Αθλητικά

2300 αθλητές θα τρέξουν στο Ζαγόρι

Off

Λίγες μόνο ώρες απομένουν για την εκκίνηση του μεγαλύτερου αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. 

Το Ζagori Mountain Running, η διοργάνωση που καθιερώθηκε πλέον και έγινε θεσμός προσελκύει χιλιάδες αθλητές από ολόκληρο τον πλανήτη και η διεξαγωγή του αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό της ετήσιας ιστορικής πια και όχι μόνο αθλητικής διαδρομής του Ζαγορίου. 

2300 αθλητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή και περίπου 12.000 επισκέπτες για ένα τριήμερο στην ευρύτερη περιοχή δίνουν το στίγμα της μεγαλύτερης διοργάνωσης στην Ήπειρο, ανεξάρτητα από τον τομέα αναφοράς.

200 ξένοι αθλητές από 40 χώρες επιβεβαιώνουν επίσης, ότι η διοργάνωση έχει πλέον ξεφύγει από τα στενά εθνικά όρια και αυτό σημαίνει μία τεράστια προβολή σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Από σήμερα Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή 21 Ιουλίου ο μοναδικός τόπος του Ζαγορίου θα υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους αθλητές, έτοιμος να τους χαρίσει μια αξέχαστη αθλητική εμπειρία μέσα από τους διαφορετικούς αγώνες της διοργάνωσης. 

Ανάμεσα στις καθιερωμένες διαδρομές των μοναδικών αγώνων του Zagori Mountain Running, TeRa 80 km, Marathon+ 44 km, HalfMarathon 21 km και EntryRace 10 km, ξεχωρίζει και ο παιδικός αγώνας ΖΑΓΟΡΑΚΙ.

Τα μονοπάτια έχουν καθαριστεί και διανοιχθεί από τη διοργάνωση, οι σταθμοί τροφοδοσίας και υποστήριξης είναι επίσης έτοιμοι να λειτουργήσουν, ενώ φέτος η διοργάνωση προχώρησε και στην εφαρμογή ιατρικού πρωτοκόλλου, έναν ειδικό σχεδιασμό ιατρικής κάλυψης σε συνεργασία με ιατρικό προσωπικό και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων. 

Λίγες ώρες πριν την εκκίνηση του 9ου Zagori Mountain Running, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, διοργάνωση και χορηγοί, αναφέρθηκαν στην συμβολή του αγώνα στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και κάλεσαν τον κόσμο να επισκεφθεί το Τσεπέλοβο και τους Κήπους το τριήμερο διεξαγωγής των αγώνων, για να στηρίξει τις προσπάθειες των αθλητών και να ζήσει μια μοναδική εμπειρία σε έναν τόπο με μοναδική ομορφιά.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων, μίλησε η Μάρα Καλογήρου, η οποία τόνισε, ότι πρόκειται για μία διοργάνωση με πολλές προεκτάσεις. 

«Για εμάς, ο σεβασμός και η αγάπη για το βουνό και το περιβάλλον είναι ένας από τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας μας. Φέτος, επιλέξαμε ως βασικό θέμα την ανάδειξη της πανίδας του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής, που αποτελεί ένα σπάνιο περιβάλλον, μοναδικό από πλευράς βιοποικιλότητας». 

Η διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, Χριστίνα Δούμα, μεγάλου χορηγού της διοργάνωσης αναφέρθηκε από την πλευρά της στην κοινή προσπάθεια, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διοργάνωσης στην περιοχή.

«Και πάλι φέτος το φυσικό  μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ, με σεβασμό στη μοναδική φύση των Ζαγοροχωρίων, σε συνεργασία με το εθνικό σύστημα ανακύκλωσης, την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, φέρνουν τη φορητή μονάδα ανακύκλωσης εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ τοποθετούν και ειδικούς κάδους ρευμάτων με στόχο να διασφαλίσουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τους αθλητές και τους επισκέπτες της διοργάνωσης. Κάθε πλαστική, μεταλλική ή γυάλινη συσκευασία θα ανακυκλώνεται για να μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε χρόνο τον τόπο πίσω από το βουνό».

Για την εταιρεία North Face, εκ των μεγάλων χορηγών της διοργάνωσης, ο Γιάννης Κοντοχρήστος στάθηκε στη σημασία που έχει οι νέες γενιές να διασκεδάζουν στη φύση και να τη σέβονται.

Αρωγοί και συμπαραστάτες για μία ακόμη χρονιά στη διοργάνωση, η Περιφέρεια Ηπείρου που εκπροσωπήθηκε από τον περιφ. σύμβουλο Β. Γοργόλη και ο Δ. Ζαγορίου τον οποίο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Αγγ. Αρμένης.

 

Δράσεις για κοινωνικό σκοπό

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η διοργάνωση στηρίζει την πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νόσο της κυστικής ίνωσης. Το συλλεκτικό βραχιολάκι, εκτός από το οικολογικό μήνυμα (Respect the Mountains) προτρέπει τους αθλητές να τρέξουν με το μότο «RUN CF & WIN». Το βραχιολάκι διατίθεται στο κατάστημα της Fifth Element στα Ιωάννινα αλλά και στο περίπτερο που θα λειτουργήσει στον χώρο της EXPO στο Τσεπέλοβο. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στο Τμήμα κυστικής ίνωσης. 

Επίσης μέρος των εσόδων από την πώληση του ανανεωμένου συλλεκτικού Buff της διοργάνωσης θα διατεθούν στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου, συμβάλλοντας στο έργο για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού. 

Τέλος, το Zagori Mountain Running, ως ελάχιστο φόρο τιμής, αποτελεί έναν από τους πολλούς σταθμούς εκδηλώσεων για την 100η επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το πρόγραμμα των αγώνων

Την Παρασκευή  στις 18:30 θα γίνει η έναρξη του 9ου Zagori Mountain Running και η παρουσίαση παράλληλων δράσεων  στο Γυμνάσιο Τσεπελόβου Το Σάββατο στις 04:30  η εκκίνηση αγώνα 80km από το Τσεπέλοβο και στις 06:00  η εκκίνηση αγώνα 44 km από το Tσεπέλοβο. Στις 19:00 ο Παιδικός αγώνας "Ζαγοράκι" στο Τσεπέλοβο και στις 20:30  οι απονομές των 80km & 44km στο Τσεπέλοβο. Την Κυριακή στις 08:00  θα γίνει εκκίνηση αγώνα 21km από την πλατεία των Κήπων και στις 09:00 η εκκίνηση αγώνα 10km από την πλατεία των Κήπων. Στις 11:30 θα γίνουν οι απονομές των 10km και 21km στους Κήπους και στις 12:30 η λήξη του 9ου Zagori Mountain Running.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ