Ήπειρος

Το πεύκο μειώνει το χρόνο ζωής του δάσους

Off

Όσο και αν φαίνεται περίεργο ή και αποκρουστικό σε περιβαλλοντικό επίπεδο, το αισθητικό δάσος των Ιωαννίνων μπορεί να έχει μερικά μόνο ακόμη χρόνια ζωής. Κι αν ακόμη αυτό δεν έχει άμεση επίπτωση ή εικόνα στην καθημερινότητα, είναι μία πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι είτε επισκέπτες του αισθητικού δάσους είτε κάτοικοι στις όμορες περιοχές.
Η τραχεία πεύκη, που φυτεύτηκε πριν από πολλές δεκαετίες για να δημιουργηθεί το αισθητικό δάσος των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον δασοπόνο Γεώργιο Κόκκα είναι ένα αυστηρά επιπολαιόριζο, γεγονός που δημιουργεί ήδη πολλά προβλήματα και αρκετούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. 
Έτσι, το Δασαρχείο Ιωαννίνων υλοποιώντας το έργο με τίτλο «Καλλιεργητικές υλοτομίες στο αισθητικό δάσος Ιωαννίνων» προχωρά στην κοπή και απομάκρυνση επικίνδυνων δένδρων. Η εργολαβία βρίσκεται ήδη στο τελευταίο της στάδιο και σύμφωνα με τον κ. Κόκκα έχουν ήδη κοπεί περίπου 180 δένδρα που δημιουργούσαν επικίνδυνες προϋποθέσεις για περιουσίες αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. «Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις. Οι μεν κατανοούν την αναγκαιότητα των ενεργειών μας λόγω της επικινδυνότητας, οι δε ενοχλούνται και διαμαρτύρονται ότι καταστρέφουμε το πράσινο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για κοπή και καταστροφή αλλά και διαχείριση. Εάν όσοι φύτεψαν το αισθητικό δάσος ήξεραν από τότε μέχρι πού θα επεκταθεί ο οικισμός των Ιωαννίνων δε θα είχαν φυτέψει την τραχεία πεύκη. Το δάσος πρέπει να αναδασωθεί με πλατύφυλλα», σημείωσε ο κ. Κόκκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ