριμένου έργου, η οποία κρατά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μετά την απόσυρση της προσφυγής που είχε καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατασκευαστική κοινοπραξία κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας, ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για μπει ένα τέλος στις παλινωδίες ετών που λίγο έλειψε να κοστίσουν την χρηματοδότηση και εν τέλει την υλοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Σε γραπτή του δήλωση, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ 

Θ. Μπέγκας τόνισε πως ένα ακόμη ποιοτικό έργο προχωρά στα όρια του δήμου, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

«Χάρη στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και την ισχυρή πολιτική και τεχνοκρατική διεκδίκηση της χρηματοδότησης που είχε σαν αποτέλεσμα την έγκρισή της, φτάνει η ώρα της υλοποίησης του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ, συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκ. ευρώ.

Σε αυτό εντάσσεται τόσο η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού όσο και η κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης.

Μιλάμε για μια παρέμβαση ορόσημο για την πόλη κι ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Μια παρέμβαση που την είχαμε σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα μας και καταφέραμε, παρά τα πολλά εμπόδια και τις δυσκολίες να την κάνουμε πράξη. Με το έργο αυτό ουσιαστικά θωρακίζουμε τη λίμνη μας, αλλά και ολόκληρο το λεκανοπέδιο και είναι ένα ακόμα ισχυρό, ποιοτικό, περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσει αυτή η Δημοτική Αρχή».

 

Το έργο

Πριν από ένα περίπου μήνα το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το πράσινο φως για την άμεση υπογραφή της σύμβασης του έργου με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων ΔΕ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 19,5 εκ. ευρώ, ενώ το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το έργο της επέκτασης του βιολογικού ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο της υλοποίησης και για τη δεύτερη παρέμβαση του «μεγάλου έργου» της ΔΕΥΑΙ συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής:

i) την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάζοντας μια νέα μονάδα προεπεξεργασίας, νέα μονάδα πρωτοβάθμιας καθίζησης, νέα μονάδα βιολογικής βαθμίδας, (σύγχρονης τεχνολογίας – μεμβράνες MRB), επέκταση των έργων τελικής επεξεργασίας και διάθεσης, (μεταερισμός, U, αποχλωρίωση κλπ.) καθώς και έργων επεξεργασίας της ιλύος (νέα μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης)

ii) την αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης μονάδας βιολογικού καθαρισμού 

iii) την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στα Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Άμμος Μαρμάρων. 

Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 6 αντλιοστάσια ακαθάρτων.

Το συνολικό μήκος των εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 55,5 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 6,57 Km. 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ