Επικαιρότητα

Στο επίκεντρο τα αναπτυξιακά προγράμματα στην περιφέρεια

Off

Ο αναπτυξιακός προγραμματισμός κάθε περιφέρειας θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας. 

Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Αναμένεται να εξεταστούν τα αναπτυξιακά προγράμματα, σχέδια δράσεων, προγραμμάτων και πολιτικών.

Όπως σημείωσε χτες μιλώντας στον Real Fm ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος: «Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, μετά τη παρέμβαση που κάναμε πριν μερικές εβδομάδες για να μπορούν να κυβερνηθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες και να μπορέσουν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν, το οποίο έχει αντιμετωπιστεί με πολύ θετικό τρόπο από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να αναμένετε σε αυτόν τον τομέα δύο πράγματα από εμάς: πρώτον, στήριξη της Αυτοδιοίκησης στα αναπτυξιακά σχέδια που έχει ο κάθε Δήμος και η κάθε Περιφέρεια. Σας ενημερώνω με την ευκαιρία ότι αύριο, Τετάρτη, στις 11:30 π.μ. θα υπάρξει σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό της χώρας με το σύνολο των Περιφερειαρχών προκειμένου ακριβώς να δουμε τα αναπτυξιακά προγράμματα, σχέδια, δράσεων, προγραμμάτων και πολιτικών.

Οι συναντήσεις αυτές αναμένεται να είναι συχνές: 

«Έχουμε συμφωνήσει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό τον Πρωθυπουργό και εγώ προσωπικά όπως αντιλαμβάνεστε βλέπω διαρκώς τους Περιφερειάρχες και είμαστε σε μία πάρα πολύ στενή συνεργασία ήδη. Άρα η πρώτη δουλειά που έχουμε είναι η στήριξη αυτών των αναπτυξιακών προγραμμάτων γιατί η Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει πυλώνας για την ανάπτυξη, είναι ο βασικός στόχος αυτής της Κυβέρνησης συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να απλοποιήσουμε μέσα στον χειμώνα που έρχεται πλήρως τον κώδικα της Αυτοδιοίκησης. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην πολυνομία ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και οι ίδιοι οι άρχοντες της Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχοι – Περιφερειάρχες και αντίστοιχοι σύμβουλοι, ποιες είναι οι αρμοδιότητες και τι ακριβώς έχουν να κάνουν, γιατί δυστυχώς τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν υπάρξει πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις και έχει μπλεχτεί αρκετά το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην εξυπηρέτηση των πολιτών. 

 

Το Δημόσιο

«Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης, στα οποία είχαμε ξεκινήσει να αναφερόμαστε προηγουμένως, η βασική μας πολιτική είναι ότι θα προχωρήσουμε την αποκομματικοποίηση του κράτους. Καθιερώσαμε ήδη τον θεσμό των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων, οι οποίοι εκτιμώ ότι θα έχουν επιλογή με διαδικασίες ΑΣΕΠ μέχρι τέλος του χρόνου, άρα θα μπούμε σε μια νέα τροχιά», τόνισε ακόμα ο κ. Θεοδωρικάκος.

Απαντώντας σε αυτό το θέμα στην κριτική της αντιπολίτευσης, σημείωσε:  «Αν θέλαμε να παλινορθώσουμε ένα κομματικό κράτος δεν θα βάζαμε τους υπηρεσιακούς γραμματείς –και για την ακρίβεια δεν θα τους βάλουμε εμείς, θα τους βάλει το ΑΣΕΠ, με διαδικασίες ΑΣΕΠ οι οποίες πανθομολογουμένως είναι αντικειμενικές και δίνουν μια άλλη δυνατότητα και μια άλλη αξιοσύνη στα στελέχη του δημοσίου. Και αυτοί οι ίδιοι θα παίρνουν στη συνέχεια μέρος και στην κρίση και αξιολόγηση των στελεχών του δημοσίου σε θέσεις ευθύνης. Ταυτόχρονα θα απλοποιήσουμε το πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους για να μπει ένα τέλος και σε αυτόν τον τομέα στην έλλειψη ευθύνης για τη δουλειά που κάνει ο κάθε εργαζόμενος και το κάθε στέλεχος του δημοσίου τομέα με βασικό κίνητρο και βασικό στόχο την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών. Αυτές είναι οι βασικότερες προτεραιότητές μας, αντιλαμβάνεστε ότι εξειδικεύονται με πολλά πιο συγκεκριμένα πράγματα γιατί, για παράδειγμα, στο κομμάτι της Αυτοδιοίκησης πρωταρχική θέση σε ολόκληρη τη χώρα έχει η αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος με τα απορρίμματα.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο Τ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε και νέες δράσεις: «Αναμένουμε τις σχετικές προτάσεις για την Αττική του Περιφερειάρχη, του κ. Πατούλη, τις οποίες και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει πράξη ένας αποτελεσματικός περιφερειακός σχεδιασμός επίλυσης προβλήματος με τα απορρίμματα. Και το ίδιο θα συμβεί και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι μια βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από αυτή και είναι μια απαίτηση της κοινωνίας. Και θα κριθούμε για τα αποτελέσματά μας αυτήν την τετραετία».

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ