Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 09:42
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου 2014
Επικαιρότητα

Για το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη

Off

Πράσινο φως δόθηκε και από τη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στην απόφαση της διοίκησης, να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για αποχή διαρκείας, ενάντια στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Οι δικηγόροι υπερασπίζονται μεταξύ άλλων το δικαίωμα του πολίτη σε δίκαιη δίκη για όλους και περιορισμό των προνομίων των τραπεζών έναντι των πολιτών.
Χτες έγινε και νέα συνάντηση των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να συζητηθούν οι θέσεις των δικηγόρων. Η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου και αναμένεται ως και τότε τουλάχιστον να συνεχιστεί η αποχή.
 «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και αν θα γίνει αφού υπάρχουν και οι πολιτικές εξελίξεις που τρέχουν παράλληλα» δήλωσε χτες η Αναστασία Γιογλή πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Το αίτημα των δικηγόρων της χώρας μετά και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την περασμένη εβδομάδα παραμένει η απόσυρση του νομοσχεδίου ή η απόσυρση διατάξεων που πλήττουν τους πολίτες και τους κανόνες που ορίζουν τη δίκαιη απονομή δικαιοσύνης.
«Αυτή τη φορώ το Δικηγορικό Σώμα είναι ενωμένο και προσέρχεται στο διάλογο, που μας καλεί το Υπουργείο με προτάσεις. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει δικαίωση. Στο Υπουργείο έχουν ανησυχήσει για την μαζική κινητοποίηση των δικηγόρων όλης της χώρας και αντιλαμβάνονται πως δεν μπορεί να ταλαιπωρηθεί άλλο ο πολίτης αυτής της χώρας» πρόσθεσε η κ. Γιογλή.
Είναι καιρός πια ο καθένας να δει και να κατανοήσει τον ρόλο του διεκδικώντας η Δικαιοσύνη να είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και όχι των λίγων, κατέληξε.

Τι ζητάνε οι δικηγόροι

Θυμίζουμε ότι σε ψήφισμά του την 1η Δεκεμβρίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων έθετε το πλαίσιο των αντιρρήσεών του για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
– Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επηρεάζουν δραματικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
– Με πρόσχημα την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης και της αποσυμφόρησης του όγκου εργασίας των δικαστηρίων, η κυβέρνηση προχωράει σε απαράδεκτες και άδικες ρυθμίσεις για πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη διεκδίκηση του δικαίου τους εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων.
– Η σκανδαλώδης ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών έναντι των εργαζομένων και του Δημοσίου, η ουσιαστική ακύρωση της ένδικης προστασίας και της δικονομικής άμυνας προς όφελος των πιστωτών και γενικότερα οι νέες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δείχνουν την συντονισμένη κυβερνητική επίθεση κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, προκειμένου η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πιο αδύναμων να γίνεται ευκολότερα και πιο φθηνά για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου 2015.
– Επί πλέον, η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στην τακτική διαδικασία της πολιτικής δίκης, καταργεί την αρχή της δημοσιότητας και δημιουργεί ένα νέο μοντέλο πολιτικής δίκης υπό την κυριαρχία των ένορκων βεβαιώσεων και αναιρεί κάθε έννοια δίκαιης δίκης.
– Αυξάνει τα έξοδα προσφυγής στη δικαιοσύνη που δεν συνδέονται με την ορθή, εύρυθμη απονομή της, κατά παράβαση του Συντάγματος.
– Πρόκειται ξεκάθαρα για αλλαγές με τις οποίες οι εμπνευστές της επιχειρούν να πλήξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αξιοπρέπεια των λειτουργών και συλλειτουργών της και κυρίως να εξυπηρετήσουν συμφέροντα των τραπεζών διαιωνίζοντας την αδικία σε βάρος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και ο επαγγελλόμενος στόχος περί επιτάχυνσης των δικών θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων .

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ