Επικαιρότητα

Πρόβλημα με την επέκταση της Ιόνιας στην Πρέβεζα

Off

«Έπεσαν από τα σύννεφα» οι αποδέκτες του υπηρεσιακού εγγράφου με ημερομηνία αποστολής 4/7 από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προς την Περιφέρεια Ηπείρου όταν διάβασαν πως δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για την επικαιροποίηση της μελέτης για το Τμήμα της επέκτασης της Ιόνιας Οδού προς Πρέβεζα από την Καμπή μέχρι την γέφυρα Καλογήρου.

Το θέμα προέκυψε εντελώς ξαφνικά και ενώ πριν από μερικούς μήνες έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της Περιφέρειας Ηπείρου η πρώτη είχε αποδεχθεί την πρόταση ώστε να αξιοποιηθεί κονδύλιο 30 εκ. από το ΠΕΠ Ηπείρου για την κατασκευή του εν λόγω τμήματος.

Ενώ όλοι θεωρούσαν, όπως και η Περιφέρεια, ότι το έργο μπορεί γρήγορα να ενταχθεί και να ξεκινήσει η κατασκευή του μετά τη δημοπράτηση, το υπουργείο απαντώντας σε έγγραφο της Περιφέρειας για την επικαιροποίηση της μελέτης, έκανε γνωστό ότι απαιτούνται γεωτεχνικές μελέτες, κάτι που καθιστά αμφίβολη την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του επόμενου έτους.

Ο Αλ. Καχριμάνης έκανε τη σχετική γνωστοποίηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εκφράζοντας την έκπληξή του και γι’ αυτό θα ζητήσει άμεσα και συνάντηση και ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Ο προαναφερόμενος σχεδιασμός βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης και η οριστικοποίησή του θα γίνει με τις οριστικές μελέτες, αναφέρει το υπουργείο. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος, ενώ εμείς έχουμε δεσμεύσει 30 εκ. στο ΠΕΠ Ηπείρου.

Θα ζητήσω ενημέρωση και για το τμήμα Πάργα – Μεσοπόταμος για το αν υπάρχει μελέτη γιατί στο τέλος θα έχουμε δεσμευμένα χρήματα για έργα και δεν θα έχουμε μελέτες», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

 

Κενό νομοθεσίας για 

τους πλόες στον Αχέροντα

Η κατάθεση αίτησης ενός ενδιαφερόμενου για την χορήγηση άδειας εκτέλεσης τουριστικών πλόων στον Αχέροντα ποταμό, που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέδειξε την παντελή έλλειψη επαρκούς νομοθετικού πλαισίου για το τι ισχύει σχετικά με τις τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στα εσωτερικά ύδατα.

Η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και ξέφυγε από το περιεχόμενο της αίτησης με το σύνολο σχεδόν των συμβούλων που τοποθετήθηκαν να συμφωνούν στο ότι το καθεστώς που ισχύει σήμερα είναι πλήρως άναρχο και χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου τόνισε πως σύμφωνα και με τη νομική γνωμοδότηση θα πρέπει να δοθεί η άδεια, παράλληλα όμως θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή που θα ορίσει ένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας.

Όπως επισημάνθηκε βέβαια και από τον Αλ. Καχριμάνη το πλαίσιο αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας, στο οποίο έχουν αποσταλεί εδώ και αρκετό καιρό οι παρατηρήσεις της Περιφέρειας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί και στον Αχέροντα αλλά και σε άλλα ποτάμια και λίμνες της περιοχής.

«Στο πλαίσιο των εργασιών που έγιναν από την Περιφέρεια για την απομάκρυνση των άρρωστων πλατάνων διαπιστώσαμε στον Αχέροντα κάποιες απαράδεκτες συμπεριφορές επαγγελματιών και κατοίκων. Όλα αυτά θα σταλούν αρμοδίως στις υπηρεσίες, γιατί όλοι όσοι ασχολούνται με τις τουριστικές και τις υπαίθριες δραστηριότητες λειτουργούν χωρίς κανείς να έχει άδεια.

Είναι μία μορφή τουρισμού που βρίσκεται στον αέρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ασκώντας όμως κριτική στην περιφερειακή αρχή γιατί με δική της ευθύνη δεν προχώρησε στην εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου. Ο Γ. Ζάψας έδωσε και πολιτικό περιεχόμενο στην κριτική λέγοντας πως η συγκεκριμένη υπόθεση πάσχει νομικά, εγκαλώντας την περιφερειακή αρχή ότι επιχειρεί να τακτοποιήσει με αυτόν τον τρόπο προεκλογικά και πολιτικά γραμμάτια.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου