Επικαιρότητα

Επέστρεψε στην καθημερινότητά της η αρκούδα

Off

Σώα και ελαφρώς… ζαλισμένη από την επίδραση του υπνωτικού που χρησιμοποίησαν για να την ακινητοποιήσουν, ο κτηνίατρος και οι διασώστες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», επέστρεψε στην καθημερινότητά της η νεαρή αρκούδα που αιχμαλωτίστηκε σε μία συρμάτινη παγίδα που είχε βάλει άγνωστος σε δασική περιοχή πολύ κοντά στον οικισμό του Διστράτου της Κόνιτσας. 

Το νεαρό αρκουδάκι εντοπίστηκε από κάτοικο του χωριού, που πλησίασε ακούγοντας τα γρυλίσματά του και ενημέρωσε τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Όπως εξήγησε ο συντονιστής διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος του Φορέα Θανάσης Κοράκης ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία για την κινητοποίηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ», που διαθέτουν την σχετική εμπειρία και λίγες ώρες μετά έφτασαν στο σημείο στελέχη τους, μαζί με εξειδικευμένο κτηνίατρο, που νάρκωσε το ζώο, χρησιμοποιώντας όπλο αναισθητοποίησης. 

Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία απελευθέρωσης του ζώου από την παγίδα, αλλά και καταγραφής των σωματομετρικών του στοιχείων, έγινε λήψη γενετικού υλικού, ώστε να περιληφθεί στη λίστα των ζώων που έχουν καταγραφεί, ενώ τοποθετήθηκε και ειδικό κολάρο εντοπισμού του.

 Το ζώο ξύπνησε λίγη ώρα αργότερα και αφού ξεπέρασε την αρχική ζάλη από το αναισθητικό, χάθηκε στο δάσος.

Ο κ. Κοράκης έκανε λόγο για ένα ακόμη περιστατικό που δοκίμασε την ταχύτητα αντίδρασης του μηχανισμού, ωστόσο στάθηκε περισσότερο αφενός στην καταδίκη της τακτικής που χρησιμοποιούν κάποιοι για να παγιδεύσουν αγριόχοιρους σε συρμάτινες αυτοσχέδιες παγίδες και αφετέρου στην ανάγκη ώστε να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο Φορέας Διαχείρισης από τους πολίτες όταν διαπιστώνουν κάποιο περιστατικό προσέγγισης οικισμού από αρκούδα που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη και για το ζώο αλλά και για τους ανθρώπους. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου