Επικαιρότητα

Στο Τσεπέλοβο το Οδοιπορικό Υγείας

Off

Μία ευχάριστη παρέα, από ποικίλα επιστημονικά πεδία και ειδικότητες, πλαισίωσε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, στο Τσεπέλοβο του Δήμου Ζαγορίου, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του Δημάρχου κ. Βασίλη Σπύρου. Η συνύπαρξη και συνέργεια –κατά την προσφιλή έκφραση του άξιου και δημιουργικού ιεράρχη Ιωαννίνων- του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης με τη Δημοτική Αρχή, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τους κατοίκους, τους χιλιάδες συμμετέχοντες στους αγώνες βουνού (Zagori Mountain Running) αλλά και τους Βελλαΐτες που παρευρέθηκαν, προσέδωσε μια ξεχωριστή χροιά ασφάλειας σε όλους, κατέδειξε το επίπεδο πολιτισμού στην περιοχή και προσδιόρισε την  κατεύθυνση που πρέπει να λάβει ο ποιοτικός τουρισμός στο Νομό αλλά και στη χώρα μας. Καταλύτης επιτυχίας υπήρξε η αρμονική συνεργασία του φιλόξενου Δήμου, του αιδεσιμώτατου π. Νικολάου Καξήρα, του δραστήριου Προέδρου της Τ.Κ. κ. Νίκου Αθανασούλα και του κυριολεκτικά αεικίνητου και διευθετούντος και την παραμικρή οργανωτική λεπτομέρεια Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου «Αναστάσιος Τσούφλης»  κ. Δημήτρη Ιωαννίδη, αρχιτέκτονα. Αξιοσημείωτο γεγονός ότι τη στιγμή που ο κ. Στέφανος Φούσας ανέπτυσσε την εμπειρία του από την αξιοποίηση του αθλητικού τουρισμού στην Αυστραλία, εισήλθε στην αίθουσα η αθλήτρια-δρομέας των αγώνων (στα 10 χιλιόμετρα) καθηγήτρια και μέλος του Οδοιπορικού κ. Φαίδρα Τσαβαλιά, την οποία καλωσόρισε ο συντονιστής του Οδοιπορικού, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ καλή η άσκηση, η άθληση αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον πρωταθλητισμό και απαγορεύονται τα φάρμακα που υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις».

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου. Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της, πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος κ. κ. Μάξιμος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε το Δήμαρχο για τη φιλοξενία, τον Καθηγητή κ. Στέφανο Φούσα, τον Υπουργό, του κ. Γείτονα, τον κ. Τσαγκλή, τον κ. Σταύρου, τη μεγάλη ομάδα επιστημόνων ιατρών και άλλων, όλους όσους πλαισιώνουν το Οδοιπορικό, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν πραγματικό λειτούργημα».

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Βασίλης Σπύρου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τονίζοντας: «Ομολογώ ότι είχα το προνόμιο να παρακολουθήσω πολλές εκδηλώσεις του Οδοιπορικού στα χωριά του Δήμου μας και οφείλω να επισημάνω ότι ο κ. Στέφανος Φούσας επιτελεί πραγματικά σπουδαίο έργο, προσφέρει με τους συνεργάτες του γνώση σε θέματα πρόληψης με τέτοιο τρόπο που οι πολίτες δεν αποχωρούν από την αίθουσα πριν την ολοκλήρωση της εκάστοτε εκδήλωσης». Ο κ. Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος θα διαδεχτεί τον κ. Σπύρου στο δημαρχιακό θώκο του Δήμου Ζαγορίου, ανέφερε: «Συγχαρητήρια στον καθηγητή για την αξιέπαινη προσπάθειά του. Θα συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις του Οδοιπορικού στα χωριά του Δήμου μας». Ο π. Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας, εμπνευστής του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, υπογράμμισε: «Ένας από τους βασικούς στόχους της Κίνησης Αλληλεγγύης που πραγματοποιούμε είναι η πρόληψη. Είμαστε παρόντες γιατί αγαπάμε τον τόπο μας αλλά και ανταποκρινόμαστε στη δική σας μεγάλη αγάπη. Μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα κάτω από οποιεσδήποτε δυσκολίες και συνθήκες». 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Νικόλαος Αθανασούλας επισημαίνοντας την σημασία της πρόληψης για τους κατοίκους της περιοχής. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Φλώρος, τόνισε: «Για όλους εμάς τους αποφοίτους του Ιεροδιδασκαλείου, το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για το έργο που επιτελεί στην πρόληψη αλλά και γιατί σε αυτό πρωτοστατούν Βελλαΐτες, ο Στέφανος Φούσας και ο Λευτέρης Γείτονας. Είμαστε δίπλα τους και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν το αξιοθαύμαστο έργο τους». Μία άλλη εννοιολογική διάσταση στη δραστηριότητα του Οδοιπορικού έδωσε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων κ. Σωκράτης Μπαλάφας, λέγοντας: «Το αποτύπωμα είναι η καθημερινή προσφορά του ανθρώπου στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό το αποτύπωμα θα αφήσει στην ιστορία της προσφοράς και ο Βελλαΐτης Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας». Στη θεματική ενότητα της αλληλεγγύης αναφέρθηκε ο ακούραστος Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας. Στην αίθουσα παρευρέθηκαν και άλλοι Βελλαΐτες, μεταξύ των οποίων εθεάθησαν και οι καθηγητές κ.κ. Παναγιώτης Μπαλατσός και Κοσμάς Φερεντίνος. Το λόγο πήρε και η Πρόεδρος των Ηπειρωτών Βριλησσίων κ. Θάλεια Πορφύρη, εξαίροντας το έργο του κ. Φούσα στο Νομό, στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης, Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη στη γυναικολογία»), ο καθηγητής ουρολογίας Δημήτριος Γιαννάκης, («Πρόληψη καρκίνου του προστάτη»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος («Θλίψη και κατάθλιψη»), η δρ. Έφη Μάρκου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος («Δερματικός Καρκίνος»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Πρόληψης της γαστρεντερίτιδας»), η Βάια Θ. Ρούντου – Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Τα συχνότερα οφθαλμολογικά προβλήματα»), η Ευθαλία Χρ. Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος – Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργία στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»), η Σίσυ Τασολάμπρου, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος («Πρόληψη καρκίνου του παχέως εντέρου»), η Χριστίνα Σκούφη, Ογκολόγος – Ακτινοθεραπεύτρια («Εννοιολογική προσέγγιση της πρόληψης»), η Λαμπρινή Τάτση, Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής («Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία στην υγεία») και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Τρόποι προφύλαξης των εφήβων από τους κινδύνους του Διαδικτύου»)

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου