Επικαιρότητα

ΠΓΝΙ – ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ – Δραματική έκκληση για αίμα, λόγω ελλείψεων

Off

Αγωνιώδεις εκκλήσεις όχι μόνο προς τους εθελοντές αιμοδότες, αλλά προς το σύνολο των πολιτών απευθύνουν τα τμήματα Αιμοδοσίας των δύο νοσοκομείων της πόλης προκειμένου να συλλεχθούν μονάδες αίματος, σε μία περίοδο γενικευμένων ελλείψεων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις χθες το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Χατζηκώστα απευθύνθηκε τηλεφωνικά στους εθελοντές αιμοδότες της πιο κοινής ομάδας αίματος με Α+, για να δώσουν αίμα, κάτι που επιβεβαιώνει τη σχεδόν δραματική κατάσταση.

Από κοινού οι δύο προϊστάμενες των τμημάτων Αιμοδοσίας η κα Ελευθερία Ζερβού για το ΠΓΝΙ και η κα Χρυσάνθη Καθαροπούλου για το νοσοκομείο Χατζηκώστα απηύθυναν έκκληση στους πολίτες, να προσφέρουν αίμα.

Τα αποθέματα είναι ελάχιστα, οι μεταγγίσεις στους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο και με μία μονάδα αίματος και όχι με δύο, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη λόγω του αποκλεισμού των εθελοντών αιμοδοτών, από περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού του Δυτ. Νείλου.

«Έχουμε κάποιες περιοχές ήδη που αποκλείονται και δε μπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτές για αίμα, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις σε άλλες περιοχές, που επίσης μπορεί να αποκλειστούν. Είναι μία δύσκολη κατάσταση, όπως κάθε καλοκαίρι, όμως πέρυσι και φέτος, θεωρούμε, ότι είναι οι δυσκολότερες περίοδοι», ανέφερε η κα Ζερβού. Η κα Καθαροπούλου από την πλευρά της τόνισε, ότι ενώ όλοι γνωρίζουν την ευαισθησία των αιμοδοτών και των πολιτών γενικότερα, φαίνεται πως απαιτείται μία περισσότερο συστηματική προσπάθεια για να αποδώσουν καρπούς οι εκκλήσεις.

«Πέρυσι τέτοια μέρα, μετά την τραγωδία στο Μάτι είχαμε 50 άτομα στην σειρά να περιμένουν για να δώσουν αίμα και ήταν συγκινητικό. Δε χρειάζεται όμως κάθε φορά να περιμένουμε μία τραγωδία ή μία καταστροφή για να σπεύδουμε στα τμήματα Αιμοδοσίας», σημείωσε η κα Καθαροπούλου.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου