Επικαιρότητα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΓΑΤΣΙΟΥ – Θεμελιώδεις προτεραιότητες η παραγωγή και οι νέοι

Off

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος δίνει τη μάχη ενίσχυσης του Κινήματος Αλλαγής ως υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων. Με την εμπειρία του, μεταξύ άλλων, ως καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρύτανης του πανεπιστημίου την περίοδο 2011- 2015 και με ενεργό δημόσιο ρόλο, διαθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων της πολιτικής. Από αυτό το σημείο πιάσαμε και το νήμα για μία συζήτηση μαζί του ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

 

Έχετε φτάσει στο ανώτατο ακαδημαϊκό επίπεδο με αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Πώς παίρνετε την απόφαση να περάσετε στο χώρο της πολιτικής;

Η κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας την τελευταία δεκαετία είναι τόσο δυνατή, ώστε πιστεύω ότι είναι καθήκον του κάθε Έλληνα πολίτη να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Βέβαια και στην εκπαίδευση το ίδιο προσπαθείς να κάνεις, εάν εργάζεσαι με συνείδηση και υπευθυνότητα: προσπαθείς να προσφέρεις στην πρόοδο της χώρας σου, διαμορφώνοντας καλούς επιστήμονες και άξιους πολίτες. Από το σημείο αυτό, ξέρετε, η πολιτική δε βρίσκεται πολύ μακριά. Είναι ένα απλό βήμα. Ειδικά τη στιγμή που το αντικείμενο της εργασίας μου ως οικονομολόγου είναι στην ουσία του πολιτικό. Άλλωστε ήμουν πάντοτε ενεργός πολιτικά από τα φοιτητικά μου χρόνια ως μέλος τού ΠΑΣΟΚ. 

Η επιλογή μου να θέσω υποψηφιότητά ως βουλευτής Ιωαννίνων έρχεται ως φυσική συνέχεια της επιλογής μου να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα. Η ένταση και τα βιώματά της κρίσης ήταν τόσο δυνατά καθώς επίσης και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η πατρίδα τόσο μεγάλοι ώστε, και στις δύο περιπτώσεις, το αισθάνθηκα ως υποχρέωσή μου, ως καθήκον να στρατευτώ και εγώ στην προσπάθεια της εθνικής ανάταξης. Πέρα από αυτό υπάρχει όμως και κάτι άλλο, το οποίο το έχω πει πολλές φορές και δεν φοβάμαι να το ξαναπώ: αισθάνθηκα την ανάγκη να δραστηριοποιηθώ πολιτικά διότι θεωρούσα ότι υπάρχουν πράγματα που είναι προφανή μεν, απαραίτητα δε να λεχτούν, τα οποία όμως δεν τα έλεγε σχεδόν κανείς –είτε από το φόβο του πολιτικού κόστους είτε ακόμα και λόγω άγνοιας. Αποφάσισα λοιπόν να ενεργοποιηθώ στην πολιτική για να λέω τα πράγματα που πιστεύω ότι πρέπει να λέγονται στους πολίτες. Τα πράγματα, δηλαδή, που είναι ζωτικής σημασίας και τα οποία, εάν δεν τα αντιληφθούμε και δεν καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία, δεν πρόκειται να βάλουμε τη χώρα μας σε μία νέα ορθή πορεία. 

Αυτό λοιπόν σκοπεύω να κάνω: να λέω την αλήθεια. Και, εάν μπορώ, να την κάνω και πράξη. Όπως καταλαβαίνετε, η πολιτική δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες για το τελευταίο από ό,τι ο ακαδημαϊκός χώρος . 

 

Το Κίνημα Αλλαγής ως ένας χώρος ευρύτερος που διαδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ, πού στοχεύει σήμερα τόσο σε εκλογικό επίπεδο όσο και σε γενικότερο πολιτικό και ιδεολογικό;

Το ΠΑΣΟΚ, όπως έχω επανειλημμένα πει, είναι θύμα τής μεγαλύτερης πολιτικής αδικίας που έχει λάβει χώρα στη νεότερη ελληνική ιστορία. Είχε, παρά τα λάθη του, πολύ μικρότερες ευθύνες από ό,τι η Νέα Δημοκρατία για τον εκτροχιασμό της εθνικής οικονομίας και για τη χρεοκοπία. Η καταστροφική πενταετία 2004-2009 που φόρτωσε τη χώρα με τα 120 δισ. από τα 320 δισ. του συνολικού της χρέους αποσιωπάται συστηματικά και διαχρονικά. Όχι μόνο από τον κ. Μητσοτάκη αλλά και από τον κατά τα άλλα λαλίστατο κ. Τσίπρα. Και εδώ θέλω να προσθέσω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε επίσης πολύ μικρότερες ευθύνες και από την αριστερά, η οποία μπορεί να μην κυβέρνησε τις προηγούμενες δεκαετίες πλην όμως, με τον ανεύθυνο και ασυγκράτητο διεκδικητισμό της, συνέβαλε τα μέγιστα στη χρεοκοπία της χώρας.

Και όμως. Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο είχε πολύ μικρότερες ευθύνες για την έλευση της κρίσης από ό,τι η καταστροφική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004-2009 που οδήγησε την χώρα πλησίστια στη χρεοκοπία, αλλά και παρά επίσης το γεγονός ότι είχε το θάρρος να προχωρήσει και να αναλάβει το βάρος της διάσωσης της χώρας από την καταστροφή στην πιο κρίσιμη στιγμή, το 2010, το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία και η αριστερά υπέστησαν πολύ μικρότερη φθορά, το ΠΑΣΟΚ που έφταιγε λιγότερο και που πήρε και την ευθύνη της σωτηρίας της χώρας σχεδόν εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη. Και μόνο τώρα αρχίζει να ανακάμπτει γιατί, πιστεύω, η κοινωνία διαμόρφωσε από την πικρή εμπειρία της μία σαφή εικόνα του τι σημαίνει δημαγωγία και ανευθυνότητα και αρχίζει να αντιλαμβάνεται και πάλι την αξία και την σημασία του μεσαίου χώρου. 

Συνεπώς, το Κίνημα Αλλαγής, ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, έχει δύο στόχους: πρώτον να ανακάμψει ως πολιτική δύναμη και να πάρει τη θέση που του αναλογεί και που του αξίζει στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αυτό, ξέρετε, το θεωρώ ως κρίσιμης σημασίας διακύβευμα για το μέλλον του έθνους: σε μία κοινωνία είναι απαραίτητο να υπάρχει το δημοκρατικό κέντρο, η προοδευτική αντίληψη του κόσμου, η μεταρρυθμιστική μάτια που από τη μια στηρίζεται στην παράδοση και στα εθνικά χαρακτηριστικά, από την άλλη όμως βλέπει σταθερά προς το μέλλον. Αυτό ήταν η βασική κινητήριος δύναμη που από την εποχή των Φιλελεύθερων του Ελευθέριου Βενιζέλου οδηγούσε την Ελλάδα μπροστά, και αυτό φιλοδοξεί να εκφράσει και το Κίνημα Αλλαγής σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον είναι απαραίτητο σήμερα στην ελληνική κοινωνία να υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής ως κραταιά πολιτική δύναμη. Πιστεύω ότι, παρά το γεγονός ότι η δημοκρατική παράταξη βρίσκεται μόνο στην αρχή της ανορθωτικής της πορείας, τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι πολύ θετικά για το Κίνημα Αλλαγής. Πιστεύω ότι στα Γιάννινα, ειδικότερα, το ποσοστό μας θα είναι διψήφιος αριθμός και θα κερδίσουμε μία έδρα.

Ο δεύτερος στόχος, που αποτελεί συνέχεια του πρώτου, είναι το Κίνημα Αλλαγής να διαδραματίσει τον ρόλο τού καταλύτη που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της κρίσης και να μπει σε μία πορεία υγιούς ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας Αυτοί οι δύο στόχοι είναι, όπως προείπα, αλληλένδετοι και αλληλοεπηρεαζόμενοι. Χωρίς ένα δυνατό δημοκρατικό και προοδευτικό μεσαίο χώρο η κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά και η χώρα δε μπορεί να εξέλθει από την κρίση. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτό συνιστά έναν παγκόσμιο κανόνα που ισχύει για όλες τις χώρες και όχι μόνο για την Ελλάδα: χωρίς ένα δημοκρατικό και προοδευτικό κέντρο οι κοινωνίες δεν προχωρούν μπροστά.

 

Τίθεται ένα θέμα επιλογής μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση συνεργασίας μετά τις εκλογές. Ένα θέμα είναι οι πιθανές ανάγκες μίας κυβερνητικής πλειοψηφίας που μπορεί να προκύψει, ένα άλλο θέμα είναι όμως και οι ανάγκες για ευρύτερες πολιτικές και ιδεολογικές συνεργασίες. Πώς βλέπετε το ζήτημα των συνεργασιών;

Όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να γίνει «δεκανίκι» ούτε του κ. Μητσοτάκη, ούτε του κ. Τσίπρα. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Μόνο που σε μια τέτοια προσπάθεια οφείλουν να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και, μάλιστα, κατά το ποσοστό που τους αναλογεί σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί οι πολίτες στις εκλογές δεν επιλέγουν μόνο κυβέρνηση, όπως εσφαλμένα συχνά διατυπώνεται. Επιλέγουν και αντιπολίτευση. Με την ψήφο τους καθορίζουν πολιτικούς ρόλους για όλους. Και αυτό οφείλουμε να το σεβόμαστε.

Επιτρέψτε μου, όμως, στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι ο τρόπος με τον οποίον μού τίθεται κατ’ επανάληψιν αυτό το ερώτημα δεν είναι ο σωστός. Το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών δεν είναι κάτι που πρέπει να το εξετάζουμε με τον ίδιο τρόπο που εξετάζουμε την πιθανότητα ενός γάμου μεταξύ δύο προσωπικοτήτων του θεάματος ή της κοσμικής ζωής. Στην πολιτική υπάρχουν αρχές, υπάρχουν και στρατηγικές επιδιώξεις. Αυτό σημαίνει πως μία κυβερνητική συνεργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στηριγμένη επάνω σε μία συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία με καθορισμένους στόχους. Ποιοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι, οι πιο σημαντικοί στόχοι για την ελληνική κοινωνία σήμερα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που μιλάμε; Αδιαμφισβήτητα είναι δύο και τους έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια στο «Σχέδιο Ελλάδα»: η διασφάλιση θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας από τη μία πλευρά και η διευκόλυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της παραγωγικής αναβάθμισης της χώρας από την άλλη. Αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, θα καλέσουμε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω σε αυτούς τους στόχους και να παράσχουν τα απαραίτητα εχέγγυα ότι μπορούν, σε ένα σημαντικό βαθμό τουλάχιστον, να συμπράξουν αποτελεσματικά για την υλοποίησή τους. 

 

Αν είχατε τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, με την εκλογή σας στη Βουλή, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας;

Όπως έχω πει και δε θα κουραστώ να λέω, οι δύο θεμελιώδεις προτεραιότητες του έθνους μας είναι η παραγωγή και οι νέοι. Η εξυπηρέτηση αυτών των δύο προτεραιοτήτων αποτελούν τον μόνο τρόπο που οδηγεί στο δρόμο της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση. 

Σταθερό μας, λοιπόν, μέλημα θα πρέπει να αποτελεί η στήριξη και ενίσχυση της παραγωγικής δομής που ήδη υπάρχει στο νομό μας στον πρωτογενή τομέα, στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα: νερά, κοτόπουλα, γαλακτοκομία, οινοποιία. Δίπλα σε αυτές τις δραστηριότητες, στήριξη και ενίσχυση θα πρέπει να δοθεί και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας πληροφοριών, τηλεπικοινωνίας και τεχνολογικών εφαρμογών. 

Πέραν αυτών, εάν εκλεγώ στη Βουλή, οι παρεμβάσεις μου θα κατευθυνθούν, μεταξύ άλλων, προς τη συνεχή αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την ολοκλήρωση έργων υποδομής όπως η επέκταση της Ιόνιας οδού προς Κακαβιά και η κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65, αλλά και η βελτίωση της οδικής πρόσβασης τόσο της Κόνιτσας όσο και του Κεντρικού Ζαγορίου ώστε να βγουν από την απομόνωση, την άμεση πρόσβαση της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων σε αυτοκινητόδρομο, την ανάδειξη των Γιαννίνων σε διεθνές συνεδριακό κέντρο και κέντρο ειδικών μορφών τουρισμού, την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαλβανικών σχέσεων με ταυτόχρονη ενίσχυση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο να θέτεις προτεραιότητες, αλλά να ξέρεις και πώς μπορείς να τις πραγματοποιήσεις. Και στο σημείο αυτό φιλοδοξώ να συμβάλλω, συνεισφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία μου για την πρόοδο τού τόπου μας.

Συνέντευξη ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

ΑΡΧΕΙΟ

<>
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
   1234
567891011
       
21222324252627
282930    
       
     12
3456789
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
15161718192021
22232425262728
293031    
       
       
       
    123
45678910
       
21222324252627
28293031   
       
      1
30      
   1234
567891011
       
282930    
       
     12
31      
  12345
2728293031  
       
2930     
       
    123
45678910
       
  12345
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
23242526272829
3031     
     12
17181920212223
       
  12345
6789101112
2728293031  
       
      1
23242526272829
3031     
    123
45678910
       
 123456
28293031   
       
      1
30      
   1234
567891011
12131415161718
       
293031    
       
     12
17181920212223
       
  12345
2728293031  
       
2930     
       
    123
45678910
11121314151617
25262728293031
       
    123
45678910
18192021222324
25262728   
       
 123456
28293031   
       
     12
24252627282930
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
293031    
       
     12
       
  12345
13141516171819
2728293031  
       
      1
3031     
    123
45678910
       
 123456
28293031   
       
      1
9101112131415
30      
   1234
567891011
       
   1234
567891011
19202122232425
262728    
       
1234567
293031    
       
    123
45678910
11121314151617
25262728293031
       
  12345
27282930   
       
      1
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
14151617181920
28293031   
       
     12
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
1234567
15161718192021
293031    
       
     12
17181920212223
       
  12345
2728293031  
       
  12345
20212223242526
2728     
       
      1
2345678
3031     
   1234
567891011
262728293031 
       
282930    
       
     12
24252627282930
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
15161718192021
293031    
       
    123
45678910
       
  12345
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
3031     
    123
45678910
18192021222324
252627282930 
       
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
1234567
29      
       
    123
45678910
25262728293031
       
 123456
21222324252627
28293031   
       
      1
9101112131415
30      
   1234
567891011
262728293031 
       
282930    
       
     12
24252627282930
31      
  12345
2728293031  
       
1234567
2930     
       
    123
45678910
       
  12345
6789101112
13141516171819
27282930   
       
      1
23242526272829
3031     
      1
232425262728 
       
   1234
567891011
       
15161718192021
22232425262728
293031    
       
     12
24252627282930
       
  12345
6789101112
2728293031  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου