Πολιτισμός

Γνωρίζοντας τον φωτογράφο Γιώργο Σεφέρη

Off

Μια σειρά από εκδηλώσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη και το Πνευματικό Κέντρο το επόμενο διάστημα είναι αφιερωμένες στον μεγάλο μας ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Τη Δευτέρα 7  Οκτωβρίου στις 18:30 εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.)  «Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη». 

Η έκθεση θα διαρκέσει ως την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου  και θα είναι ανοιχτή για το κοινό: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 8:00 – 15:00. Παρασκευή: 8:00 – 21:00. Σάββατο: κλειστά

Κυριακή: 10:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00.

Χάρη στη δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κόρης της Άννας Λόντου το 1999, το Φωτογραφικό Αρχείο του Γιώργου Σεφέρη απόκειται πλέον ολόκληρο στο ΜΙΕΤ. Πέρα από πλήθος φωτογραφικές εκτυπώσεις διαφόρων μεγεθών, περιλαμβάνει περίπου 2.500 αρνητικά και καλύπτει χρονική διαδρομή πενήντα ετών, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 μέχρι το 1971.

Το 2000, ως συμβολή στο Έτος Σεφέρη, το ΜΙΕΤ οργάνωσε και επιμελήθηκε έκθεση με φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη στην Πάτρα (Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του ΜΙΕΤ) καθώς και στην Αθήνα (Τεχνόπολη, Γκάζι) σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα εξέδωσε το λεύκωμα με τίτλο «Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη», το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στις φωτογραφίες της έκθεσης, αλλά περιλαμβάνει και πρόσθετες από ολόκληρο το φωτογραφικό αρχείο. Από τότε μέχρι σήμερα, οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επίσης, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 20:30 ο Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.) θα μιλήσει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» με θέμα «Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης». 

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ., το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη με τίτλο «Στάξε στη λίμνη μόνο μια στάλα κρασί». 

Συμμετέχουν οι: Ειρήνη Δόβα, σοπράνο, Αχιλλέας Φρέστας, βαρύτονος,  Γεωργία Αναστάση, πιάνο, Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο, φλογέρα, σαξόφωνο και ενορχήστρωση.

Αποσπάσματα από την ποίηση του Γ. Σεφέρη θα διαβάσουν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, και η Μαρία Στρατσάνη, Δρ. Φιλοσοφίας,  τέως Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου