Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν από χθες το μεσημέρι στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού μετά την απόφασή του να διακόψει την απεργία πείνας, που ακολούθησε την τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης η προβλέπει τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους φοιτητές, με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κρατούμενους να έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.
Η τροπολογία έγινε ομόφωνα δεκτή με το σκεπτικό ότι ικανοποιεί το αίτημα του απεργού πείνας, κάτι που φάνηκε και από την δική του αντίδραση. Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου «Γεννηματάς» ο Ν. Ρωμανός άρχισε να τρώει φρυγανιές και οι γιατροί τού χορήγησαν ορό. Συνεχίζονται οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστωθούν οι πιθανές επιπτώσεις της πολυήμερης απεργίας πείνας στο οργανισμό του Ρωμανού και να εκτιμηθεί ο χρόνος νοσηλείας που θα απαιτηθεί για να επανέλθει.
Λίγο νωρίτερα, σε μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τού ζήτησε να υπάρξει λύση στο θέμα του Νίκου Ρωμανού.
Για το ίδιο θέμα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Η τροπολογία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή έπειτα από τις δραματικές αλλά άκαρπες διαβουλεύσεις την προηγούμενη μέρα, σχετικά με το περιεχόμενο της τροπολογίας για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων.
Ο κ. Αθανασίου παρουσιάζοντας την τροπολογία είπε ότι πρόκειται για συγκερασμό όλων των προτάσεων που ακούστηκαν.
Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, για να συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες επί της πρότασης, όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.
Προς άρση του αδιεξόδου με τις καταλήψεις
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει την αφορμή για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σε διάφορες πόλεις με τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων από άτομα και ομάδες πολιτών που εκφράζουν με τον τρόπο αυτό τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στο Ν. Ρωμανό. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το Δημαρχείο Ιωαννίνων που μέχρι αργά χθες το απόγευμα τελούσε υπό κατάληψη, ενώ από χθες το πρωί επιχειρήθηκε και ο αποκλεισμός των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου.
Πριν την κατάθεση και την ψήφιση της νέας τροπολογίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας υποδέχτηκε στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων πλην του Δ. Τασιούλα που δεν προσήλθε, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία του μηχανισμού του Δήμου Ιωαννιτών.
Όλες οι πλευρές, όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας συμφώνησαν καταρχάς ότι κεντρικό ζήτημα παραμένει η διαφύλαξη του αγαθού της ανθρώπινης ζωής, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ν. Ρωμανού. Για την υπόθεση αυτή η Δημοτική Αρχή έχει εκφράσει συγκεκριμένη θέση σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα υπέρ της δυνατότητας πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη μόρφωση.
Σαφής επίσης ήταν και η χθεσινή δήλωση του κ. Μπέγκα ότι η Δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί επέμβαση της Αστυνομίας για την απομάκρυνση των καταληψιών. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε και στη συνάντηση με τους επικεφαλής, θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι το Δημαρχείο πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους και για όλου τους πολίτες.
Έτσι ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η συνεχιζόμενη κατάληψη, δημιουργώντας φαινόμενα παράλυσης του οργανισμού του Δήμου και ζήτησε από τους καταληψίες να προχωρήσουν στη λύση της κατάληψης.
Αυτή τη στιγμή αυτό που πετυχαίνουν σήμερα οι καταληψίες δεν είναι να «χτυπήσουν το σύστημα» όπως δηλώνουν, αλλά να παραλύσουν έναν οργανισμό που οφείλει να εργάζεται καθημερινά σε όφελος των πολιτών.
Πέραν του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προωθηθεί καμία διαδικασία που αφορά σε ζωτικές λειτουργίες του Δήμου, η τελευταία ενέργεια με τον αποκλεισμό των Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου σημαίνει ενδεικτικά, πως:
-λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν μπορεί να κινηθεί καμία διαδικασία για την πληρωμή μισθών εργαζομένων και όσων πολιτών συνεργάζονται με το Δήμο Ιωαννιτών.
-δεν μπορεί να κινηθεί καμία διαδικασία που αφορά στην απόδοση βοηθημάτων στους πολίτες, στον έλεγχο των δικαιούχων του κοινωνικού εισοδήματος.
Αν οι καταληψίες επιθυμούν να «πλήξουν το σύστημα», όπως διατείνονται, τους μόνους που τελικά καταφέρνουν να πλήξουν παρεμποδίζοντας τη λειτουργία του Δήμου, είναι τους πολίτες και ιδιαίτερα τις πιο ευαίσθητες ομάδες των συμπολιτών μας.
Τους καλώ να αφήσουν να λειτουργήσει ο Δήμος και το Δημαρχείο. Άλλωστε εγώ προσωπικά έχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι είμαι υπέρ ενός ανοιχτού Δημαρχείου.
Η πόρτα του Δημαρχείου και η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ανοιχτή στους πολίτες», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.148)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.115)
- Εκδηλώσεις(1.536)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.855)
Αρθρογραφία
Είσοδος