Πολιτισμός

Κοινές αναζητήσεις σε μουσικούς δρόμους

Off

Μία πρωτότυπη παρουσίαση ενός έτσι κι αλλιώς πρωτότυπου και ιδιαίτερου δίσκου που ετοίμασαν ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Βασίλης Κώστας, έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Βήσσανη Πωγωνίου.

Ο κορυφαίος του κλαρίνου στην Ήπειρο συνάντησε μουσικά το νεαρό λαουτίστα που διαπρέπει στο εξωτερικό και το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι «Η ψυχή της Ηπείρου» (The soul of Epirus), όπως ακριβώς είναι και ο τίτλος του δίσκου που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Στην εκδήλωση που έγινε στη Βήσσανη μίλησαν και οι δύο μουσικοί για την κοινή αναζήτηση ενός ιδιαίτερου μουσικού δρόμου που αναδεικνύει όχι μόνο τη μοναδικότητα της ηπειρωτικής μουσικής αλλά αποκαθιστά και μία παρεξηγημένη σχέση μεταξύ δύο μουσικών οργάνων.

Το λαούτο επανακτά τη θέση του δίπλα στο κλαρίνο, όχι ως συνοδευτικό όργανο αλλά ως ισότιμο όργανο, που στα δάχτυλα του Β. Κώστα ακολουθεί τις μουσικές φόρμες και τη φρασεολογία του κλαρίνου. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νέο διάλογο μεταξύ κλαρίνου και λαούτου, που μεταφέρει στο κοινό έναν πολιτιστικό θησαυρό τεράστιας αξίας και δυναμικής.

Ένα μικρό μέρος αυτού του διαλόγου είχαν την ευκαιρία άλλωστε να απολαύσουν το βράδυ της Τρίτης όσοι βρέθηκαν στη Βήσσανη και παρακολούθησαν ένα απόσπασμα του διαλόγου μεταξύ των δύο μουσικών και με τη συμμετοχή του Πέτρου Χαλκιά, εγγονού του Πετρολούκα που επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η παράδοση και το ταλέντο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Τόσο ο Πετρολούκας Χαλκιάς όσο και ο Βασίλης Κώστας μίλησαν για τη συνεργασία, την αρχική τους αγωνία να μεταφέρουν στο στούντιο ηχογράφησης αυτά που ήθελαν και προσπαθούσαν να παίξουν μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

«Παλιότερα, ο Κίτσος Χαρισιάδης ήταν εκείνος ο μουσικός που δημιούργησε τη δική του φιλοσοφία και ένα νέο ύφος παιξίματος στα σολιστικά Ηπειρώτικα κομμάτια, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το δικό μας. 

Έπειτα, αναλάβαμε εγώ και ο Βασίλης να βάλουμε το δικό μας πετραδάκι σε κάθε φράση του Κίτσου. Δεν χαλάσαμε τις κολώνες της Ακροπόλεως, παρά μόνο ενισχύσαμε ό,τι παραλάβαμε πριν από μας ώστε να το βρει η επόμενη γενιά και να κάνει κάτι ακόμη καλύτερο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Π. Χαλκιάς.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση την οποία συντόνισε ο παραγωγός της ΕΡΤ, Πολιτισμολόγος Παναγιώτης Τζόκας απηύθυναν ακόμη ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Πωγωνίου Γρηγ. Άρμπιρος και εκ μέρους της δισκογραφικής εταιρείας Artway – Τεχνότροπον, η διεύθυντρια παραγωγής Έλλη Ρουμπέν.

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ