Επικαιρότητα

Αναγκαίες αλλαγές, αλλά με προϋποθέσεις

Off

Σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια από εκείνα που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις αρχές Αυγούστου, πριν η Βουλή κλείσει για ολιγοήμερες διακοπές, θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην απλή αναλογική, τις οποίες προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου το μεσημέρι της Τρίτης. 

Αποκλειστικός στόχος των αλλαγών σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο είναι η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, στοιχείο που φαίνεται πως εκλείπει και θα δημιουργήσει προβλήματα από την 1η Σεπτεμβρίου στους δήμους, όπου δεν έχουν επιτευχθεί ούτε ισχυρές πλειοψηφίες, ούτε και συνεργασίες μεταξύ παρατάξεων.

Προεκλογικά άλλωστε η Ν.Δ και ο Κυρ. Μητσοτάκης είχαν επισημάνει τις αστοχίες του νόμου της απλής αναλογικής στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ αντίστοιχη στάση είχε κρατήσει και το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών παραγόντων, όπως αυτό εκφράστηκε από την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης σχολίασε τις εξελίξεις αυτές και έκανε λόγο για αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, αρκεί όμως να μη φτάσουμε στο αντίθετο άκρο.

«Απαιτούνται τροποποιήσεις τις οποίες είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, γιατί είναι βέβαιο, ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα όπου δεν υπάρχουν ισχυρές πλειοψηφίες. Δε θα είναι όμως σωστό ούτε να δοθούν υπερεξουσίες στο δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, ούτε και στις επιτροπές, ώστε να καταργηθεί στην ουσία, το δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Καψάλης.-

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου