Επικαιρότητα

Μια ιστορική κληρονομιά που αναδεικνύει τον τόπο

Off

Το ρόλο που επιτελεί στην ιστορική διαδρομή της χώρας, αλλά και τη σημασία που έχει για το φυσικό περιβάλλον η Κοιλάδα του Αχελώου ανέδειξε ημερίδα, που έγινε την Τετάρτη σε χωριό της περιοχής στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος «Τόποι Αυτοθυσίας, Ιερά Μονή Σέλτσου, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη». 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε υλοποιούνται κάθε χρόνο ημερίδες, φεστιβάλ στους τόπους που αναφέρονται. Φέτος υπογράφτηκε και προγραμματική σύμβαση μεταξύ των συμμετεχόντων Δήμων και Πρωτοβάθμιων Εκπαίδευσης με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας. 

Στόχος του προγράμματος η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου, του φυσικού περιβάλλοντος, η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και της μουσικής παράδοσης του τόπου μας. 

Φέτος οι δράσεις σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας. Αφετηρία η Κοιλάδα του Αχελώου.

Ο «Θεός» κατά τους αρχαίους Έλληνες Αχελώος, πρωταγωνίστησε σε όλες τις εκφάνσεις της Ιστορίας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Ο Αχελώος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο όσο και στις εκβολές του, στην έξοδο του Μεσολογγίου. Επιπλέον έγινε αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης της κοιλάδας μέσα από εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις και σύγκριση με βάση πως οι Ευρωπαίοι, στην προκειμένη περίπτωση Πολωνοί αξιοποιούν το στοιχείο του Νερού στην πολιτιστική τους ταυτότητα. 

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2021 με την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η ημερίδα υποστηρίχθηκε από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Λέσβου, το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Δήμο Μυτιλήνης και το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας, την Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, το Σύλλογο Γυναικών «Λένω Μπότσαρη» και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας καθώς και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ο Αντώνης Κοσσυβάκης, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Κοιλάδα του Αχελώου με δήλωσή του στο ΑΠΕ σημειώνει: «Η Κοιλάδα του Αχελώου, πέραν της φυσικής ομορφιάς, έχει μια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με την ύπαρξη στην περιοχή αρκετών μνημείων. Αυτή πρέπει να αναδειχθεί και να δώσει πνοή στον τόπο και να τον αναδείξει ως προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού. Αυτό θα γίνει μόνο με στοχευμένες δράσεις φορέων της περιοχής, σε συνεργασία με την Πολιτεία, αλλά και με την αξιοποίηση του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, που κατάγεται από την περιοχή, και θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου