Επικαιρότητα

ΔΗΠΑΚ – Κάλεσμα υπεράσπισης του ασύλου

Off

Ένα ανοιχτό κάλεσμα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού ασύλου, απευθύνει προς τους καθηγητές – μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΔΗΠΑΚ). Αφορμή φυσικά για την ανακοίνωσή της παράταξης στάθηκαν οι επικείμενες εξελίξεις με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του ασύλου, σύμφωνα άλλωστε και με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και μετεκλογικές της δεσμεύσεις.

Η ΔΗΠΑΚ αναφέρει, ότι η νέα κυβέρνηση βρήκε στρωμένο το δρόμο, αφού προηγήθηκε μία ατελείωτη συζήτηση για την ανομία στα Πανεπιστήμια. «Τη συζήτηση αυτή συντήρησε και προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στο σημείο να ορίσει εική επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα», σημειώνεται αρχικά ενώ συνεχίζει ως εξής:

«Αυτό που λείπει από την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι οι διμοιρίες των ΜΑΤ και οι δυνάμεις καταστολής. Αυτό που λείπει είναι η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα, όπως η έλλειψη φύλαξης, που αφήνουν χώρο για φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια υποκριτικά αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου.

Το όλο θέμα λειτούργησε και για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των Πανεπιστημίων, που έχουν ρημάξει από διδακτικό και άλλο προσωπικό, έχουν στραγγαλιστεί οικονομικά, εξαναγκάζονται να λειτουργούν ως επιχειρήσεις που με κάθε τρόπο πρέπει «να βγάλουν τα έξοδά τους», δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας απαραίτητες για τα παιδιά που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Προβλήματα που επιδεινώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προώθησε σημαντικές αναδιαρθρώσεις για να διευκολύνει το κεφάλαιο να ελέγξει τα πανεπιστήμια.

Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι δώρο, είναι κατάκτηση του λαϊκού κινήματος. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους συναδέλφους, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και έξω από αυτά, να υπερασπίσουν στην πράξη το άσυλο και να διεκδικήσουν όσα είναι απαραίτητα για να εκπληρώσει το Πανεπιστήμιο τον εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό του ρόλο».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου