Επικαιρότητα

Τα χωριά του Ζαγορίου Παγκόσμιο Πολιτιστικό Τοπίο

Off

Από μία ανακοίνωση υψηλού συμβολισμού για την ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου αναμένεται να συνοδευτεί η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη σήμερα Τρίτη στα Ιωάννινα. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης που θα συνοδεύεται και από κορυφαίους υπουργούς, μεταξύ αυτών, από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ανακοινώσει την υποστήριξη του αιτήματος για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον κατάλογο των Παγκόσμιων Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, ένα αίτημα που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, έχοντας διαβιβαστεί από το Δήμο Ζαγορίου στην αρμόδια Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό υπολογίζεται τον Φεβρουάριο 2021, να κατατεθεί στην UNESCO ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό. Το 2014, το Υπουργείο Πολιτισμού, με την οικονομική υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, είχε ξεκινήσει την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, ωστόσο ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος αδράνειας, έως το καλοκαίρι του 2019, όταν το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια.

Η ανακοίνωση θα γίνει από τη Βίτσα σήμερα στις 18.00 σε ανοιχτή εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός.

 

Ανάδειξη του μοντέλου 

της Ηπείρου

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη θα είναι στις 10 και μισή η Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι του δήμου Δωδώνης. Πρόκειται άλλωστε για το έργο που ψηφίστηκε ως έργο της χρονιάς για το 2018 από τον τεχνικό – μηχανικό κόσμο της χώρας.

Ένα έργο που χρησιμοποιεί  την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας, όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους περιφερειάρχες Ρόδη Κράτσα και Παναγιώτη Νίκα, οι περιφέρειες των οποίων αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων, ώστε να διαπιστώσουν τις βέλτιστες πρακτικές που θα μπορέσουν να προτείνουν και να ενσωματώσουν οι περιφέρειές τους. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει καταστεί ήδη σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή νοοτροπίας που ταύτιζε ως τώρα τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με επικίνδυνες χωματερές.

 

Η Πολιτιστική Διαδρομή

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει στη συνέχεια ολιγόλεπτη επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης. Στόχος είναι η ανάδειξη της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με τίτλο «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που εντάσσει τη Δωδώνη με ακόμη τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικοί χώροι Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας και Γιτάνων) στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα αρχαία μνημεία υπό έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης.

 

Στο αγρόκτημα στη Βελλά

Θέλοντας να τονίσει τέλος, την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στον πρωτογενή τομέα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά Ιωαννίνων, που συνδυάζει την επαγγελματική εκπαίδευση με την περιβαλλοντική μέριμνα. Το αγρόκτημα παράγει και προσφέρει δωρεάν γαλακτοκομικά προϊόντα σε ιδρύματα της Μητρόπολης και σε πολίτες ενώ συνεργάζεται με κτηνοτρόφους και παραγωγούς.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης, η πόλη των Ιωαννίνων, όπου, στις 8:00 το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει με τη βραδινή πτήση για την Αθήνα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου