Επικαιρότητα

Άλλα περίμεναν, άλλα άκουσαν…

Off

Πήραν τις απαντήσεις, αλλά οι περισσότερες, δεν ήταν αυτές που περίμεναν ή που θα ήθελαν να ακούσουν. Ο λόγος για την αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΠΕΔ που συναντήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι με τον διευθυντή της Μονάδας ΑΣΑ κ. Χαραλαμπίδη προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία λειτουργίας της Μονάδας αλλά και για να θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τις εξελίξεις, με αφορμή την προοπτική μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές και τη διάθεση του υπολείμματος. Το κύριο ζήτημα βέβαια αφορούσε στην κάλυψη της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των 80.000 τόνων ετησίως από τους δήμους της Ηπείρου στο εργοστάσιο, ποσότητα όμως που όπως τους επισημάνθηκε με τους σημερινούς ρυθμούς είναι αδύνατο να καλυφθεί. Αυτό όμως σημαίνει, μία πρόσθετη επιβάρυνση για τους δήμους, επομένως για τους δημότες των δήμων, που δε θα καταφέρουν στο τέλος του έτους να πιάσουν τους οριοθετημένους στόχους, που περιγράφονται στη σύμβαση που έχουν υπογράψει.

Έτσι, η συζήτηση κατέληξε σχεδόν μοιραία στο ζήτημα που αναφέρθηκε από κάποιους αιρετούς στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΕΔ, στο αν μπορεί δηλαδή η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές, να καλύψει και σε όγκο και σε χρήματα, τις υποχρεώσεις των δήμων.

Η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς στη σύμβαση λειτουργίας με τη Μονάδα αναγράφεται πως το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να δεχθεί απορρίμματα από άλλες περιοχές, μέχρι να φτάσει τη συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 105.000 τόνων ετησίως, οι ποσότητες αυτές όμως δεν έχουν σχέση με την ποσότητα των 80.000 τόνων, η οποία θα πληρωθεί στο εργοστάσιο, όπως και να έχει.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη, που συμμετείχε στη συνάντηση ως μέλος της αντιπροσωπείας της ΠΕΔ Ηπείρου, είναι αυτονόητο, ότι το κόστος για τους 80.000 τόνους θα επιβαρύνει τους δήμους, άρα και τους δημότες στους οποίους θα μετακυλιστεί.

«Αυτό που εμείς τονίσαμε, είναι πως δεν υπάρχει ούτε η διάθεση, ούτε η δυνατότητα μεταφοράς και διαχείρισης του υπολείμματος που θα προκύψει από επιπλέον ποσότητες στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου, οι οποίοι είναι ήδη κορεσμένοι», ανέφερε η κα Μπραϊμη, μεταφέροντας και έναν γενικότερο προβληματισμό για τον συνολικό τρόπο και το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, τη στιγμή που βασικά ζητήματα όπως η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης και του φορέα λειτουργίας των ΣΜΑ δεν έχουν προχωρήσει με κύρια ευθύνη της Πολιτείας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου