Επικαιρότητα

Η ΔΕΥΑΙ δοκιμάζει αντοχές και συνεργασίες

Off

Για έλλειμμα ενημέρωσης και διάθεσης συνεργασίας κατηγορεί τη δημοτική αρχή, η δημοτική παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μ. Ελισάφ, με αφορμή τη σύγκληση της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, με μία σειρά θεμάτων, οι αποφάσεις επί των οποίων σύμφωνα με την παράταξη μπορεί να δεσμεύσουν τη νέα δημοτική αρχή.

Η ιστορία της ΔΕΥΑΙ δε φαίνεται πως είναι μία υπόθεση που θα επιτρέψει, εύκολα τουλάχιστον, να αναπτυχθεί και να επιτευχθεί το προσδοκώμενο κλίμα συνεργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα, όμως ακόμη και αυτό μπορεί απλώς να ξεπεραστεί. 

Από την άλλη, οι τοποθετήσεις και του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θ. Μπέγκα και Μ. Ελισάφ αντίστοιχα, όπως και οι ανακοινώσεις των παρατάξεων, δημιουργούν ένα κλίμα έντασης, προάγγελος μίας δύσκολης συγκατοίκησης στη νέα δημοτική θητεία.

 

Η παράταξη Ελισάφ

Στην καταγγελία της η παράταξη του Μ. Ελισάφ υποστηρίζει, ότι το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ μετά την προσπάθεια να προχωρήσει τις διαδικασίες πρόσληψης του Γενικού Διευθυντή, επανέρχεται με μία ημερήσια διάταξη 47 θεμάτων εκ των οποίων μόνο μερικά έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος ή άπτονται της άμεσης λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ.

«Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» εκτιμά ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ έχει την υποχρέωση να λάβει αποφάσεις για όσα θέματα έχουν πραγματικά επείγοντα χαρακτήρα, όπως είναι το νέο έργο του βιολογικού καθαρισμού, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά. Όμως δεν είναι πολιτικά ορθή η προσπάθεια της να δεσμεύσει τη νέα διοίκηση με τη λήψη αποφάσεων για άλλα θέματα χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επίκληση της συνεργασίας δεν μπορεί να μένει στα λόγια. Η διάθεση για συνεργασία πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη.

Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» εκτιμά ότι ο Δήμος, τα Νομικά του Πρόσωπα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δουλέψουν μέχρι την ανάληψη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται επιλεκτικά και κυρίως δεν μπορεί να συμβαίνει ερήμην της νέας δημοτικής αρχής και του νέου δημοτικού συμβουλίου», καταλήγει η καταγγελία της παράταξης.

 

Και η απάντηση

Η δημοτική αρχή απάντησε με ανακοίνωσή της στην καταγγελία ενώ σχετικές ήταν και οι δηλώσεις του Θ. Μπέγκα στα μέσα ενημέρωσης στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για το Its Kale Festival.

Όπως σημειώνει η δημοτική αρχή, κανείς δεν αρνήθηκε την ενημέρωση σε κάθε παράταξη, πολύ περισσότερο σε αυτήν του νεοεκλεγέντος δημάρχου, για κάθε θέμα, όμως από την άλλη στους δύο μήνες που απομένουν, δεν σημαίνει, ότι θα σταματήσει η παραγωγή έργου ή η λειτουργία της επιχείρησης ή του δήμου.

«Οι εκλογές τελείωσαν και τίποτε δε συνάδει σε ανακοινωθέντα παρατάξεων «εμπόλεμου» χαρακτήρα.

Η πόρτα του προέδρου της ΔΕΥΑΙ και δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, είναι πάντα ανοιχτή και θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας του. Άλλωστε έχει αποδείξει ότι αυτό είναι μια αρχή την οποία τηρεί απαρέγκλιτα.

Μέχρι τότε μάλιστα τόσο η ΔΕΥΑΙ όσο και ολόκληρος ο δήμος Ιωαννιτών θα συνεχίσουν να παράγουν «μετεκλογικό» έργο ακριβώς όπως το επιβάλει η πορεία που είχαν όλο το διάστημα που άσκησαν υπεύθυνη διοίκηση, με συνέπεια προς τους πολίτες μέχρι και την τελευταία μέρα.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη ΔΕΥΑΙ τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται κινούνται πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και για το καλό της Επιχείρησης και των πολιτών.

Ειδικά για το θέμα του Γενικού Διευθυντή το οποίο επαναφέρει η ανακοίνωση, επαναλαμβάνουμε ότι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται διεκπεραιωτική διαδικασία με βάση την ομόφωνη πολιτική απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου της ΔΕΥΑΙ για την προκήρυξη της θέσης η οποία ελήφθη το 2017 και είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της.

Όπως κάναμε γνωστό με προηγούμενη ανακοίνωση, δεν υπάρχει καμία πολιτική σκοπιμότητα, ούτε ευθύνεται η ΔΕΥΑΙ για την καθυστέρηση των διαδικασιών που έφτασαν την υπόθεση να εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Θεωρούμε πως τέτοιου είδους ανακοινώσεις εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» οι οποίες δημιουργούν αίσθηση περί συνωμοτικών αποφάσεων δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην ήδη τραυματισμένη πολιτική ζωή του τόπου.

Αντίθετα ενισχύουν το κλίμα απαξίωσης στο οποίο αυτή έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.

Για το λόγο αυτό όλα τα πολιτικά πρόσωπα, ειδικά όσα ασκούν ή πρόκειται να ασκήσουν εξουσία, οφείλουν να είναι πιο προσεκτικά στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και να μην επενδύουν σε λάθος τακτικές», καταλήγει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

ραστερ

 

Αλλαγές στο ΠΔ

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι ο κ. Μπέγκας στη χθεσινή του απάντηση, έδωσε και την είδηση σχετικά με το ΠΔ της Παμβώτιδας, για το οποίο συνεκλήθη την Τρίτη η αρμόδια Επιτροπή του δήμου, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση, ότι το τελικό κείμενο παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές από το προηγούμενο και το χρονικό περιθώριο των πέντε ημερών, δεν είναι αρκετό για να διατυπωθεί οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση ή κρίση. Ως εκ τούτου, ο δήμος Ιωαννιτών δεν πρόκειται να απαντήσει επί του συγκεκριμένου Σχεδίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου