Επικαιρότητα

 Αυτοκριτική, αλλά και πολλές αιχμές

Off

Ήταν ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που σε μία ανοιχτή νομαρχιακή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ, εκδηλώθηκε τόσο έντονα η διάθεση αυτοκριτικής, από κορυφαία στελέχη του κόμματος. Σε αυτό βοήθησε βέβαια η ήττα στις εθνικές εκλογές, έστω κι αν η καταγραφή του ποσοστού που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και πανελλαδικά και στα Γιάννενα, θα μπορούσε να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, ως προς την πολιτική θεώρησή του. Οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα, της μοναδικής πλέον βουλευτού Μερόπης Τζούφη και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Χρ. Μαντά κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση, με τρεις ξεχωριστούς άξονες.

Τα αίτια της εκλογικής ήττας, η σημασία συγκράτησης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και η γενικευμένη επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή τα πρώτα δείγματα γραφής της, έστω κι αν αυτά καταγράφονται με θετικό πρόσημο στο συλλογικό υποσυνείδητο της κοινωνίας. Κάποιες άλλωστε από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ν.Δ όπως οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αποτέλεσαν για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα πεδίο αυτοκριτικής, αναλύοντας τα αίτια της ήττας…

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αξίζει να γίνουν δύο παρατηρήσεις.

Η πρώτη, ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους Μερ. Τζούφη και Χρ. Μαντά αντίστοιχα, η διάθεση αυτοκριτικής περιείχε και σκληρές αιχμές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή σε πρόσωπα που είχαν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διακρίνει κάποιος μία διάθεση σε πρώιμο ακόμη στάδιο από την «ομάδα των 53» να εκδηλωθούν και εσωτερικές αντιστάσεις στον κομματικό μηχανισμό ή ακόμη και απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, αν και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αφήνει πολλά τέτοια περιθώρια.

Σχολιάστηκε επίσης, το γεγονός, ότι στη συνάντηση που συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, δεν προσήλθε ο Γ. Καραγιάννης, ενώ για λίγο έμεινε στην αίθουσα και αποχώρησε, ο Γ. Στέφος.

 

Χάσαμε γιατί…

 

Περισσότερο «σκληρή» στην τοποθέτησή της για τα αίτια της ήττας φάνηκε η Μερ. Τζούφη, που έκανε μία ομιλία με πολλές αιχμές προς την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και της πρώην κυβέρνησης για τον τρόπο διαχείρισης διαφόρων θεμάτων.

«Έγιναν πολλά στην περίοδο της διακυβέρνησής μας, όμως παρά τη βελτίωση των συνθηκών για τη μεσαία τάξη, δεν επανακτήθηκε το προηγούμενο στάτους. Υλοποιήσαμε κι εμείς Μνημόνιο, ηπιότερο βέβαια, προσπαθώντας να βρούμε κοινωνικές ρωγμές, όμως ο χρόνος εκτός Μνημονίου δεν ήταν πολύς για την υλοποίηση και την κατανόηση των μεταρρυθμίσεων που έγιναν. Δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί θα έπρεπε να επιταχυνθεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών στην αυτοδιοίκηση. Αν είχαν γίνει το Σεπτέμβριο, το σκηνικό θα ήταν διαφορετικό, γιατί θα απελευθερώνονταν κι άλλες δυνάμεις. Είχαμε κάποια θέματα, όπως τη Novartis, που έμεναν ψηλά στην ατζέντα, όμως θα έπρεπε να κατανοούμε καλύτερα ποια θέματα έπρεπε να σηκωθούν ψηλά και ποια θα είχαν κάποιο άλλο πρακτικό αποτέλεσμα. Η ευθύνη της ήττας είναι συλλογική, άρα και η αποτυχία μας», ανέφερε η κα Τζούφη, για να προσθέσει: «Είμαστε από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη. Δεν ψάχνουμε ούτε για άλλο όνομα, ούτε για άλλα σύμβολα. Είμαστε ένα ικανό κόμμα να διευρύνει αμφίπλευρα τις δυνάμεις του και προς την κεντροαριστερά και προς την ανένταχτη αριστερά».

 

Ποιοι στήριξαν και ποιοι όχι

 

Επίσης, διάθεση αυτοκριτικής έδειξε και ο Χρ. Μαντάς που τοποθετήθηκε πρώτος στη συνέλευση, λέγοντας πως μπορεί να χάθηκαν οι εκλογές με μία καθαρή νίκη της Ν.Δ, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στην κυρίαρχη πολιτική δύναμη της κεντροαριστεράς στη χώρα.

«Χρειάζεται να συζητήσουμε ανοιχτά για το ποιοι στήριξαν και ποιοι όχι και η συζήτηση αυτή να γίνει δημόσια, ώστε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να μας βοηθήσουν για την επόμενη ημέρα. Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις και γι’ αυτό θα πρέπει να τα αναγνωρίσουμε και να ισχυροποιήσουμε τη συλλογικότητα στις αποφάσεις και να δίνουμε περιεχόμενο και νόημα στην πολιτική μας δράση», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μαντάς επίσης αναφέρθηκε και στη σημαντική διαφορά μεταξύ των εθνικών εκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Δε μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες για τα τοπικά ζητήματα, όσο για τα εθνικά θέματα και αυτό επαναλήφθηκε όπως το 2015 και είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις στελεχών, όπως του Φ. Φίλιου που αναφέρθηκε στην τεράστια οργανωτική αποτυχία του κόμματος και σε τοπικό επίπεδο της Νομαρχιακής να δημιουργήσει ερείσματα στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας θέματα με τοπική διάσταση και περιεχόμενο.

 

Επίθεση στη Ν.Δ

 

Τόσο η κα Τζούφη πάντως, όσο και ο κ. Μαντάς εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της Ν.Δ για τα πρώτα δείγματα γραφής, ακολουθώντας πάντως την ίδια λογική και επιχειρηματολογία με αυτήν του κόμματος σε κεντρικό επίπεδο.

«Οι πρώτες ημέρες της Ν.Δ και οι προγραμματικές δηλώσεις εμφανίζουν έναν ακραίο νεοφιλευθερισμό και μία συντηρητική και ρεβανσιστική δεξιά. Μία κυβέρνηση αυταρχική, παλαιάς κοπής, με παρεμβάσεις σε θεσμικά όργανα. Μία κυβέρνηση με ρεβανσιστικές τάσεις, όπως η πρόταση άρσης της ασυλίας του Πολάκη, σαν να επρόκειτο για προσωπικές διαφορές και όχι για την έκφραση πολιτικών θέσεων», σημείωσε ο κ. Μαντάς.

«Είναι μία κυβέρνηση που εμφανίζει το δόγμα του σκοπό τις πρώτες ημέρες, με ακραία επιθετικότητα και ρεβανσιστική διάθεση. Είμαι βέβαιη ότι θα ακολουθήσουν και άλλες προσωπικές επιθέσεις σε μία προσπάθεια συνολικής απαξίωσης του έργου που έγινε. Πρόκειται για μία συνειδητή επιλογή να μπουν στο περιθώριο ομάδες και κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως έγινε στην Παιδεία με την μεταφορά του πεδίου της έρευνας από το υπ. Παιδείας στο υπ. Ανάπτυξης», τόνισε η κα Τζούφη.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου