Χωρίς κατηγορία

Το χρονογράφημα της Παρασκευής

Off

 Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα  

«Σώστε τον Πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι». Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών και μαθητριών σε όλο τον κόσμο, από το Σύνταγμα ως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη, το Τόκυο και τη Νέα Υόρκη, διαδήλωσαν για την κλιματική αλλαγή στέλνοντας μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου και ζητώντας να μπει φρένο στην καταστροφή του Περιβάλλοντος. 

Και είναι αυτή η είδηση που έκανε το γύρο του μιντιακού κόσμου η πιο ελπδοφόρα στις ζοφερές μέρες που περνάει η χειμαζόμενη από την καπιταλιστική αδηφαγία ανθρωπότητα. Οι νέοι, σηκώθηκαν ,προσωρινά έστω, από τους καναπέδες της αδιαφορίας και του εφησυχασμού, πέταξαν , έστω για λίγο, τα δεσμά του ηλεκτρονικού εθισμού και της διαδικτυακής ομηρίας τους, και άφησαν «να τραγουδήσουν στα χέρια τους οι σημαίες του αγώνα», καθώς θα έλεγε ο ποιητής (Γιάννης Ρίτσος).

 Στο όνομα της άπληστης κερδοφορίας των λίγων και της καταναλωτικής μας ευμάρειας, θυσιάζουμε καθημερινά το μέλλον του Πλανήτη, το μέλλον των παιδιών μας, εκείνων που δε γεννήθηκαν ακόμη. Γιατί το Περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από κανέναν, αφού δεν ανήκει στην ιδιοκτησία κανενός, το δανειστήκαμε από τους αγέννητους και σε αυτούς έχουμε την υποχρέωση να το παραδώσουμε, τουλάχιστο όπως το παραλάβαμε. Και δεν πρέπει να είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Κλιματική αλλαγή η μόνη που θα ξυπνάει την οικολογική μας συνείδηση. Γιατί έτσι θα καταστεί το παραπλανητικό άλλοθι για τον εφησυχασμό μας στις υπόλοιπες 364 μέρες. Τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στοιχεία που προήλθαν από έρευνα και μελέτη πλειάδας επιστημόνων του είδους από τους πλέον έγκυρους ,είναι αφοπλιστικά και αυτά θα παραθέσω για να «μιλήσουν». Σημειώνεται, λοιπόν, στη σχετική Έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ: Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αυξήθηκαν κατά περίπου 50% από το 1990.

 

Οι 10 χώρες με τις περισσότερες εκπομπές, ευθύνονται για 45% του συνόλου των εκπομπών αερίων παγκοσμίως. Αντίθετα, 50% των χωρών με τις λιγότερες εκπομπές, ευθύνονται για μόλις 13%. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, η μέση αύξηση της στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να είναι 24-30 εκατοστά μέχρι το 2065 και 40-63 εκατ. μέχρι το 2100 σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1986- 2005. Οι περισσότερες πτυχές της αλλαγής του κλίματος θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για πολλούς αιώνες, ακόμη και αν οι εκπομπές σταματήσουν. Από το 1880 έως το 2012, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,85°C. Η έκταση των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική συρρικνώνεται από το 1979, με 1,07 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα απώλειες κάθε δεκαετία. Έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί έως 50% περισσότερη τροφή, αν και σήμερα το 1/3 των τροφίμων παγκοσμίως πετιούνται.Τα τελευταία 40 χρόνια η δομημένη επιφάνεια στη Γη αυξήθηκε 2,5 φορές και ο πληθυσμός 1,8 φορές. Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν 80% του ενεργειακού μείγματος και για έναν υγιή πλανήτη η ανθρωπότητα χρειάζεται την κατάργηση της χρήσης τους. Ωστόσο, η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί κατά 50- 60% έως το 2050. Η παραγωγή κρέατος χρησιμοποιεί 77% της αγροτικής γης. Η αγροτική παραγωγή καταναλώνει 70% του νερού, παγκοσμίως. Η έκθεση σε μολυσμένο αέρα και νερό κοστίζει τουλάχιστον 9 εκατομμύρια ζωές ετησίως.Το κόστος που σχετίζεται με τη ρύπανση εκτιμάται σε 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Το 29% της γης υποβαθμίζεται, επηρεάζοντας τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης 1,3- 3,2 δισ. ατόμων. Το 2016, 24,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά σε 118 χώρες λόγω ξαφνικών καταστροφών. Μεταξύ 1995-2015, 700.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από ακραίες καιρικές συνθήκες που κόστισαν 1,4 τρισ. δολ.Μεταξύ του 2010 και του 2016, εκδηλώθηκαν ετησίως κατά μέσον όρο περίπου 700 ακραία καιρικά φαινόμενα, κοστίζοντας κατά μέσον όρο 127 δισ. δολάρια τον χρόνο.

 

Είναι ηλίου φαεινότερο από τα στοιχεία αυτά ότι το κλίμα της Γης αλλάζει με ρυθμό που υπερβαίνει τις περισσότερες επιστημονικές προβλέψεις. Έπειτα από περισσότερο από ενάμιση αιώνα εκβιομηχάνισης, αποψίλωσης και μεγάλης κλίμακας γεωργίας, οι ποσότητες αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Καθώς μεγαλώνουν οι πληθυσμοί, οι οικονομίες και το βιοτικό επίπεδο, το ίδιο συμβαίνει στο σωρευτικό επίπεδο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία ότι έχουν ήδη σημειωθεί ή ξεπεραστεί σημαντικά όρια που οδηγούν σε μη αναστρέψιμες αλλαγές τόσο σε μείζονα οικοσυστήματα, όσο και στο κλιματικό σύστημα του πλανήτη, με επιπτώσεις που ξεπερνούν τις γενιές. Ως εκ τούτου η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναντίρρητα την κορυφαία διεθνή απειλή, συνιστώντας κατόπιν σχετικής διεθνούς έρευνας  (Pew Research Center, όπως δημοσιεύεται στη σχετική ιστοσελίδα) τον σοβαρότερο κίνδυνο για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

Αν αυτοί που έχουν τα ηνία των λαών της ανθρωπότητας πιστεύουν ακόμη στη δύναμη της Δημοκρατίας και δεν έχουν πλήρως υποταχθεί στη δικτατορία των οικονομικών ολιγαρχών, οφείλουν να ακούσουν το μήνυμα που έστειλαν οι νέοι του Πλανήτη, να ακούσουν ακόμη τη φωνή των αγέννητων, και αφήνοντας στην άκρη τις πομπώδεις Διακηρύξεις ( από το Κιότο ως το Παρίσι) και τα μεγάλα λόγια, να αναλάβουν άμεσα δράση με τη λήψη μέτρων για την αντιστροφή της κατάστασης όσο ακόμη δεν είναι αργά. Ο Πλανήτης μας χτυπάει αδιάλειπτα την καμπάνα του, ο ήχος της είναι ευκρινής, αν οι Ηγέτες κάνουν πως δεν την ακούν, οι ευθύνες τους θα είναι τεράστιες, αλλά τεράστιες θα είναι και οι δικές μας ευθύνες που τους εκλέγουμε. 

Του Γιάννη Γιώσα, Φιλόλογου- Συγγραφέα 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου