Ήπειρος

Ψηφοδέλτια… με ζήτηση

Off

Το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων των κομμάτων στο νομό Ιωαννίνων, για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Βέβαια, λόγω των εξελίξεων που προηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα τοπικά κομματικά επιτελεία είχαν προχωρημένες επαφές και συζητήσεις με ενδιαφερόμενους υποψηφίους αλλά και με πρόσωπα που βολιδοσκοπήθηκαν, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Παρότι το πολιτικό σκηνικό και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν είναι από εκείνα που προκαλούν αισιοδοξία, το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι έντονο, κάτι που αποδεικνύει και επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τη γοητεία της πολιτικής.
Στην τοπική Νέα Δημοκρατία οι συζητήσεις κορυφώνονται και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και την επισημοποίηση της μετακίνησης της κας Ασημακοπούλου στη Β’ Αθηνών, στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν οι βουλευτές Κ. Τασούλας και Στ. Καλογιάννης, ο Φιλ. Σιάκας, που είχε πολιτευτεί και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις επικρατέστεροι δείχνουν ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμπίνας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στεφ. Φούσας, που δεν έχει οριστικοποιήσει πάντως ακόμη την απόφασή του. Επίσης, στην περίπτωση που κάποιος από τους παραπάνω δεν είναι τελικά υποψήφιος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Χάρης Λαζάνης θα είναι στο ψηφοδέλτιο.
Για τις δύο θέσεις που απομένουν για τις υποψηφιότητες των γυναικών, τα πράγματα είναι αρκετά συγκεχυμένα, μετά την άρνηση της προέδρου της ΝΟΔΕ Μ. Κεφάλα να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο.
Ήδη, έχουν βολιδοσκοπηθεί αρκετές περιπτώσεις μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Στ. Τσιάρα, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει και τα ονόματα της Περιφερειακής Συμβούλου Κέλλυς Καραμάνη, της Γιάννας Γεωργούλη που έχει εκλεγεί με τον Μιχ. Πλιάκο στο Δήμο Ζίτσας, αλλά και εκείνο της Μαρίας Τσολάκη και της Ροζίνας Λάμπρη.

Συνωστισμός στο ΣΥΡΙΖΑ
Ακόμη περισσότερο συγκεχυμένα είναι τα πράγματα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ όπου πλην του Χρ. Μαντά βέβαιη δεν θα πρέπει να θεωρείται καμία υποψηφιότητα μέχρι στιγμής.
Προβάδισμα ωστόσο φέρεται να έχουν ο Γ. Παπαδημητρίου, για τον οποίο θα εκτιμηθεί και από τα κεντρικά η αποδοχή που έδειξε στην απόφαση να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια η Όλγα Γεροβασίλη, όπως και ο Λάζαρος Νάτσης, παρότι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Δήμου Ιωαννιτών.
Ενδιαφέρον έχουν δείξει ακόμη για να είναι υποψήφιοι και άλλα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Γ. Στέφος, Γ. Καραγιάννης, Κ. Μπασιούκας, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από δύο βασικές παραμέτρους.
Η πρώτη έχει να κάνει με το πλαίσιο των συνεργασιών τις οποίες θα προκρίνει το κόμμα σε κεντρικό επίπεδο.
Η αναμενόμενη σύμπραξη με την ΔΗΜΑΡ θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργήσει το έδαφος για την υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ του Γ. Σκοπούλη.
Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο των συνεργασιών έχουν ήδη συζητηθεί στα τοπικά κομματικά όργανα περιπτώσεις υποψηφίων που μπορούν να σηματοδοτήσουν ένα ευρύτερο άνοιγμα στην κοινωνία όπως του Θ. Οικονόμου, του Χρυσ. Βούζα και άλλων.
Η δεύτερη παράμετρος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σχετίζεται με την περίπτωση του πρώην Δημάρχου Φ. Φίλιου.
Ο ίδιος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος, όπως άλλωστε ήταν και το 2009 όπου ήταν πρώτος σε ψήφους, χωρίς όμως να εκλεγεί βουλευτής.
Η περίπτωση Φίλιου αντιμετωπίζεται με εκ διαμέτρου αντίθετα χαρακτηριστικά σε τοπικό επίπεδο, αφού η πλειοψηφία και της κοινής γνώμης, αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η υποψηφιότητα του πρώην Δημάρχου μπορεί να προσδώσει δυναμική στο ψηφοδέλτιο.
Η αντίληψη αυτή όμως φαίνεται να προσκρούει σε μία λογική που τείνει να αποκτήσει διαχρονικά χαρακτηριστικά περιχαράκωσης στα στενά πλαίσια μίας κομματικής αντίληψης, που έκανε την εμφάνισή της και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η περίπτωση του πρώην Δημάρχου αντιμετωπίζεται με εξίσου θετική διάθεση και από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου.

Τα άλλα κόμματα
Το ενδιαφέρον στο χώρο της κεντροαριστεράς βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, εν αναμονή των ανακοινώσεων του Γ. Παπανδρέου για την προοπτική ίδρυσης νέου κόμματος.
Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θεωρείται βέβαιο ότι το κόμμα του Γ. Παπανδρέου θα συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και στην περιοχή των Ιωαννίνων που θα απαρτίζεται από γνωστά και ιστορικά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στο παπανδρεϊκό μπλοκ ή έχουν απλώς αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ αυτών ακούγονται τα ονόματα του αντιδημάρχου Δημ. Νάστου, του περιφερειακού συμβούλου Μ. Χατζηεφραιμίδη και πολλών άλλων ακόμη.
Μέχρι να ξεκαθαρίσει πάντως η κατάσταση με τον Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων από το ΠΑΣΟΚ, όπου πάντως παρατηρείται γενικευμένη έλλειψη ενδιαφέροντος και το πιθανότερο είναι το ψηφοδέλτιο να θυμίζει κάτι από τα… προηγούμενα με γνωστά στελέχη να δίνουν το «παρών» για μία ακόμη φορά σε εκλογική αναμέτρηση. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής θα είναι εκ νέου υποψήφιος του κόμματος.
Στο ΚΚΕ τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα, χωρίς να υπάρχει ούτε αγωνία, αλλά ούτε και έλλειψη ενδιαφέροντος ενώ στους ΑΝ.ΕΛ. διαπιστώνεται μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2012.
Το μεγάλο ερωτηματικό, αλλά και ενδιαφέρον παράλληλα βρίσκεται στο «Ποτάμι», όπου οι πρόσφατες εσωτερικές διαδικασίες για την ανάδειξη των συντονιστών και των εκπροσώπων του κόμματος σε τοπικό επίπεδο ανέδειξαν τη δυναμική προσώπων, όπως του Π. Μπούγια, που είναι ο περιφερειακός συντονιστής, της Αθηνάς Κολιονάσιου, αλλά και του Θ. Γκλίναβου που επίσης βολιδοσκοπείται για να κατέλθει ως υποψήφιος.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να έρθει στα Γιάννινα την Τρίτη ημέρα των Φώτων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου