Επικαιρότητα

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση έφεραν αντιπαράθεση

Off

Σε υψηλό επίπεδο αντιπαράθεσης κυμάνθηκε ο διάλογος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που επιφέρει και αλλαγές στην εκπαίδευση. Στη συζήτηση συμμετείχαν και βουλευτές των Ιωαννίνων.

Η Μ. Κεφάλα

Στην πρώτη της ομιλία στο Κοινοβούλιο η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, αφού ευχαρίστησε τους πολίτες των Ιωαννίνων για την εκλογή της τόνισε «ότι ο ελληνικός λαός ενέκρινε στις εκλογές του Ιουλίου το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περίτρανα και αυτοδύναμα και τώρα διαπιστώνει την εντυπωσιακή αντιστοιχία εξαγγελιών και μέτρων που ακολουθούν τον παλμό της κοινωνίας».

Για την κατάργηση του ασύλου ανέφερε ότι «ο ελεύθερος πολίτης δεν έχει ανάγκη από άσυλο και τα Πανεπιστήμια θα πρέπει επιτέλους να γίνουν ακαδημαϊκά ελεύθερα». 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο χώρο της υγείας. Τόνισε την ανακούφιση των ασθενών από τα μέτρα του Υπ. Υγείας ωστόσο «θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στο χώρο της υγείας συνολικά αλλά και στα Ιωάννινα», όπως ανέφερε. «Θα πρέπει για παράδειγμα γρήγορα να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με προσλήψεις νοσηλευτών και ιατρών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων των δύσβατων κυρίως περιοχών της Ηπείρου και των Ιωαννίνων. Σύγχρονο σύστημα υγείας, αποτελεσματικό και ανθρωποκεντρικό με γνώμονα τον άνθρωπο και ιδίως τον ασθενή».

 

Η Μ. Τζούφη

Για πολιτική αποκλεισμών από τη Δημόσια Εκπαίδευση κατηγόρησε την ηυβέρνηση η Μερόπη Τζούφη, Αν. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αναστολή των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ, η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε Τμήματα των Πανεπιστημίων, η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και η επαναφορά της «βάσης του 10», όπως τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η απόσπαση της Έρευνας από την Παιδεία αποτελεί μια οπισθοδρομική πρωτοτυπία, ειδικά μετά από 4 χρόνια θετικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων (αύξηση δαπανών στο 1% του ΑΕΠ, δημιουργία 12.500 νέων θέσεων εργασίας, διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής), οι οποίες αναγνωρίζονται από την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα τόσο εντός της χώρας, όσο και διεθνώς. 

Όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, η κα Τζούφη τόνισε πως αποτελεί ακαδημαϊκός θεσμός και σύμβολο δημοκρατίας. Ανέφερε πως το ισχύον νομικό πλαίσιο επαρκεί για την αντιμετώπιση των αξιόποινων πράξεων και πως διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία είναι αλλεργική στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πολιτική ζύμωση της νεολαίας, την κριτική σκέψη και την αμφισβήτηση. 

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως με την κατάργησή του επιβάλλεται η προληπτική καταστολή και η αστυνομοκρατία, απειλώντας τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης. Παράλληλα, η βουλευτής Ιωαννίνων πρότεινε μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την εσωτερική ζωή των πανεπιστημίων με στόχο να είναι ανοιχτά και φιλόξενα, χώροι δραστηριοτήτων και ανταλλαγής ιδεών, με συμμετοχή πολιτών εντός και εκτός πανεπιστημίου.

Κλείνοντας, επεσήμανε πως παρά τις πολλές εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σιωπή επικρατεί για την ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων σχολείων με μόνιμο προσωπικό, την υλοποίηση του κανόνα 1 προς 1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις και την ανάγκη αύξησης χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, ειδικά σήμερα που η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονιακού πλαισίου. 

H Μ. Τζούφη σε δήλωσή της ειδικάγια την τροπολογία της υπουργού σχετικά με την κατάργηση των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών αναφέρει ακόμα: 

Η Κυβέρνηση, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, επικυρώνει την αναστολή των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικών Σπουδών των Πανεπιστημίων.  Η τροπολογία που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, με δυνατότητα παράτασης της αναστολής και για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. 

«Η απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση αφαιρεί τη δυνατότητα από χιλιάδες αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων να φοιτήσουν δωρεάν σε σύγχρονες ειδικότητες και αντικείμενα σπουδών, στερεί από τα ιδρύματα χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό και παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων», τονίζει.

Συνεχίζοντας η κα Τζούφη ανέφερε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που η Επαγγελματική Εκπαίδευση δέχεται επίθεση. Το 2015 παραλάβαμε τα Επαγγελματικά Λύκεια σε συνθήκες διάλυσης, με κατηργημένες ειδικότητες και 2.500 εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα. Μετά από 4 χρόνια διαρκών μεταρρυθμίσεων καταστήσαμε την Επαγγελματική Εκπαίδευση από λύση ανάγκης σε ισότιμη επιλογή, γεγονός που αναγνωρίζεται από τους μαθητές, τις οικογένειές τους και την εκπαιδευτική κοινότητα. Στο ίδιο πνεύμα, θα παλέψουμε για την ανατροπή των πολιτικών που αμφισβητούν την παροχή ποιοτικής δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισης».

 

Πέρασαν οι αλλαγές στο άσυλο και την κυβερνησιμότητα

 

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό χτες το απόγευμα στη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα των δήμων κα.. 

Το άρθρο 64 του νομοσχεδίου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ που είχε -όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου. Ακολούθησε ψηφοφορία για σειρά άρθρων τα οποία έγιναν και αυτά δεκτά από την πλειοψηφία.

Πριν από την ψηφοφορία την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου