Επικαιρότητα

Άμεσες λύσεις για τη διοίκηση των δήμων

Off

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές που αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της κυβερνησιμότητας που έχει προκύψει με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών και της απλής αναλογικής που καθόρισε τους συσχετισμούς των εδρών.

Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με το σύνολο σχεδόν των περιφερειαρχών της χώρας και ανακοίνωσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει τη δυνατότητα στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές να έχουν σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των περιφερειών και των δήμων.

Παρών και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης που τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι τεράστια, όμως εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία των περιφερειαρχών ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

«Ο υπουργός ζήτησε κάποιες προτάσεις για να διαμορφωθεί ένα σχέδιο ώστε να διασφαλισθεί στοιχειωδώς η κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών. Επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτό που είχαμε πει πριν από πολλούς μήνες στον κ. Σκουρλέτη, ότι οι προβλέψεις για την απλή αναλογική θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που πρόκειται να επιλύσουν», σημείωσε ο Αλ. Καχριμάνης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. 

Ο υπουργός χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση «βασικό πυλώνα» για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και υποσχέθηκε κάθε δυνατή συνεργασία ώστε να καταστεί αυτή η «αντίληψη κτήμα της κοινωνίας».

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στην εισαγωγική του δήλωση ο υπουργός Εσωτερικών καλωσόρισε τους περιφερειάρχες με την διαβεβαίωση ότι για την κυβέρνησή η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Περιφέρειες είναι ο «βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Δεσμεύτηκε για κοινή πορεία και απόλυτη συνεργασία, ώστε αυτή η αντίληψη να γίνει κτήμα των πολιτών και η κοινωνία να δει χειροπιαστά αποτελέσματα, «να ξανανιώσει ελπίδα και προοπτική, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης».

Στη συνάντηση συμμετείχε ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος και οι 12 περιφερειάρχες: Γ. Πατούλης (Αττικής), Κ. Αγοραστός (Θεσσαλία), Στ. Αρναουτάκης (Κρήτη), Απ. Τζιτζικώστας (Κεντ. Μακεδονία), Αλ. Καχριμάνης (Ήπειρος), Ρόδη Κράτσα (Ιόνια νησιά), Κ. Μουτζούρης (Βορ. Αιγαίο), Γιωρ. Χατζημάρκος (Νοτ. Αιγαίο), Χρ. Μέτιος (Αν. Μακεδονίας – Θράκη), Παν. Νίκας (Πελοπόννησος), Φ. Σπανός (Στ. Ελλάδα). Ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης απουσίαζε λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων και θα ακολουθήσει συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου