Επικαιρότητα

Αναζητούνται λύσεις εν μέσω πολιτικής κόντρας

Off

Η δημοτική αρχή στο πρώτο μεγάλο ζήτημα που επέλεξε η ίδια να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, με σαφή πολιτική διάσταση, έβαλε όπως φάνηκε, ψηλά τον πήχη, αλλά … πέρασε από κάτω. Η πρόθεσή της να αναθέσει σε ιδιώτες για ένα έτος την αποκομιδή των απορριμμάτων στις τέσσερις περιφερειακές ΔΕ, ψηφίζοντας παράλληλα και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να εξασφαλιστεί το κονδύλιο, δεν πέρασε τον σκόπελο της ψηφοφορίας αφού βρήκε απέναντί της, τη συγκροτημένη στάση της αντιπολίτευσης, που συνολικά μετρά περισσότερους συμβούλους, αριθμητικά.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη ήττα σε επίπεδο δημ. συμβουλίου της δημοτικής αρχής, η οποία όμως ανεξάρτητα από την επιλογή του θέματος, αναδεικνύει και την έντονη προβληματική που δημιούργησε και η απλή αναλογική και πολύ περισσότερο οι ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου, για την διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων. Όπως αποδείχθηκε, το κρίσιμο ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει η αριθμητική πλειοψηφία στα έδρανα του δημ. συμβουλίου και στο δήμο Ιωαννιτών, η σύμπραξη των τριών παρατάξεων, που δεν έχουν την πλειοψηφία των εδρών, είναι βέβαιο, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δε συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις.

Στην καλύτερη περίπτωση, η συναίνεση της αντιπολίτευσης και στη χειρότερη, η ανοχή της. Στον αντίποδα, άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε η αντιπολίτευση, που μπορεί να κατέθεσε αντιπρόταση στο δημ. συμβούλιο, η οποία και τελικά ψηφίστηκε, όμως δεν αντιμετωπίζει το άμεσο πρόβλημα που δημιουργείται με την αποκομιδή και στις ΔΕ και στον αστικό ιστό. 

Στις ΔΕ Παμβώτιδος και Μπιζανίου δε, που η αποκομιδή γίνεται εδώ και χρόνια από ιδιώτη, οι συμβάσεις λήγουν αντίστοιχα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και η υπηρεσία καθαριότητας θα αναλάβει και αυτούς τους τομείς.

 

Το «κλειδί» οι εργαζόμενοι

Το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων όμως, παρουσία των εργαζομένων του δήμου και συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ, δεν προσφερόταν ούτε για συναίνεση, ούτε και για ανοχή και έτσι, η δημοτική αρχή καλείται να βρει λύση στην αποκομιδή και στο πραγματικό πρόβλημα, με άλλον τρόπο…

Επί του παρόντος, ο προσφορότερος ίσως ο μοναδικός, είναι η βελτιστοποίηση λειτουργίας και αποδοτικότητας της υπηρεσίας που είναι γνωστό σε όλους, ότι πάσχει, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που διαθέτει. Και εκεί όμως, είναι αμφίβολο αν η δημοτική αρχή θα βρει συμπαραστάτες τους εργαζόμενους, στην καθαριότητα, που θα κληθούν να υπερβάλλουν εαυτούς ή κατ’ άλλους, να εργαστούν, όπως προβλέπεται…

Αυτό αποδείχθηκε, όταν η πρόθεση της δημ. αρχής να φέρει σε ψηφοφορία μόνο τη δική της πρόταση και όχι αυτήν της αντιπολίτευσης προκάλεσε την άμεση αντίδραση και της αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων – συνδικαλιστών, που κατέλαβαν το προεδρείο.

Το επιχείρημα της δημ. αρχής ήταν ότι η αντιπρόταση δεν μπορεί να έρθει προς ψηφοφορία, καθώς δεν κρίνεται αιτιολογημένη, όπως απαιτεί η νομοθεσία, κάτι όμως που δημιούργησε μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση, με την μείζονα αντιπολίτευση να αποχωρεί από την αίθουσα. 

Έτσι, το προεδρείο «υποχρεώθηκε» ουσιαστικά να θέσει σε ψηφοφορία και τις δύο προτάσεις, με το αποτέλεσμα να είναι γνωστό εκ των προτέρων. Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής συγκέντρωσαν 21 «ναι» και αυτές της αντιπολίτευσης 24 και λίγο μετά τις 02.30 τα ξημερώματα η συζήτηση έληξε με τη μεν δημοτική αρχή, να αποχωρεί προβληματισμένη, τη δε αντιπολίτευση να χαμογελά για την πολιτική της νίκη και τους εργαζόμενους, να πανηγυρίζουν γιατί απέτρεψαν (προς το παρόν τουλάχιστον) μία προοπτική, που αν υλοποιηθεί θα σημάνει αιτία πολέμου για τους ίδιους.

Η απόφαση (υποστηρίζει η δημ. αρχή) θα κριθεί ως προς τη νομιμότητά της (σ.σ όπως όλες οι αποφάσεις άλλωστε) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς όπως ανέλυσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου η πρόταση της παράταξης του Θωμά Μπέγκα δεν συνοδευόταν από αιτιολογική έκθεση της υπηρεσίας του δήμου.

 

Ένταση και «εισβολή» στο τέλος

Η έναρξη της συζήτησης έγινε στις 21.30 με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, που επανέλαβαν τα επιχειρήματά τους υπέρ της σταθερής και μόνιμης εργασίας, υπέρ των προσλήψεων προσωπικού στην καθαριότητα και απέναντι στη λογική της εκχώρησης αρμοδιοτήτων ανταποδοτικού χαρακτήρα, σε ιδιώτες.

Ο Θ. Μπέγκας υποστήριξε, ότι η απόφαση θα καταπέσει για λόγους νομιμότητας, αφού μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων της περίφημης 3Κ, για την καθαριότητα, δεν μπορεί ο δήμος να υποστηρίζει, ότι αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της αποκομιδής.

Η Τατ. Καλογιάννη υποστήριξε, ότι κάθε αντίστοιχο θέμα, θα πρέπει να αποτελεί μέρος συνολικής συζήτησης με βάση το τοπικό σχέδιο διαχείρισης , κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση, απουσιάζει.

Ο Λάζαρος Νάτσης παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, υποστήριξε, ότι σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης υπάρχουν και στην περιφέρεια Ηπείρου, ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί μέτωπο με άλλους δήμους ώστε να απαιτηθεί από την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης και νέες προσλήψεις προσωπικού.

Όλυ Τσουμάνη και Χρ. Πατσούρας τάχθηκαν αναφανδόν κατά της πρότασης και υπέρ των προτάσεων των εργαζομένων.

Ο Νίκος Γκόντας, ανέφερε ότι η πόλη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, προβλήματα που δεν ήταν λυμένα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. 

Ο Άρης Μπαρτζώκας σημείωσε, ότι με την πρόταση της δημοτικής αρχής δεν θίγεται κανένας από τους εργαζόμενους του δήμου. «Τάσσομαι υπέρ του δημότη που θέλει καθαρή πόλη» είπε και συμπλήρωσε ότι η ανάγκη για καθαριότητα είναι άμεση.

 

Διαφοροποίηση Ευαγγέλου

Ο Φίλιππος Ευαγγέλου, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα 2023» διαφοροποιήθηκε καταθέτοντας πρόταση έξι σημείων και αναφέροντας ότι σημεία του προγράμματος της παράταξής του στηριζόταν στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τάχθηκε υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής.

 

3 στους 47 

στα απορριμματοφόρα

Ενδιαφέρον είχε όμως η είδηση που έδωσε ο αντιδήμαρχος Ευαγ. Πήχας, ότι από τους 47 εργαζόμενους που προσελήφθησαν με την προκήρυξη 3Κ, μόλις τρεις(!) εργάζονται στα απορριμματοφόρα.

Από τους 47 εργαζομένους που θα ενίσχυαν την υπηρεσία από την 3Κ έχουν προσληφθεί οι 29. Απ’ αυτούς οι 13 εργαζόταν ήδη με συμβάσεις. Από τους 16 ουσιαστικά νέους, οι πέντε είναι ΑμΕΑ, ένας πήρε απόσπαση και ορισμένοι άλλοι μακροχρόνια άδεια ανατροφής τέκνων

 

 «Βούλιαξε η καθαριότητα»

Τελευταίος, σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει την πραγματικότητα στην καθαριότητα της πόλης, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μίλησε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, που τόνισε, ότι με το υπάρχον προσωπικό και τα μέσα, τίθεται εν αμφιβόλω η προσπάθεια διασφάλισης της καθαριότητας της πόλης, με τους δημότες μάλιστα να πληρώνουν ακριβά γι’ αυτήν.

«Ήλπιζα ότι με το νέο προσωπικό θα υπήρχε βελτίωση στην καθαριότητα. Αντ’ αυτού η καθαριότητα βούλιαξε. Με τις νέες προσλήψεις μόνο τρία άτομα πήγαν στα απορριμματοφόρα. Κάνουμε πως δεν βλέπουμε και πιστεύουμε ότι η εικόνα της πόλης είναι καλή; Μα όποιος περπατά στους δρόμους βλέπει ότι η πόλη είναι βομβαρδισμένη… Πώς λοιπόν να πείσεις τον πολίτη να συμβάλλει όταν η υπηρεσία που του παρέχεις δεν είναι καλή; Δεν επαρκεί το προσωπικό, δεν υπάρχουν απορριμματοφόρα», τόνισε στην τοποθέτησή του.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας διασφαλίζεται όπως και όλες οι θέσεις των εργαζομένων.

Με την πρόταση για την ανάθεση σε ιδιώτη δύο επιπλέον Δημοτικών Ενοτήτων, θα δοθεί χρόνος στη Δημοτική Αρχή, για να αναδιοργανώσει την υπηρεσία, να εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο και να ενημερώσει τους πολίτες με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει τόσο για την ανακύκλωση όσο και για την συμβολή τους ώστε να διατηρηθεί η πόλη καθαρή.

«Δεν έχω ιδεοληψίες με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου χρειαστεί θα τον χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι πανάκεια αλλά μέσο για να λύσουμε προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ