Πολιτισμός

Δύο ακόμη ταινίες στο Φεστιβάλ θερινού Κινηματογράφου

Off

Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου, Ioannina Open Air Film Festival, ριζώνει στην πόλη και επανέρχεται για πέμπτη χρονιά από το Πνευματικό Κέντρο σε ανοιχτούς χώρους,

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Δούβλης, εμπνευστής του φεστιβάλ, επιμελήθηκε την επιλογή των φετινών ταινιών. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής ταινίες: 

– Σάββατο 29 Ιουνίου, 9:30 μ.μ

Κλέφτες Καταστημάτων, Shoplifters

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-Έντα

με τους Λίλι Φράνκι, Σακούρα Άντο, Μίγιου Σασάκι

Ιαπωνία, 2018 – Διάρκεια: 121' Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των  Καννών  Αύλειος Χώρος Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Μια οικογένεια που δεν είναι ακριβώς οικογένεια και παλεύει να επιβιώσει σ’ ένα χαμόσπιτο, όχι χωρίς χιούμορ και κέφι, αν και η τραγωδία – το νιώθεις – παραμονεύει στη γωνία. Ο πατέρας, η μητέρα, η γιαγιά, μια κόρη που κάνει στριπτίζ, το αγοράκι,  ο μελλοντικός αρχηγός της φαμίλιας. Το μόνο σίγουρο εισόδημα είναι η σύνταξη της γιαγιάς, αλλά ως πότε; Μικρές κομπίνες, πονηρές κλεψιές από καταστήματα, βάσει σχεδίου, δίνουν στην ταινία μια ανάλαφρη, παιχνιδιάρικη διάθεση, καλύπτουν προς στιγμήν τον πόνο και το δράμα. 

Η κατάστασή τους περιπλέκεται, όμως, ακόμη περισσότερο όταν συναντήσουν στο δρόμο ένα κοριτσάκι που μοιάζει  εγκαταλελειμμένο και κακοποιημένο και το  περιμαζέψουν  στο σπίτι τους. 

 

– Κυριακή 30 Ιουνίου, 9:30 μ.μ.

Αποδημητικά πουλιά, Pájaros  de verano

Σκηνοθεσία: Σίρο Γκέρα, Κριστίνα Γκαγιέγκο,

με τους  Χοσέ Ακόστα, Καρμίνα Μαρτίνεζ, Ναταλία Ρέγιες

Κολομβία, 2018, Διάρκεια: 125' Πέραμα 

Τέλη της δεκαετίας του ’60, στη βόρεια Κολομβία, ένας νέος άντρας παντρεύεται μια όμορφη ιθαγενή και γίνεται μέλος της μητριαρχικής οικογένειάς της, δεμένης με τις παραδόσεις και τα έθιμα της φυλής. Για να εξασφαλίσει την προίκα, όμως, αναγκάζεται να μπλεχτεί με το εμπόριο μαριχουάνας συνεχίζοντας και μετά το γάμο τις επικερδείς δραστηριότητές του, κάτι το οποίο θα αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων τη ζωή της οικογένειάς του, αρχικά με πολυτελή και τελικά με τραγικό τρόπο.

Χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια – τραγούδια, και καλύπτοντας ένα χρονικό πλαίσιο τριών δεκαετιών, από τα μέσα του '60 μέχρι τις αρχές του '80, η ταινία παρακολουθεί  δυο φατρίες ιθαγενών στην έρημο της Βόρειας Κολομβίας να συγκρούονται και να παραβιάζουν τους κώδικες ηθικής με τους οποίους γαλουχήθηκαν. Όταν η απληστία και το πάθος έρχονται σε σύγκρουση με τους άγραφους νόμους τιμής, ξεσπά ένας εμφύλιος πόλεμος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τον πολιτισμό και τις προγονικές παραδόσεις τους.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου