Επικαιρότητα

Ψάχνει χρηματοδότηση ο άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά

Off

Αφού δεν μπαίνει στο νέο ΕΣΠΑ από πού θα χρηματοδοτηθεί; Μιλάμε για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά που κινδυνεύει για μία ακόμα φορά να μείνει «ορφανός» από κονδύλια και να παραπεμφθεί έτσι στις ελληνικές καλένδες.
Να διερευνηθεί, εναλλακτικά, η ένταξη του έργου Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά στο «πακέτο Γιούνκερ», ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία από τη μεριά του ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης.
Το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο «πακέτο Γιούνκερ» για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, το φέρνει στη Βουλή με Ερώτησή του στην οποία αναφέρει:
«Στην Ευρώπη συζητείται και προετοιμάζεται το νέο «πακέτο Γιούνκερ», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 300 δισ. ευρώ, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο θα ανακοινωθεί πριν τα Χριστούγεννα.  Η κατανομή των προτάσεων για επενδύσεις προβλέπει ποσοστό 29% του προϋπολογισμού για τον τομέα της ενέργειας, 20% για την καινοτομία και ψηφιακή τεχνολογία, 15% για τουρισμό, εκπαίδευση και μικρότερο ποσοστό για άλλους κλάδους.
Οι προτάσεις για χρηματοδότηση ανέρχονται ήδη σε πεντακόσια δισ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον έχει η υποβολή προτάσεων απ’ την Βρετανία, ύψους 63 δις ευρώ, παρ’ όλο ότι η ίδια πιέζει για έξοδό της απ’ την Ένωση. Από τις υπόλοιπες χώρες, πρώτη είναι η Ιταλία με προτάσεις ύψους 81 δις ευρώ, ακολουθεί η Γαλλία με 48 δις ευρώ, η Γερμανία με 28 δισ. ευρώ». Και προσθέτει:
«Στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρά έργα και δράσεις με ωριμότητα, η χρηματοδότηση των οποίων θα μπορούσε να γίνει από το πακέτο Γιούνκερ. Ενδεικτικά αναφέρω δράσεις στον τομέα των ευρυζωνικών υποδομών στο σύνολο των αστικών και αγροτικών περιοχών και έργα υποδομής όπως ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, που εντάσσεται στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.
Επειδή μέχρι σήμερα έργα, όπως τα προαναφερόμενα, δεν έχουν – δυστυχώς – προταθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία για ένταξη στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014 – 2020, η έγκριση του οποίου εκκρεμεί,» ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς: 
• Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τα Υπουργεία, ώστε να προταθούν έργα για χρηματοδότηση στο νέο πακέτο Γιούνκερ, σε ποιους τομείς αφορούν, και ποιά είναι αυτά; 
• Για έργα, όπως ο άξονας Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, έχει γίνει σχετική προετοιμασία ώστε να ενταχθούν στο «πακέτο», εάν τελικώς δεν χρηματοδοτηθούν από το ΣΕΣ 2014 – 2020;

 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου